logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz RWM-1505 - wyłącza się przed osiągnięciem pełnej mocy, co zrobić?

maly11 22 Wrz 2006 23:47 1464 3
REKLAMA
  • #1 3047659
    maly11
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    WITAM I POZDRAWIAM!
    Posiadam wzmacniacz RWM-1505, pracował w radiowęźle.
    Chce go przygotować do pracy na estradzie.
    Dorwałem schemat na elektrodzie i jest tam opisane co wymienić, ale chyba to nie wszystko.
    Mam problem z zabezpieczeniem, wyłącza się przed osiągnięciem pełnej mocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3047913
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! To jest końcówka i nie ważna gdzie będzie pracować, czy w radiowęźle, czy na estradzie, na pewno sobie poradzi. Co do wyłączania po wysterowaniu to tam chyba takiej opcji nie ma, chyba, że to jest jakieś uszkodzenie. Dużą zaletą tej końcówki jest podwójny Darlington i na dodatek sterujące końcówkami są bardzo dużej mocy, a samych końcówek jest 1200W na kanał i dla tego możliwość uszkodzenia jest większa ze starości, niż z przeciążenia. Przede wszystkim sprawdź rezystory wyrównawcze, czy się nie rozsypały, sprawdź czy na wyjściu jest na pewno 0V i załatw sobie multimetr z pomiarem hFE i wylutuj każą z końcówek i sprawdź ich wzmocnienie, bo po tych czterdziestu latach pracy, to nie wiele będą już wart. Jak się do tego porządnie przyłożysz, to ona popracuje drugie tyle. Jak tranzystory będą do niczego, to wstaw 2N3773 i w tedy możesz przepiąć trafo na większe napięcie, bo jest tam taka opcja i zamiast 200W na kanał będziesz miał 300W na kanał, to jest fabrycznie przystosowane, więc nie musisz się nic obawiać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3049448
    maly11
    Poziom 12  
    Opory są ok.
    Napięcie=0V.
  • #4 3105377
    maly11
    Poziom 12  
    Doszedłem do tego.
    Przyczyną były źle dobrane zwrotnice w kolumnach.
    Pozdrawiam.
REKLAMA