witam
posiadam zasilacz do hp 3650 który jest uszkodzony lecz jest to bardzo dziwne dla mnie uszkodzenie a mianowicie
+32V___500mA +15V___530mA
rozebrałem go i w srodku nic nie popalone zadnych widocznych uszkodzen
gdzy zasilacz nie podłacze do drukarki daje 32v i 15v tak jak powinien
podłaczam go do sprawnej drukarki i na końcówkach zasilacza podłaczam miernik na napięcie
jest 32 i 15 gdy włacze drukarkę po ok 3 sek mignie kontrolka na niej (drukarce) i wyłacza sie gaśnie
zachowanie miernika na zasilaniach
podczas wyłaczenia drukarki ok 1v spadają napięcia i poźniej wracają do poprawnych wartości
odgłos z drukarki jak nie miała by siły ruszyć koszem
gdy podłacze taki sam zasilacz nowy jest wszytsko ok z nią
moje podejrzenie jak by zasilacz nie miał wystarczającej ilość mocy i układ przeciążeniowy (jak w nim jest) rozłaczał go
nie wiem co mam z nim robić i za co sie zabrać
o jeszcze z tej chyba duzej cewki takie stukanie jest roznych częstotliwości nie wiem czy tak ma być
moze ma ktoś schemat tego ustrojstwa lub jest w stanie mi pomóc
prosze o pomoc
pozdr adam
posiadam zasilacz do hp 3650 który jest uszkodzony lecz jest to bardzo dziwne dla mnie uszkodzenie a mianowicie
+32V___500mA +15V___530mA
rozebrałem go i w srodku nic nie popalone zadnych widocznych uszkodzen
gdzy zasilacz nie podłacze do drukarki daje 32v i 15v tak jak powinien
podłaczam go do sprawnej drukarki i na końcówkach zasilacza podłaczam miernik na napięcie
jest 32 i 15 gdy włacze drukarkę po ok 3 sek mignie kontrolka na niej (drukarce) i wyłacza sie gaśnie
zachowanie miernika na zasilaniach
podczas wyłaczenia drukarki ok 1v spadają napięcia i poźniej wracają do poprawnych wartości
odgłos z drukarki jak nie miała by siły ruszyć koszem
gdy podłacze taki sam zasilacz nowy jest wszytsko ok z nią
moje podejrzenie jak by zasilacz nie miał wystarczającej ilość mocy i układ przeciążeniowy (jak w nim jest) rozłaczał go
nie wiem co mam z nim robić i za co sie zabrać
o jeszcze z tej chyba duzej cewki takie stukanie jest roznych częstotliwości nie wiem czy tak ma być
moze ma ktoś schemat tego ustrojstwa lub jest w stanie mi pomóc
prosze o pomoc
pozdr adam