logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie 2 komputerów. Komputery nie widzą się.

macher 24 Wrz 2006 21:52 1299 3
REKLAMA
  • #1 3053512
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Połączyłem 2 kompy skrętką krosowaną i one się nie widzą co sprawdzić? Wyświetla się ikonka połączenia "Połączenie lokalne 100.0 Mb/s" i nic na oba mają XP. Przy jednym na zakładce obsługa, gdy kliknę "Napraw" wyświekta się zę naprawa sie nie powiodła i żeby skontaktować się z administratorem.
    Co sprawdzić jeszcze?

macher
  • REKLAMA
  • #2 3053554
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Teraz trzeba jakos zadresowac ta siec, ale to podstawy przeciez , ni enapisales czy na jednym z nich masz net i czy chcesz go udostepniac, jak slabo u ciebei z sieciami uzyj kreatora siec co jest w windowsie
  • REKLAMA
  • #3 3053607
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Użyłem kreatora i komputer 1K ma teraz ręcznie 192.168.0.1 i 255.255.255.0 drugi 2K ma 192.168.0.2 i 255.255.255.0. Właśnie sprawdziłem ani z jednego ani z drugiego nie mam pozytywnego pingowania. Kabel złożyłem najpierw wg wzoru z sieci ale ponieważ nie mam pod ręką nawet zwykłego miernika żeby przedzwonić połączenia to kupiłem gotowy crossowany więc chyba dobry. I dalej nic. A ze znajomością sieci to u mnie tak raczej rzadko.

macher
  • #4 3057288
    kaczorex
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Jeżeli używasz systemu XP to musisz nic robić, po połączeniu dwóch kompów skrosowaną skrętka, automatycznie na dolnym pasku powinna wyskoczyć ikonka o połączeniu sieciowym i ewentualny komunikat o ograniczeniu,tym sie nie przejmuj, następnie klikasz otoczenie sieciowe i powinno Ci wykryć drugi komp i jedo udostępnione pliki, podłączałem tak wiele razy kompy i nie sprawiały mi problemu, myśle, że może za dużo grzebałeś w ustawieniach i coś przestawiłeś, najprostsza rada to ponowna instalacja systemu, życze powodzenia
REKLAMA