logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać polskie menu do Siemens CF75 zakupionego za granicą?

k-rz 24 Wrz 2006 14:58 1608 7
REKLAMA
  • #1 3051989
    k-rz
    Poziom 13  
    Telefon zakupiony poza granicami niestety nie posiada polskiego menu. Czym i jak dopisać polski pakiet ? Telefony oferowane w kraju mają polskie menu. Czy ktoś zechce pomóc . Sprawa jednostkowa. Chodzi o telefon córki i małą przyjemność.
  • REKLAMA
  • #2 3052087
    imaryoosh
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,

Polak do pobrania stąd: http://siemensiak.pl/swupy,cf75.html
    Sposób instalacji rozpoczynam pisać, za kilka minut będzie 8)

Pozdrawiam

Dodano po 20 [minuty]:

Plik właśnie pobrałem, jest to aplikacja .exe, więc dużo tu nie pomoge pomóc (zawsze flashuje przy pomocy "Freia"), najlepiej podłączyć telefon kabelkiem COM - najlepiej kabel serwisowy - tu masz jak go zrobić: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic589018.html [patrz moje odpowiedzi ;) ]. Jeszcze tylko szybkość transmijsi danych w tej samej zakładce co numer portu com (zakładka "serial config" - ja zawsze flashuje przy prędkości 115200 lub 101500, ale w razie nie powodzeń można spróbować na innych ustawieniach). Teraz osobiście bym kliknął Start i czekał na wyniki - więcej nic nie zrobie, nie mam tego telefonu.

Informuje, że nigdy nie miałem do czynienia z Siemensiem Cf75, więc nie ponosze odpowiedzialności za ewentualne szkody.

Odpisz czy sie powiodło. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3052256
    k-rz
    Poziom 13  
    Plik CF75_100300.exe też znalazłem i zassałem. Niestety jeszcze nie jestem pewien co dalej. Mam zamiar wykorzystywać kabelek DCA510 oryginalny (gdzieś się podobno chwilowo zapodział). Dopóki nie będę miał pewności co dalej to nie będę niepotrzebnie ryzykował.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3053280
    k-rz
    Poziom 13  
    Dziękuję ZAHYR za info. Przeczytałem i jestem nieco mądrzejszy. Chciałbym jednak zanim coś zrobię zczytać całość flasha i zapisać tak dla całkowitej pewności. Jakim programem najpewniej ? Czy ten DCA510 spełnia wymogi kabelka serwisowego czy trzeba go "poprawiać" ?
  • #7 3054189
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    AxeMan nie mieszaj człowiekowi w głowie, on chce tylko swupa wrzucić.
  • #8 3055404
    k-rz
    Poziom 13  
    Oczywiście chodzi tylko o SWUPA ale zanim to zrobię należy wykonać kopię bezpieczeństwa. Nigdy nie należy ufać bezgranicznie. Przezorny zawsze ubezpieczony. Mam VKlay-a 2.7.2 ale lista kończy się na CF62. Jest zakładka Flasher która pozwala na zapis zawartości flasha na dysk. Myślę że jeśli ewentualnie ręcznie wprowadzę właściwe parametry (Z adresu i rozmiar) dla CF75 to powinno być OK! Czy ktoś potrafi podać te parametry dla CF75 ? Może ktoś udostępni fullflasha z polską wersją bez simlocka? Dziękuję za zainteresowanie i dotychczasowe info. Jak tylko dotrze kabelek będę próbował.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy dodania polskiego menu do telefonu Siemens CF75 zakupionego za granicą, który fabrycznie nie posiada polskiej wersji językowej. Wskazano możliwość pobrania polskiego pakietu SWUP z serwisu siemensiak.pl w postaci pliku .exe. Do instalacji zalecane jest użycie kabla serwisowego COM, najlepiej oryginalnego DCA-510 (USB), oraz programu do flashowania, np. Freia lub VKlay. Przed wgraniem nowego oprogramowania sugerowane jest wykonanie pełnej kopii flasha (fullflash backup) dla bezpieczeństwa, co wymaga znajomości parametrów adresu i rozmiaru pamięci dla modelu CF75. Program VKlay w wersji 2.7.2 obsługuje modele do CF62, więc konieczne może być ręczne wprowadzenie parametrów dla CF75. W dyskusji pojawiły się także odnośniki do instrukcji tworzenia kabla serwisowego oraz do narzędzi do generowania bootloadera i wprowadzania SKey. Użytkownicy podkreślają ostrożność i konieczność wykonania kopii zapasowej przed modyfikacją oprogramowania telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA