Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 14PT1342/58. Wygięty obraz. Trzeszczy.

awcon 19 Sep 2006 21:04 1599 14
  • #1
    awcon
    Level 17  
    Witam wszystkich .Problem z TV jest taki odbiornik w czasie pracy ma wygięty"obraz" na 1/3 od góry (jaśniejszy) ok 4 cm i trzeszczy na niektórych programach jest dobrze regulacja pr.ARW lub cewką zmienia to wygięcie ale i tak jest żle zauważyłem też ze zmniejszenie obrazu w pionie likwiduje trzaski i wygięcie Co to może być?
  • #2
    marck1
    Service technician RTV
    Chassis L6.1 - "Szukaj" i czytaj.
  • #3
    jarek slow
    Level 15  
    Witam. Ja bym posprawdzał zasilacz( czy wychodzą poprawne napięcia i stan elektrolitów w zasilaczu)
  • #4
    awcon
    Level 17  
    zasilacz raczej dobry napięcia wychodzące OK .Wszystkie elektrolity na płycie dokładane w czasie pracy(od druku)obrazu nie poprawiają .:cry:
  • #6
    awcon
    Level 17  
    Witam ponownie dzisiaj siedziałem przez kilka godzin i czytałem o philipsie L6.1 niestety nie znalazłem takiej usterki . Co do wejścia EURO nie sprawdziłem tego jeszcze (jutro) ,antena jest OK(naziemna ,zewnętrzna ). natomiast TV odbiera dobrze TVPuls- jest słabszy sygnał. podstawiłem głowice- niestety tak samo.:cry:
  • #7
    awcon
    Level 17  
    witam po paru dniach pracy nad tym "fajansem" Przez wejście AV wszystko jest OK. podmieniłem (z innej płyty ): cewkę arw ,fale , elektrolity zasilacz ,P.cz , US tda , głowicę ,i dalej to samo jeśli to może być wskazówką to TV po włączeniu na 1 gdzie nic nie jest dostrojone pulsuje tzn . ciemnieje się i rozjaśnia co jakieś 5 sek. a w tym samym czasie szum się cichnie i rozgłaśnia POMOCY już nie mam pomysłów:cry:
  • #9
    awcon
    Level 17  
    tranzystorek został wymieniony ,wymieniłem także tr. (smd) w P.CZ ten od sygnału dalej to samo:cry:
  • #10
    awcon
    Level 17  
    Witam po paru dniach Nikt nic nie podpowiedział . Czy naprawdę nikomu coś takiego nigdy się nie przytrafiło. Gdzie spece od philipsa? help.
  • #11
    zdzich42
    Level 40  
    Czepiłbym sie motywu, że po godzinie pulsuje. Jakieś napiecia musza sie wtedy ewidentnie "wahać". Sprawdzałeś gałąż ABL?
  • #12
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Jest taki BF w przetwornicy,jakwszystko zawodzi....Tymczasem.
  • #13
    awcon
    Level 17  
    BF-y na wszelki wypadek wymieniłem 2 nie wiem czy to pomogło ale zaczął pracować stabilniej nie szumi i wygina obraz już tylko na jedynce wygląda jakby za mocny sygnał ale po wyjęciu delikatnym anteny także to widać na pozostałych kanałach OK. wygląda na nie działające dobrze ARW,ale już prawie wszystko tam sprawdziłem pomocy
  • #14
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Skoro miales zdrowie dokladac elki w czasie pracy,to je WYMIEN,zasilacz i wszystkie napiecia,do dziela.Tymczasem.
  • #15
    awcon
    Level 17  
    Dzisiaj wreszcie ten "fajans" ruszył .informacja dla wszystkich śledzących temat wymiana C2424 680 mF/50V pomogła MV wpływało na ARW-?
    Pozdr.