logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 14PT1342/58 – wygięty i jaśniejszy obraz, trzaski, wpływ regulacji ARW

awcon 19 Wrz 2006 21:04 1710 14
REKLAMA
  • #1 3036757
    awcon
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam wszystkich .Problem z TV jest taki odbiornik w czasie pracy ma wygięty"obraz" na 1/3 od góry (jaśniejszy) ok 4 cm i trzeszczy na niektórych programach jest dobrze regulacja pr.ARW lub cewką zmienia to wygięcie ale i tak jest żle zauważyłem też ze zmniejszenie obrazu w pionie likwiduje trzaski i wygięcie Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 3037257
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 773
    Chassis L6.1 - "Szukaj" i czytaj.
  • REKLAMA
  • #3 3037328
    jarek slow
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam. Ja bym posprawdzał zasilacz( czy wychodzą poprawne napięcia i stan elektrolitów w zasilaczu)
  • #4 3041683
    awcon
    Poziom 17  
    zasilacz raczej dobry napięcia wychodzące OK .Wszystkie elektrolity na płycie dokładane w czasie pracy(od druku)obrazu nie poprawiają .:cry:
  • REKLAMA
  • #6 3043449
    awcon
    Poziom 17  
    Witam ponownie dzisiaj siedziałem przez kilka godzin i czytałem o philipsie L6.1 niestety nie znalazłem takiej usterki . Co do wejścia EURO nie sprawdziłem tego jeszcze (jutro) ,antena jest OK(naziemna ,zewnętrzna ). natomiast TV odbiera dobrze TVPuls- jest słabszy sygnał. podstawiłem głowice- niestety tak samo.:cry:
  • #7 3063563
    awcon
    Poziom 17  
    witam po paru dniach pracy nad tym "fajansem" Przez wejście AV wszystko jest OK. podmieniłem (z innej płyty ): cewkę arw ,fale , elektrolity zasilacz ,P.cz , US tda , głowicę ,i dalej to samo jeśli to może być wskazówką to TV po włączeniu na 1 gdzie nic nie jest dostrojone pulsuje tzn . ciemnieje się i rozjaśnia co jakieś 5 sek. a w tym samym czasie szum się cichnie i rozgłaśnia POMOCY już nie mam pomysłów:cry:
  • #9 3075458
    awcon
    Poziom 17  
    tranzystorek został wymieniony ,wymieniłem także tr. (smd) w P.CZ ten od sygnału dalej to samo:cry:
  • #10 3119007
    awcon
    Poziom 17  
    Witam po paru dniach Nikt nic nie podpowiedział . Czy naprawdę nikomu coś takiego nigdy się nie przytrafiło. Gdzie spece od philipsa? help.
  • REKLAMA
  • #12 3119695
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Jest taki BF w przetwornicy,jakwszystko zawodzi....Tymczasem.
  • #13 3150093
    awcon
    Poziom 17  
    BF-y na wszelki wypadek wymieniłem 2 nie wiem czy to pomogło ale zaczął pracować stabilniej nie szumi i wygina obraz już tylko na jedynce wygląda jakby za mocny sygnał ale po wyjęciu delikatnym anteny także to widać na pozostałych kanałach OK. wygląda na nie działające dobrze ARW,ale już prawie wszystko tam sprawdziłem pomocy
  • #14 3150300
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Skoro miales zdrowie dokladac elki w czasie pracy,to je WYMIEN,zasilacz i wszystkie napiecia,do dziela.Tymczasem.
  • #15 3187168
    awcon
    Poziom 17  
    Dzisiaj wreszcie ten "fajans" ruszył .informacja dla wszystkich śledzących temat wymiana C2424 680 mF/50V pomogła MV wpływało na ARW-?
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Philips 14PT1342/58, który podczas pracy wykazywał wygięty i jaśniejszy obraz na górnej 1/3 ekranu oraz trzaski na niektórych programach. Regulacja ARW i wymiana cewki wpływały na zmianę wygięcia, ale nie eliminowały usterki. Zasilacz był sprawdzany i napięcia były prawidłowe, a elektrolity wymieniane bez poprawy obrazu. Problem występował zarówno na wejściu antenowym, jak i AV. Wymieniono wiele elementów, w tym cewkę ARW, tranzystory (w tym tranzystor SMD w P.CZ), głowicę, elektrolity, BF-y w przetwornicy oraz układ US TDA, jednak problem pulsowania obrazu i trzasków utrzymywał się. Po dłuższej diagnostyce i wymianie kondensatora elektrolitycznego C2424 (680 µF/50V) problem został rozwiązany. Wpływ na ARW i stabilność obrazu miała wymiana tego kondensatora, co wyeliminowało pulsowanie i wygięcie obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA