logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć dwa dyski z Windows XP przed wzajemnym dostępem?

lakier19 28 Wrz 2006 16:43 1541 9
REKLAMA
  • #1 3065713
    lakier19
    Poziom 12  
    Witam

Mam takie pytanie, mianowicie posiadam dwa dyski na dwóch z nich mam xp chodzi mi mianowicie o to, aby zabezpieczyć dysk, aby z jednego na drugi nie dało się kopiować/podglądać dane Czy jest taka możliwość??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3066041
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    można też użyć loadera np boot magic i założyć chasło na swój system z którego masz panowanie na cały komputer ,a gościom ukrywasz cały twój dysk,lub partycje -opcje konfiguracji też chronione hasłem
  • REKLAMA
  • #4 3066533
    lakier19
    Poziom 12  
    A jest jakies narzędzie w windowsie xp ktore moze ukryc partycje/zalozyc haslo na dysk?
  • REKLAMA
  • #5 3066594
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Polecam Boot Magic. On aktywuje partycje startowe, z której w danym momencie startuje system. Druga jest zakryta przed oczami widzów. Możesz dodatkowo zaszyfrować dyski (trzeba mieć dyski w NTFS)
  • Pomocny post
    #6 3067077
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    dexi napisał:
    Polecam Boot Magic. On aktywuje partycje startowe, z której w danym momencie startuje system. Druga jest zakryta przed oczami widzów. Możesz dodatkowo zaszyfrować dyski (trzeba mieć dyski w NTFS)

nie rozumiem w jakim przypadku trzeba mieć ntsf?- dla boot magic,a napewno nie

inny sposób to:Musisz sobie sciagnac program TweakUI ze strony migrosftu (jest darmowy). Link
    http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powertoys/xppowertoys.mspx
    Nastepnie w opcji My Computer/Drives odznacz partycje ktora chcesz ukryc i tyle.
    jeszcze inny w środowisku xp, w group policy(szablony administracyjne)...
  • #7 3067763
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    ntfs potrzebny jest do szyfrowania danych - przez co z żadnego z systemów (tak na wszelki wypadek) nie można podejrzeć plików. Zapomniałem jednak o tym, że przynajmniej jedna partycja musi być w Facie.
  • #8 3067785
    stetaol
    Poziom 1  
    Witam.
    Ja bez żadnego ukrywania podłączyłem dwa kompy do jednego monitora kablem KVM SWITCH i "Dane" przerzucam na drugiego kompa, a uruchamiam go tylko w razie potrzeby.Starego kompa w ten sposób wykorzystałem zamiast miał stać gdzieś w kącie.
  • #9 3068762
    grzegorz1983
    Poziom 11  
    Ja też mam dwa dyski na każdym Win XP. Ja po prostu używam kieszeni na ten drugi dysk, wkładam go tylko wtedy gdy potrzebuję. U mnie ten drugi dysk pełni rolę zabezpieczenia przed utratą danych oraz mam tam awaryjny system. Pozdrawiam.
  • #10 3069238
    lakier19
    Poziom 12  
    Skorzystalem z programu TweakUI - program spelnil moje oczekiwania.Podziekowania dla "jannaszeka".Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zabezpieczenia dwóch dysków z systemem Windows XP przed wzajemnym dostępem do danych. Podkreślono, że użycie systemu plików NTFS umożliwia szyfrowanie danych, co zapobiega podglądaniu i kopiowaniu plików między dyskami. Zaproponowano wykorzystanie programu Boot Magic, który pozwala na ustawienie hasła i ukrycie partycji nieużywanych w danym momencie, co zwiększa bezpieczeństwo. Alternatywnie, wskazano na narzędzie TweakUI dostępne w pakiecie PowerToys dla Windows XP, które umożliwia ukrycie wybranych partycji w eksploratorze systemu. Wspomniano także o możliwości konfiguracji zabezpieczeń poprzez Group Policy. Dodatkowo, zasugerowano fizyczne metody zabezpieczenia, takie jak użycie kieszeni na dysk lub odłączanie drugiego dysku, a także zastosowanie przełącznika KVM do oddzielnego uruchamiania komputerów. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność programu TweakUI w spełnieniu jego oczekiwań dotyczących ukrywania partycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA