logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie naprawić monitor CTX EX710F we Wrocławiu? Koszty i sens naprawy

amisowa 01 Paź 2006 20:45 1016 4
REKLAMA
  • #1 3076110
    amisowa
    Poziom 11  
    Witam,

Mój stary CTX EX710F padł wlasnie po 4 latach uzytkowania :cry: . Do uszkodzenia doszło podczas przejscia moniotora w stan oszczędzania energii. Komputer wyłączył monitor a ten "pstryknął" i już nie wstał. Teraz gdy go uruchmiam dioda świeci się na zielono przez cały czas i nic się nie pojawia na monitorze.

Z tego co patrzyłem po forum najprawdopodobniej uszkodzony jest trafopowielacz. Jako że nie znam się na serwisowaniu monitorów wolałbym zlecić jego naprawę jakiemuś serwisowi. I tutaj mam kilka pytań do forumowiczów. Czy naprawa takiego monitora ma sens, ile może ona wynieść i gdzie można takiej naprawy dokonać (najlepiej we Wrocławiu)? Gdzie najlepiej dokonać takiej naprawy aby monitor mógł po niej jeszcze troche podziałać?

A może sam (?!) mogę go naprawić z Waszą pomocą?

Dziękuję za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 3076130
    lazaro
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam !

Zobacz tranzystor obok trafa wysokiego napięcia - pewnie padł

Lazaro
  • REKLAMA
  • #3 3094675
    amisowa
    Poziom 11  
    Witam!

Przepraszam że się nie odzywałem ale wypadł mi wyjazd z pracy. W związku z tym nie mam teraz możliwości sprawdzić do dolega monitorowi. Możliwe że bede mógł to zrobić dopiero za jakieś 3 tygodnie, jeśli wyjażd się nie powtórzy. Dlatego chciałbym zapytać o serwis który mogłby naprawić ten monitor podczas mojej nieobecności.

lazaro napisał:

Zobacz tranzystor obok trafa wysokiego napięcia - pewnie padł
    Lazaro

Lazaro czy miałeś do czynienia z tego typu uszkodzeniem? Jeśli tak to ile może kosztować wymiana uszkodzonych części? Jaka jest szansa, że uszkodzeniu uległ tylko tranzystor?? Wiem że pytanie trochę jest dziwne (nie sprawdziłem monitora a się pytam) ale zastanawiam się poważnie czy opłaca się serwisować ten monitor. Nie ma chyba sensu wymieniać połowy elektroniki bo bedzie to zbyt dużo kosztowało ale jeśli uszkodzone zostały dosyc proste elementy to można się zastanawiać nad naprawą. Jakie części mogły się uszkodzić i ile może kosztować ich zakup?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3096790
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    ten tranzystor ( HOT - tak sie go popularnie nazywa kosztuje średnio od 10 - 50 zł -zależy od tego jaki to tranzystor lub zamiennik ) mozliwe ze naprawa zakończy sie tylko na jego wymianie , ale moze być i tak ze i trafo do wymiany a to juz koszt okolo 100zł ,jeśli nic wiecej ! łacznie wychodzi ci kolo 150 za cześci ( oczywiście tu nie powiem dokładnie to cena przyładowa) zalezy od uczciwości jak i cennika serwisu - jeden drugiemu nie równy , samemu wiadomo -opłaca sie robić , ewentulanie podjąć jakieś próby naprawy lub diagnozy uszkodzonych elementów mozesz zapłacić 50 zł mozesz i 250
    pozdrawiam!
  • #5 3144435
    amisowa
    Poziom 11  
    elektronikk napisał:
    witam
    ten tranzystor ( HOT - tak sie go popularnie nazywa kosztuje średnio od 10 - 50 zł -zależy od tego jaki to tranzystor lub zamiennik ) mozliwe ze naprawa zakończy sie tylko na jego wymianie , ale moze być i tak ze i trafo do wymiany a to juz koszt okolo 100zł ,jeśli nic wiecej ! łacznie wychodzi ci kolo 150 za cześci ( oczywiście tu nie powiem dokładnie to cena przyładowa) zalezy od uczciwości jak i cennika serwisu - jeden drugiemu nie równy , samemu wiadomo -opłaca sie robić , ewentulanie podjąć jakieś próby naprawy lub diagnozy uszkodzonych elementów mozesz zapłacić 50 zł mozesz i 250
    pozdrawiam!

Dzieki. O cos takiego mi chodzilo...
REKLAMA