logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz HP 3650 - brak mocy, wyłącza się przy obciążeniu, co sprawdzić?

adam_xx 30 Wrz 2006 12:38 5040 9
REKLAMA
  • #1 3071395
    adam_xx
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    witam
    posiadam zasilacz do hp 3650 który jest uszkodzony lecz jest to bardzo dziwne dla mnie uszkodzenie a mianowicie
    +32V___500mA +15V___530mA
    rozebrałem go i w srodku nic nie popalone zadnych widocznych uszkodzen
    gdzy zasilacz nie podłacze do drukarki daje 32v i 15v tak jak powinien

podłaczam go do sprawnej drukarki i na końcówkach zasilacza podłaczam miernik na napięcie
    jest 32 i 15 gdy włacze drukarkę po ok 3 sek mignie kontrolka na niej (drukarce) i wyłacza sie gaśnie
    zachowanie miernika na zasilaniach
    podczas wyłaczenia drukarki ok 1v spadają napięcia i poźniej wracają do poprawnych wartości
    odgłos z drukarki jak nie miała by siły ruszyć koszem
    gdy podłacze taki sam zasilacz nowy jest wszytsko ok z nią

moje podejrzenie jak by zasilacz nie miał wystarczającej ilość mocy i układ przeciążeniowy (jak w nim jest) rozłaczał go
    nie wiem co mam z nim robić i za co sie zabrać
    o jeszcze z tej chyba duzej cewki takie stukanie jest roznych częstotliwości nie wiem czy tak ma być

moze ma ktoś schemat tego ustrojstwa lub jest w stanie mi pomóc
    prosze o pomoc
    pozdr adam
  • REKLAMA
  • #2 3072096
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Nie będę specjalnie rozbierał zasilacz, ale z opisu wynika , że powinieneś wymienić kondensator elektrolityczny o wartości ok. 1uF do 10uF . Odszukaj taki .

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 3073303
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    To się często zdarza w zasilaczach HP - po prostu tracą moc i samo sprawdzanie miernikiem tego nie wykryje...
  • #4 3077683
    adam_xx
    Poziom 18  
    wymienilem C12 1uF 50v i bez zmian nadal uszkodzenie pomocy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3089000
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Nie kojarzę tego zasilacza, ale wymień wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej - ostsatnio robiłem zasilacz hp z podobną usterką i pomogło.
  • Pomocny post
    #6 3092120
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Standardową usterką jest, że pada układ na pierwotnym 3842 (chyba), trzeba wymienić mosfet, reyztor niskoomowy( idzie chyba od drenu w mosfecie), elektrolit 47uF50V. Z tego co piszesz to na pierwotnym jeszcze "próbkuje", ale za jakiś czas padnie. Dla pewności wymien komplet kondziorków.
  • REKLAMA
  • #7 3097818
    adam_xx
    Poziom 18  
    isiek78 jeśli mozna prosze o jaśniejsze wytłumaczenie co mam zrobić które wymienić
    UC3842T ok th1, ale mosfet???? rezystor niskoomowy a 47uF 50V nie mam takiego w swoim zasilaczu
    prosze o info
  • #8 3099428
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Jest kilka konsrukcji w tych zasilaczych, ale trzeba wymienić układ 3842, mosfet, rezystor (sprawdź dokladnie jaki ma być) około 3Ohm, i kondestaor. To jest komplet, który trzeba wymienić jeżeli zasilacz nie chce wstać. Można poczytać o tych zasilaczach zrobionych na tym układzie w innych działach elektrody np. TV.
  • #9 3101383
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2359
    Jakiś schemat przetwornicy byl w czasopismie SE tylko nie pamietam w którym.
  • #10 3126036
    adam_xx
    Poziom 18  
    ZASILACZ NAPRAWIŁEM
    WINA PO STRONIE KĘDZIORKÓW
    POZDR
    TEMAT ZAKOŃCZONY

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zasilacza do drukarki HP 3650, który przy obciążeniu wyłączał się, mimo że na wyjściu miernik wskazywał poprawne napięcia 32V i 15V. Objawy sugerowały niewystarczającą moc zasilacza i działanie układu przeciążeniowego. W trakcie dyskusji zalecano wymianę kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej, zwłaszcza kondensatora C12 1uF 50V, jednak to nie rozwiązało problemu. Następnie wskazano na typową usterkę w zasilaczach HP polegającą na uszkodzeniu układu sterującego UC3842T, mosfetu oraz niskoomowego rezystora (około 3Ω) i kondensatora elektrolitycznego 47uF 50V. Kompleksowa wymiana tych elementów była konieczna, aby zasilacz działał poprawnie. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę kondensatorów elektrolitycznych, co przywróciło pełną funkcjonalność zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA