logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie Wyłącznikami Sentron 3WL (Profibus-DP)

f3rgu 21 Wrz 2006 00:32 2572 4
  • #1 3041275
    f3rgu
    Poziom 11  
    Witam!

Mam następujący problem.
    Tak jak w temacie, pisze program w Stepie 7, który będzie umożliwiał sterowanie poprzez S7-300 wyłącznikami nn Sentron 3WL Siemensa.

Potrafie w Stepie Skonfigurować sterownik, umieścić sieć Profibus oraz w owej sieci wyłączniki.

Nie wiem natomiast, w jaki sposób przy pomocy języka LAD zrealizować przesyłanie komunikatów przez Profibus-DP.

Czy należy użyć odpowiednich bloków funkcyjnych?

Jestem początkującym, więc proszę o wyrozumiałość. :D
    Dzięki z góry za zainteresowanie.
    Pozdrawiam!!
  • #2 3041501
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    Wszystkie potrzebne informacje można znaleźć w manualach zamieszczonych na stronach Siemens’a.
    Generalnym sposobem obsługi urządzeń po profibusie jest wiedza na temat adresu bazowego (nie mylić z adresem profibusa) ustawiany w HW Cofig oraz tablicy rejestrów w obsługiwanym urządzeniu (wraz z ich dokładnym znaczeniem). Sumując odpowiednio te dane mamy adres, pod który należy wysyłać rozkazy lub odczytywać dane.
    W załączniku trochę pomocnych danych.
    Załączniki:
    • SENTRON_en04.pdf (832.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3043127
    f3rgu
    Poziom 11  
    Większość manuali zamieszczonych na stronie Siemensa przeglądałem.
    Rozumiem mniejwięcej w jaki sposób odbywa się komunikacja przez Profibus.

Interesuje mnie bardziej warstwa czysto programowa, czyli jakich konkretnych funkcji użyć do przesyłu informacji? Jak to zrealizować w programie przy pomocy języka drabinkowego.

Czyli np.:

Mam skonfigurowany sterownik oraz sieć Profibus-DP.
    Mam podłączony do tej sieci wyłącznik Sentron 3WL pod adresem 1. Jego adres diagnostyczny to: 2046 (nie wiem do czego potrzebny jest owy adres diagnostyczny).
    Ramka danych sterujących wyłącznika jest podana w zamieszczonym przez ciebie manualu.
    No i teraz jak wykonać już w języku LAD, konkretną operację, np. załączenie wyłącznika, gdy na wybrane wejście cyfrowe sterownika podamy sygnał.

Byćmoże, ktoś posiada jakiś przykład programowy, w którym jest przedstawiona komunikacja Sterownika S7-300 z jakimś dowolnym DP-Slave'm poprzez Profibus?

Dziękuję za zainteresowanie!
  • Pomocny post
    #4 3044993
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    Przykład oczywiście można (również ze strony Siemens’a)
    Skoro dotarłeś już do manuali to nie rozumiem, w czym problem. Każde urządzenie ma w HW Config przydzielony adres I Address i Q Address (to są adresy bazowe) załóżmy, że Q Address jest 0..1 a I Address jest 0..25. W manualu jest opisany Control bytes bajt n to QB0 bajt n+1 to QB1. Aby włączyć trzeba (wg manuala) sterować bitami 0 i 1 bajtu 0 czyli ustawić na 0 bit Q0.0 i na 1 bit Q0.1 i tak dalej. Na IB0 i 1 dostaniesz informacje statusową (zwrotną) o stanie pracy urządzenia.
    Załączniki:
    • MM4xx_V2_2_en.zip (707.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3565844
    f3rgu
    Poziom 11  
    Dziękuję arwit.

Udało mi się zrealizować to co chciałem dzięki twoim instrukcją... :)

Pozdrawiam !!!!
REKLAMA