logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX 28 LD 4P Chassis Euro 4 - TV wyłącza się po 3 sekundach, co sprawdzić?

zbujtaj 07 Lip 2003 17:07 3201 6
REKLAMA
  • #1 279380
    zbujtaj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Prosze o porade w sprawie Panasonic TX 28 LD 4P Chassis Euro 4.
    Opis usterki: Startuje i po 3 sek. sie wylacza. Od czego zaczac?
    Z gory dziekuje, Adam D
  • REKLAMA
  • #2 280082
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Zacznij od podstawowych pomiarów zasilania , bo zakładając temat na forum , trzeba chociaż jakieś minimum wysiłku włożyć w naprawę , a Ty podajesz tylko objaw i czekasz na gotową receptę . Otwarłeś w ogóle ten TV ?
    Po podstawowych pomiarach sprawdź pion
    Funkcja Szukaj również wiele by Ci pomogła - zachęcam aby częściej korzystać .
  • REKLAMA
  • #3 281721
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Od sprawdzenia zasilacza na zarowce przy odlaczonym odch poziomym i pomiarow napiec.
  • #4 283510
    zbujtaj
    Poziom 12  
    :D szanowni koledzy od sprawdzenia zasilacza to ja zacząłem jest to rutynowe posuniecie w serwisie :) dlatego tez nie pisalem o tym ale dziekuje za krytyke mam w sumie poczucie humoru i przyjąłem to z usmiechem :) chodzilo mi o to iz jest to odbiornik ktory blokuje przetwornice w przypadku jakiejkolwiek awarii i ktorego jeszcze nie naprawialem no i jeszcze nie posiadam schematu ,ale do rzeczy rzeczywiscie ma zwalona ramke wymienilem scalak i diodke ktora podaje -14v z rezystorem z ta roznica ze dalem 0 ,47 a oryginal jest 0,33 no i diodke tez dalem inna ale w miare szybka tel. wystartowal ale ramka sie dosc mocno nagrzewa napiecia w miare ok.
    -14,6 .+14,9 no i znowu stoję,cos poradzicie czy znowu mam podlaczac zarowke hehe :) moze jest to przyczyna rezystorka lub diody??? czy w tym ukladzie te napiecia nie powinny byc w miare jednakowe??pozdrawiam Adam.D

Szanowny kolego,
    prosiłbym o niewysyłanie postu podwójnie, a jeżeli już takie coś zaistniało to proszę to zgłosić moderatorom !!!
    (Rc)
  • REKLAMA
  • #5 283531
    pik-rtv
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    jaki układ wsadziłeś do rami la7845 czy la7845n?
  • #6 284260
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Nie wiem czemu Ci tak wesolo.
    Stopien zaawansowania uzytkownikow elektrody jest bardzo zroznicowany Wystarczyloby napisac dwa zdania wiecej i nie byloby problemu . Tak lapidarny opis usterki nie najlepiej swiadczy o formulujacym problem .Kazda blokade mozna ominac. Rozrzut 0.3 V jest dopuszczalny.Niewykluczone ze masz "trafiony" procesor sygnalowy najbardziej awaryjny element w tym modelu. Czas pokaze. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 284748
    zbujtaj
    Poziom 12  
    witam dzieki za wskazowki uklad wlozylem la7845n czyli taki sam jaki byl ,co do wesolosci to chyyba w niczym nie przeszkadza i niby dlaczego mamy byc tacy powazni :) telewizor to nie zmarly czlowiek,co do telewizorka to sprawdzilem temperature radiatorka i przy samym scalaku po 3 godzinach pracy nie przekracza 60 C, po malej konsultacji ze znajomym" podobno panasonic w tym ukladzie taka dopuszcza" telewizor postanowilem wydac klientowi czas pokaze czy jest ok.dzieki za pomoc i do nastepnego postu.Adam.D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Panasonic TX 28 LD 4P Chassis Euro 4 wyłącza się po około 3 sekundach od uruchomienia. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od podstawowych pomiarów zasilania oraz sprawdzenia stopnia pionowego (pion). Wskazano na konieczność kontroli zasilacza, m.in. test na żarówce przy odłączonym odchyle pionowym oraz pomiary napięć. Wymieniono układ scalony ramki (LA7845N) oraz diodę z rezystorem, które generują napięcie -14 V, jednak zastosowano rezystor o wartości 0,47 Ω zamiast oryginalnego 0,33 Ω oraz inną diodę. Po tych naprawach telewizor uruchamia się, ale ramka mocno się nagrzewa. Napięcia -14,6 V i +14,9 V są w granicach dopuszczalnych, choć różnica 0,3 V jest zauważalna. Możliwe, że problemem jest uszkodzony procesor sygnałowy, który jest znanym, awaryjnym elementem w tym modelu. Temperatura radiatora przy scalaku po kilku godzinach pracy nie przekracza 60°C, co jest akceptowalne. Telewizor został oddany klientowi z zaleceniem obserwacji dalszej pracy urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA