logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sagem X5-2 nie ładuje po zalaniu, napięcie na biegunach baterii – co sprawdzić?

systemcom 21 Wrz 2006 15:19 1081 7
REKLAMA
  • #1 3042656
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    witam mam sagema x5-2 telefon był po zalaniu zwygrzałem płyte wanienka i OK oprócz ładowania tylko dziwne że prad wychodzi na beiguny bateri co to moze byc nie mam pojecia?
  • REKLAMA
  • #2 3044411
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    sprawdz dokładnie złacze systemowe plus tranzystor od ładowania
  • REKLAMA
  • #3 3045303
    systemcom
    Poziom 24  
    ale złacze musi byc OK bo napiecie jest na biegunach od baterii!!!!
  • #4 3045941
    tekkno
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    jaki prad na wyjsciu ??
  • REKLAMA
  • #5 3048879
    systemcom
    Poziom 24  
    prad jest 5v i to jest najdziwniejsze ze baterii nie ładuje oczywiscie patrzyłem na innej baterii
  • #6 3048970
    harryd
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    tak jak djjack napisal sprawdz zlacze systemowe a nie baterii czy przypadkiem piny nie poodchodzily od punktow lutowniczych, bardzo czesto sie tak zdaza. Wtedy sprawdz czy jest (i jakie) napiecie na złączu od baterii w telefonie, jesli tak to wtedy napisz. Samo napięcie na baterii nie dokonca mowi o "nieladowaniu"
  • REKLAMA
  • #7 3049120
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    te bieguny baterii to włąsnie chyba w domyśle styki w telefonie. oczywiście bateria podmieniana?
  • #8 3570136
    systemcom
    Poziom 24  
    Temat zakykam telefon był mocno zalany grzanie nie pomogło dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sagem X5-2 po zalaniu nie ładuje baterii mimo obecności napięcia 5V na biegunach baterii. Po wygrzaniu płyty głównej problem z ładowaniem pozostał. Sugerowano sprawdzenie złącza systemowego oraz tranzystora odpowiedzialnego za ładowanie, ponieważ napięcie na biegunach baterii nie gwarantuje prawidłowego ładowania. Zalecane jest również zweryfikowanie stanu pinów i punktów lutowniczych złącza baterii, gdyż mogą być uszkodzone lub odłączone. Pomimo podmiany baterii i pomiarów napięcia, problem nie został rozwiązany. Ostatecznie temat został zamknięty z powodu poważnego zalania telefonu i braku skutecznej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA