logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie elektrody transferowej i górnej rolki bębna w Canon 6035 – czym?

Kserokop 05 Paź 2006 20:54 1350 9
REKLAMA
  • #1 3088645
    Kserokop
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    WITAM.
    Jak i czym umyć, wyczyścić elektrodę transferową i rolke górną bębna w canonie np 6035?
  • REKLAMA
  • #2 3088765
    Artur2003
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    elektrode wydmuchać l8ub odkurzyć i wcikiem umyć przy pomocy denaturatu czy np izopropanolu
    gumy też można tym umyć na jakiś czas pomoże
  • REKLAMA
  • #3 3089695
    qubek999
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Najlepiej spirytusem po dynksie pozostają smugi
  • #4 3089703
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Najlepszym rozwiazaniem jest uzycie izopropanolu.
  • #5 3089841
    kordes
    Poziom 11  
    Ja wrzucam elektrodę transferową pod wodę i myje czymkolwiek ,najczęściej clinem do szyb :D .Tylko nie zapomnij odsączyć ręcznikiem papierowym do sucha A rolkę bębna płynem do czyszczenia rolek gumowych albo też clinem .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3092141
    marcinserw
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Rolkę ładującą bebna ja myję wodą i do sucha, a transferową na sucho i odkurzaczem.
    A propo izopropanolu to gdzie można go kupić? może podrzucicie jakiś kontakt?

marcin
  • REKLAMA
  • #7 3092491
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Według serwisówek rolkę transferową i ładującą powinno sie czyścić suchą szmatką. Ale ja myję rolkę ładującą szmatką z wodą i z niewielką ilością płynu np do mycia naczyń. Alkohol rozpuszcza powierzchnię niektórych rolek ładujących np Ricoh
  • #8 3092791
    buli -konrad
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ja rolke transferową myje izopropanolem a druty zmywaczem do paznokci tylko zmywacz na acetonie.
  • #9 3092934
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    gumy zawsze płynem do szyb, a druty...też płynem do szyb na waciku bawełnianym
  • #10 3096864
    Kserokop
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    dzięki robiłem podobnie ale chciałem się upewnić

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej czyszczenia elektrody transferowej i górnej rolki bębna w drukarce Canon 6035 zaproponowano kilka metod i środków czyszczących. Elektroda transferowa powinna być najpierw wydmuchana lub odkurzona, a następnie czyszczona wilgotną ściereczką nasączoną denaturatem lub izopropanolem, które są polecane jako skuteczne środki. Niektórzy użytkownicy sugerują także użycie spirytusu, jednak może on pozostawiać smugi. Rolka bębna może być czyszczona płynem do szyb lub specjalnym płynem do czyszczenia rolek gumowych, a także wodą z niewielką ilością detergentu, przy czym ważne jest dokładne osuszenie elementów. Zwrócono uwagę, że alkohol może uszkadzać powierzchnię niektórych rolek ładujących (np. w urządzeniach Ricoh). Do czyszczenia drutów elektrody transferowej zalecany jest zmywacz do paznokci na bazie acetonu lub płyn do szyb na bawełnianym waciku. Wskazano również, że według serwisówek rolki transferowe i ładujące powinno się czyścić suchą szmatką, jednak praktyczne doświadczenia użytkowników dopuszczają stosowanie delikatnych środków czyszczących. Izopropanol jest polecany jako najlepszy środek, choć pojawiło się pytanie o jego dostępność. Podsumowując, do czyszczenia elektrody transferowej i górnej rolki bębna w Canon 6035 rekomenduje się stosowanie izopropanolu, denaturatu, płynu do szyb lub łagodnych detergentów, z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić powierzchni gumowych elementów.
REKLAMA