logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung X200 - brak obrazu na LCD po wymianie taśmy, co sprawdzić?

ureni 01 Paź 2006 12:15 1084 3
REKLAMA
  • #1 3074304
    ureni
    Poziom 11  
    Problem dotyczy SAM X200, w wyniku fatalnego zbiegu okolicznośći :/ rozerwałem taśmę podczas jej demontażu. Mam już drugą (a nawet 2) jednak po zmontowaniu fona z nową taśmą LCD jest tylko podświetlny, natomiast obrazu brak. Bardzo mało prawdobodobne aby ucierpiał LCD, ponieważ w momencie "wypadku" miałem w rękach tylko środkowe elementy obudowy i taśmę. Wszystkie pozostałe elementy, dioda pracy, głośnik, buzer cykają jak trzeba.

PS. Znalazłem już identyczny post na Elektrodzie (28.08), jedna bez echa, może już ktoś trafił przez wrzesień na podobną usterke.
  • REKLAMA
  • #2 3322771
    ohodec
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ja mam taki sam problem ! naprawde nikt nie mial takiego przypadku i nie wie co to moze byc??
  • REKLAMA
  • #3 3745113
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam! Dołączam się do tematu, zeby nie zakłądac nowego... Otóz mam podobny problem, z tym że telefon miałem po zalaniu... Z początku świeciła się tylko niebieska dioda w momencie podpięcia bateri... Telefon nie reagował na włączanie klawiszem. Po rozebraniu go okazało się, że tasma i parę elementów było zanieczyszczonych i w korozji... Przemyłem PCB, wymieniłem taśmę i spaloną cewkę przy U204. Po tym zabiegu telefon się włączył, klawiatura podświetliła, LCD także, a w głośniuku było słychać dźwięk wciskanych klawiszy... Potem wymieniłem układ U106 (taki sam jest w C100) gdyz miał upalone dwie nózki (na lini Vbat) i po włączeniu pojawił się charakterystyczny dźwięk startowy... Przywróciłem także połaczenie Vbat na płytce wyswietlacza przy gnieździe złącza taśmy, bo też było upalone... ALe nadal efekt ten sam... Telefon pieknie się włącza, podświetlanie działa, słychać dzwięki, ale nic nie widać... Jedynie ten LCD taki niebieskawy ;) Moze ma ktośschemat połączeń samej płyty z LCD, bo moze tam jest problem... Dziwne, że niektóre wejścia BD() są zwarte ze soba - może LCD się uszkodził... które linie są najważniejsze za wyświetlanie informacji? Nie wiem jak jest zasilany ten LCD, moze nie dostaje Vbat, a potrzebuje je?
  • #4 3794306
    ureni
    Poziom 11  
    W przypadku z tematu pomogła jednak taśma, niestety aż bodajże 3 :/ Dwie pierwsze okazały się bee jeśli chodzi o ścieżki - pomógł po prostu inny dostawca.

Rozmawiałem też z chłopakiem, który miał identyczny problem z E700, też w końcu trafił taśmę.

Wniosek tylko chyba jeden, miernik do ręki i sprawdzamy przejścia.
REKLAMA