logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson ICC 20 - dioda miga, TV nie uruchamia się, możliwe uszkodzenie trafo?

danao 20 Wrz 2006 07:23 4458 13
REKLAMA
  • #1 3037751
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Witam, nie znalazłem w "szukaj" problemu mnie dotyczącego.W moim przypadku, po włączeniu tv do sieci miga dioda jedno ciągłe świecenie, przerwa i ponownie to samo.Nie ma mignięć dwa szybkie i jeden krótki.Nawet nie próbuje wejść cokolwiek tylko miga.elementy posprawdzane, czyżby trafo?
  • REKLAMA
  • #2 3037836
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    A co się dzieje w czasie świecenia diody z napięciami z przetwornicy? Czy przetwornica próbuje startu?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3037837
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Napisał --dwa szybkie i jeden krótki/TV to nie alfabet morsa /zaobserwuj to miganie diody /czy dobrze zrozumiałem miga tak/ raz przerwa raz /
    jesli to cod 11 to /włączona funkcja uruchamiania TV o ustalonym czasie/
  • #4 3037865
    gart62
    Poziom 31  
    Z tego co pamiętam na podstawie ICC17 (następne są podobne), to po włączeniu wył. sieciowego załącza się tylko przetworniczka stby natomiast procesor gł. pozostaje w uśpieniu (praktycznie nie pobiera energii) do czasu inicjalizacji pilotem bądź klawiaturą lokalną. Tw. usterka wygląda mi na problemy z obwodami zasilanymi z przetwornicy stby. Jest to przetwornica bardzo małej mocy (coś ok. 1W) i najmniejsze przeciążenie powoduje jej wyłączenie. Po inicjalizacji startuje dopiero procesor załączając przetwornicę główną i wszystkie pozostałe obwody.
    Pozdrawiam.
  • #5 3038019
    danao
    Poziom 24  
    Dioda świeci dwie sekundy gaśnie na sek, ponownie zaswieca na dwie sek i tak w kółko.Przetwornica nie startje z b+.Jak odepne taśmy od płyty z procesorem to przetwornica startuje z B+ na chwilkę 130V...W momencie gdy podepne taśmy od drugiej płyty, to ani drgnie...Tylko po chwili miga dioda jak napisałem powyżej...

Dodano po 1 [minuty]:

A jesli to funkcja czasowa to jak ja wylączyć?
  • REKLAMA
  • #7 3038349
    danao
    Poziom 24  
    Właśnie jest tak, że nie mam możliwości, bo on nie reaguje w ogóle.W momencie gdy włączę do sieci , egal czy przyciskiem, czy włączę wtyczkę do sieci po 3 sek zaświeca się dioda na dwie sek i gaśnie na sek.Cykl powtarza się ciągle...Nie reaguje na klawiturę lokalną, ani na pilota...
  • REKLAMA
  • #9 3038417
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Gdyby to był ICC10, taki jak wczoraj robiłem, napisałbym, że pamięć do wymiany. Ale może jest jakaś analogia..
  • #10 3038477
    danao
    Poziom 24  
    Zamiast 8v jest 13v, a 5v jest ciągle.Zamiast 20v jest 6V a 10V nie ma wcale.
  • #11 3038625
    gart62
    Poziom 31  
    Z przetwornicy stby (ta na IP020 - VIper 20) powinno wychodzić 8V i po TDA8139 8v i 5V (n.9). Jeśli są napięcia z przetwornicy głównej to znaczy, że jest ona załączana w jakiś sposób. Mnie to dalej wygląda, że procesor główny jednak nie pracuje a są problemy z zasilaniem stby lub resetem (n.6 TDA8139).
    Pozdrawiam.
  • #12 3038629
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Zamiast 8v jest 13v, a 5v jest ciągle.Zamiast 20v jest 6V a 10V nie ma wcale.
    I własnie szukaj dlaczego tak jest ????????????
    Na poczatek wymień elki w przetwornicy Przy TEA
  • #13 3045122
    gart62
    Poziom 31  
    Witam Wszystkich!
    Czegoś tu jakoś nie rozumiem! Kolego danao, skąd masz mierzone przez Siebie napięcia? Jak napisałem wcześniej, z przetwornicy stby ma być 8V (katoda DP220) i po TDA8139 8v (n.8) i 5V (n.9) oraz reset (n.6). I ta przetwornica powinna pracować cały czas. Natomiast przetwornica główna , po włączeniu wyłącznika sieciowego startuje na chwilkę (start nie pełny) i się ma wyłączyć. Po wyłączeniu jej, na jej wyjściach mogą panować niewielkie napięcia (reszkowe), chociaż tak po prawdzie nie powinno być nic. Przetwornicę tą załącza procesor. I teraz moje pytanie: czy przetwornica główna pracuje? A więc czy są napięcia: CP110 - 134(137)V (systemowe), CP130 - 17V (+UA), CP135 - -17V (-UA), CP140 - 11,5V (10V), CP120 - 21V (20V), CP150 - 6,3V?
    Nie podoba mi sposób sygnalizacji błędów (jeśli to jest w ogóle sygnalizacja błędu).
    Sygnalizacja błędu ma wyglądać następująco (na przykładzie kodu 24):
    dwa błyski; przerwa 0,7 sekundy; cztery błyski; przerwa 1,7 sekundy; i powtórzenie kodu (ponownie dwa błyski itd). Różnicę w czasach widać wyraźnie.
    Posługuję się chematem z Elektrody.
    Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

A i co się dzieje z napięciami w trakcie świecenia i wygaszenia LEDa?
  • #14 3048380
    danao
    Poziom 24  
    Temat rozwiązany, ale o tym za momnent.Co do napiec z przetwornicy, to tak jak napisałem.Mała przetwornica pracuje poprawnie duza nawet nie drgnie.Po odpięciu paskow od druiej płyty, główna startuje na momencik i sie wyłącza.podmiana elko, przy TDA nie przyniosła efektu.Dokładnie nie wiem, ale najprawdopodobniej był jakis zimny lut, bo obleciałem wszystko co mozliwe, w okolicy tego scalaczka.Dziekuje bardzo za wszelkie posciki.Pozdrawiam Danao.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson ICC 20 po podłączeniu do sieci dioda miga w cyklu: świeci przez około 2 sekundy, gaśnie na 1 sekundę i powtarza się ten wzór. Urządzenie nie reaguje na pilota ani klawiaturę lokalną, a przetwornica główna nie uruchamia się prawidłowo. Pomiar napięć wykazał nieprawidłowości: zamiast 8V jest 13V, 5V jest obecne, ale zamiast 20V jest 6V, a 10V w ogóle nie ma. Po odłączeniu taśm od płyty z procesorem przetwornica startuje na chwilę, co wskazuje na możliwe przeciążenie lub problem z obwodami zasilania stby. Wymiana elektrolitów przy układzie TDA8139 nie przyniosła efektu. Ostatecznie problem rozwiązał zimny lut w okolicy scalaka przetwornicy stby (VIper 20 na IP020). Sygnalizacja błędu diodą nie odpowiada standardowym kodom, co sugeruje problem z zasilaniem lub resetem procesora. Zalecane było sprawdzenie napięć na wyjściach przetwornic oraz dokładna kontrola połączeń lutowanych w obwodach zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA