logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop analogowy. Jednorazowa, samobierzna praca GPCz.

nowikzdw 26 Wrz 2006 22:19 1196 2
REKLAMA
  • #1 3060438
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam. Szukałem na elektrodzie ale niestety nie znalazłem tego czego szukam ;/
    Chodzi o to że potrzebuję informacji na temat: Jednorazowa, samobierzna i wyzwalana praca GPCz. Prosiłbym o jakiekolwiek materiały, informacje na ten temat.

Za wszelką pomoc, dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3060949
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Jednorazowa jak sama nazwa wskazuje oznacza, że następuje jeden przelot strumienia w poprzek ekranu po wyzwoleniu i trzeba znów uzbroić układ wyzwalania przyciskiem ... to jest do przebiegów niecyklicznych i dobrze mieć oscyloskop z długą poświatą albo z pamięcią, bo na zwykłym nic nie zobaczymy.

Samobieżna (nie pisz samobierzna, bo ci zwrócą uwagę na laboratorium :) ) oznacza że generator nie jest synchronizowany sygnałem obserwowanym, lata sobie samopas z wybraną prędkością.
    zwykle przy czymś takim obraz pływa, bo przeloty są asynchroniczne względem przebiegu i wypadają w różnych jego miejscach.

Synchronizowana oznacza, że każdy przelot strumienia jest inicjowany spełnieniem warunku wyzwalania np. przekroczeniem ustawionego poziomu przez sygnał mierzony. Strumień przelatuje z ustawioną prędkością przez ekran i znów oczekuje na wyzwolenie.
  • #3 3068854
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Dzięki serdeczne! I sorrka za tą gafe ortograficzną...z kartki pisałem i z błędem przepisałem...ehh..chyba kłopoty ze wzrokiem :P

Dzieki, naprawde, bardzo pomogłeś ;)

Pozdrawiam.
REKLAMA