logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygenerować wzór ścieżek w Eagle dla schematu crossovera?

bocian90 05 Paź 2006 15:01 2594 6
REKLAMA
  • #1 3087487
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam! Zainstalowałem eagle i "spłodziłem" schemat crossovera w eaglu na podstawie tej dokumentacji : http://www.sound.westhost.com/project81.htm .I mam wielką prosbę czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak na podstawie schematu otrzymać wzór ścieżek który potem wydrukuję i naniosę na płytkę? Narazie doszedłem do tego: kliknełem w menu plik => Switch to board otworzyła mi się płytka,poukładałem elementy i wybrałem opcje Auto.Program poprowadził ścieżki i nie wiem co zrobić dalej aby otrzymać wzór ścieżek.Jesli znalazła by się pomocna osoba to będe bardzo szczęśliwy. Pozdraiwam serdecznie!
    W załączniku jest schemat w/w crossovera.
    Załączniki:
    • crossover schemat.zip (15.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3087572
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    witam!! jestes juz bardzo blisko konca teraz tylko mosisz kliknąc w prawym gornym rogu tam masz takie kwadraciki kolorowe jak na nie najedziesz myszka to pisze "display" klikasz na to i pokazuje ci sie okno z warstwami ktoer mozesz włączac badz wyłączac. jestli masz płytke zrobiona i jest ona jednowarstwowa to zaznacz "Bottom i Pads"

jak klikniesz OK to pojawia Ci sie same sciezki i punkty lutownicze

i teraz mozesz bez problemu przystapic do drukowania swojej płytki i trawienia jej:)
  • REKLAMA
  • #3 3087645
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam! Dzięki za pomoc.Zrobiłem co kazałes i mam wzór ścieżek ale niebieskie i na czarnym tle,co zrobić aby był to widok czarnych sciezek na białym tle?

Dodano po 19 [minuty]:

Ok juz chyba rozumiem wyeksportowalem ale są biale sciezki a reszta zcarna.odwrócilem kolory i niby jest dobzre ale jakosc słaba :/ pozatym chciał bym to zapisać jako np. pdf bo nie mam drukarki laserowej i musze zanieść na płytce projekt do wydrukowania. Jest na to jakiś sposób? Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 3088132
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Wciśnij „Print” i zaznacz „Mirror” i „Black”, następnie wybierz polecenie „Printer” i zaznacz opcję „drukuj do pliku”. Teraz trzeba wcisnąć „OK.” w menu „Print” i wpisać nazwę pliku w uruchomionym okienku. Wciskając kolejne „OK.” masz gotowy plik wynikowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3088141
    danielkk
    Poziom 31  
    Ja robie tak jak Ci napisałem i drukuje no i mi drukuje normalnie na papierze na czarno wszystko...(najwyzej zmienieam cos w ustawieniach drukarki itak zeby drukowała tylko na czarno) a jesli chodzi o zapis pliku to nie baw sie w takie rzeczy....

wydrukuj sobie to zwykłą drukarka atramętową a jak potrzebujesz drukarki laserowej to idz do najblizszego punktu ksero i masz juz problem z głowy....

a jaka metoda trawisz płytki????????
  • #6 3089357
    bocian90
    Poziom 27  
    Witam! Zainstalowalem PDFCreator i pozapisywalem w formacie pdf i wszytko już gra,dziękuje bardzo za pomoc.Ponizej zamieszczam wzory,jeśli jest ktoś chętny na plik w formacie eagle to zamieszczę.Dodatkowo zrobilem jeszcze płytkę subsonica równiez zamieszczam,pozdrawiam!

Subsonic :

A trawie metodą "zelazkową" oto efekty:

• #7 3089367
    danielkk
    Poziom 31  
    wiem jaka jest metoda zelazkowa i tez jestem z niej zadowolony tanio szybko i prawie profesjonalnie tylko jeszcze musze sobie kupic wiertareczke małą zebym mogł wiercic otwory bo duzo jest niewygodnie:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy generowania wzoru ścieżek w programie Eagle na podstawie schematu crossovera. Po utworzeniu schematu i przejściu do widoku płytki (Switch to board), elementy zostały rozmieszczone, a ścieżki wygenerowane automatycznie. Aby uzyskać wzór ścieżek do druku, należy włączyć odpowiednie warstwy (np. Bottom i Pads) w oknie Display, co pozwala zobaczyć tylko ścieżki i pady lutownicze. Następnie można wydrukować projekt, korzystając z opcji Print z zaznaczeniem Mirror i Black, a także wybrać drukowanie do pliku, co umożliwia zapis w formacie PDF (np. za pomocą PDFCreator). Wydruk powinien być czarny na białym tle, co ułatwia nanoszenie wzoru na płytkę. Metoda trawienia płytki stosowana przez autora to metoda "żelazkowa". W dyskusji pojawiły się także przykładowe wzory płytki crossovera i subsonica oraz uwagi dotyczące wiercenia otworów w płytce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA