logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy SPI (MISO, MOSI, SCK) zakłóca programowanie ISP Atmega 8535?

alnus 25 Wrz 2006 08:35 2012 4
REKLAMA
  • #1 3054237
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    czy podłączenie i oprogramowanie sprzętowego SPI ( MISO, MOSI, SCK ) może spowodować problemy z programowaniem szeregowym Atmega 8535 ?
  • REKLAMA
  • #2 3054266
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Raczej nie sadze. Dla sprawdzenia odlacz element, ktory jest podlaczony jako slev do procka i czy wtedy da sie programowac. Moze brak bufora powoduje te niesprawnosc.
  • REKLAMA
  • #3 3054336
    alnus
    Poziom 28  
    narazie jeszcze nic nie podłączyłem , tylko zastanawiam się nad mozliwością. wolę dmuchać na zimne, zanim zrobię płytkę...
    z odłączaniem elementów może być potem problem, bo całośc jest planowana w SMD. jeśli ma być taka możliwość , to muszę zrobić jakieś jumperki lub pola lutownicze, bo inaczej to tylko cięcie ścieżek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3055134
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Programowany uC dostaje sygnał resetu i wtedy jego piny zamieniają się w trójstanowe a wyjście danych jako wyjście. Musisz tak pokombinować z podciaganiem ss do slave'a żeby w momencie resetu nie dostawał on sygnału wybrania (ss). Problem polega tylko na tym że reset jest podawany kilka razy podczas programowania co może spowodować dziwne sytuacje w slave'ie. Na wszelki wypadek daj zworkę do ss i dopiero za nim podciąganie (moze lepiej po obu stronach) - jak coś się będzie działo wyjmiesz zworkę i po krzyku.

Kolejnym problemem może byc pojemność linii slave'a i co za tym idzie konieczna zmiana prędkości w programatorze - ale to moze nie wystąpi.
  • #5 3074483
    alnus
    Poziom 28  
    złożyłem prototyp i niestety pojawiły się problemy z przesłaniem danych. muszę przesyłac 16bitowe słowo z mega 8535 do MAX7221 sprzętowym SPI, z którego D0 - D7 to dane, a D8 - D11 to adres. D12-D15 obojętne. zrobiłem tablicę z wpisanymi na stałe adresami (8bit) i drugą z danymi ( cyfry w BCD). przed wysłaniem w wpisuję po kolei do dwubajtowej tablicy , którą próbuję wysłać za pomocą SPIOUT ( bascom). niestety nie za bardzo mi wychodzi. czy ktoś mógłby podrzucić, albo wskazać kawałek podobnego, działającego kodu? niestety robię to na drugim kompie ( w pracy) i nie skopiowałem mojego kodu.
REKLAMA