logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NVHD100 - wyświetlacz nie działa i ładowanie kaset

wsz_rk 22 Wrz 2006 21:56 1928 2
REKLAMA
  • #1 3047295
    wsz_rk
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    może ktoś coś podpowie na szybko, bo nie mam schematu...
    a jeszcze coś kaseta podobno sie czasem blokuje,
    osobiście na razie nie stwierdziłem, czujnik rozbierałem,
    ale nie był czarny, pasek na LM też raczej ok...
  • REKLAMA
  • #3 3052615
    wsz_rk
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    zgadza się, spalony był Q1701 i L7, elki też wymieniłem profilaktycznie. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. udało mi się też zidentyfikować problem z ładowaniem kasety. po kilkunastu próbach usterka objawiła się na dobre. wyglądało to tak, że pod koniec ładowania, gdy mechanizm stawia większe opory (opasywanie taśmą głowicy wizyjnej) układ napędowy ładowania nie ma siły i nie daje rady (chociarz słychać że silnik LM pracuje), rolki nie dochodzą do końca. wtedy to mechanizm próbuje zwinąć i wyrzucić kasetę, czasem się to udaje, a czasem nie - wtedy VCR blokuje się. przyczyną był pęknięty plastikowy element sprzęgła na osi LM - zastosowałem cyjanopan (klientowi zależało na czasie). I tutaj pojawia się moje pytanie - jaka jest żywotność takiej metody?

Natomiast innym podpowiadam - żeby dostać się do silnika LM należy wyjąć cały mechanizm, a z mechanizmu zdjąć płytkę drukowaną z czujnikami. pozdrawiam
REKLAMA