Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra +expander vmg16 =wielki problem potrzebna pomoc

jjjanek 06 Oct 2006 19:33 2957 12
    jjjanek
    Level 18  
    Witam posiadam centrale integra 64 do niej dokupiłem expander vmg16 podłączyłem go tak zacisk CLK pod CK1 Centrala- DTA pod DT1 centrala COM POD COM zrobiłem szukanie expanderów i manipulatorów zapisał mi 0 LCD manipulator i pod szyną 1 expander wyj.adre.13I 14 i pojawił się wielki problem cały czas pokazuje mi naruszenie wszystkich czujek w programie dload, co ciekawe pokazuje mi nawet wtedy, gdy poodraczałem fizycznie czujki odpinając kabel z wejścia postanowiłem restart centrali nadal to samo odpinałem expander ponownie to samo pokazuje mi naruszenie i sabotaż czujki, pomimo że nie ma jej podłączonej, gdy podłączę jest to samo t yko że bez sabotażu, jeżeli możecie pomóżcie mi z góry dzięki
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    jjjanek
    Level 18  
    Dioda w EA szybko miga
    Styk sabotażowy tmp podłączyłem do masy
    Czujek wszystkich 12 5 odłączyłem 3 pokazują jako naruszone wejścia 2 prawidłowo 3 sabotaż czujki expander podpiąłem do działającej centrali, ale restarty zrobiłem wszystkie manipulator pokazuje adres 0 tylko około 30 sekund załącza się cały czas alarm sabotażowy czujek ustawieńia robie na programie dload
  • Helpful post
    gurgi
    Level 12  
    Wydaje mi się że bazujesz na programie dloax a czy aby zapisałeś te dane do centrali ?Może nie to centrala widzi wartości fabryczne i może dlatego pokauje jakieś błędy.
    Pozdrowionka Gurgi.
    jjjanek
    Level 18  
    każdą zmianę zapisuje do centrali i do pamięci flasch coraz bardziej mam podejrzenie że padła mi centrala ponieważ wcześniej wszystko było dobrze co ciekawe wolne miejsca np Z15 I Z16 OPISZE JAKO Z15 NC I Z 17 NO I POKAZUJE NARUSZENIE pomęcze się do jutra a jak mi się nie uda to wysyłka do producenta mnie czeka
  • Helpful post
    SP2QVX
    Level 13  
    Witam
    Ekspander VMG16 o którym piszesz to generator komunikatów głosowych.
    Po identyfikacji w centrali widać go jako jeden lub dwa ekspandery wyjść, zależnie od konfiguracji 8/16 komunikatów. Wejścia ekspandera służą do wyzwalania komunikatów w przypadku gdy nie jest on podłączany do centralek integra. Podłączanie czujek do tych wejść ekspandera nie będzie naruszało wejść centrali.
    Pozdrawiam
    jjjanek
    Level 18  
    DziekujeSP2QVX za wyjaśnienie sprawa wygląda tak po odłączałem wszystkie czujki z centrali zostawiłem tylko jedną opisałem ją zgodnie tak jak jest skonfigurowana 2eol/nc wgrałem nowego FlashX do centrali przebiegło bezproblemowo następnie w programie popisywałem rodzaj czujki czas reakcji oraz pozostałe parametry i wyskoczyło mi od razu naruszenie czujki wiozłem tą czujkę opisałem jako Eol to z początku wygląda wszystko ok. czujka nie wisi jako naruszona, lecz co 40 s samoczynnie się sama narusza i wraca do stanu normalnego by ponownie się naruszyć i tak wkoło próbowałem opisać czujkę 2eol/no w tedy każde naruszenie czujki powoduje alarm sabotażowy czyżby centrala padła ?modem vmg16 odłączyłem
  • Helpful post
    SP2QVX
    Level 13  
    Proponuję odłączyć czujkę od wejścia centrali i zrobić test.
    Dla typu wejścia 2eol/nc podpiąć na wejście rezystor 1k1. Wejście powinno być nienaruszone. Zwarcie lub rozwarcie wejścia powinno wygenerować sabotaż.
    Dla typu eol wejście należy zamknąć rezystorem 2k2 i powinno być nienaruszone. Jakakolwiek inna rezystancja, zwarcie lub rozwarcie powinno skutkować naruszeniem wejścia.
    Jeżeli wejście będzie reagowało zgodnie z opisem to problem tkwi w czujniku lub jego podłączeniu.
    jjjanek
    Level 18  
    Dzisiaj już nie dam rady sprawdzić, bo do pracy się szykuje jutro potestuje a mam jeszcze jedno pytanie czy mogę z wejścia centrali podciągnąć kabelek na sztywno do wejścia expandera vmg16 by uruchomił komunikat, bo z tego, co wiem to vmg16 uruchamia się podaniem sygnału minusowego czy raczej tego nie stosować a wykorzystać wyjście bardzo proszę o opinie na ten temat pozdrawiam
  • Helpful post
    SP2QVX
    Level 13  
    Najwygodniej, przy podłączeniu VMG16 do Integry, sterować komunikatami przez magistralę komunikacyjną. VMG16 po identyfikacji widziany jest przez centralę jako jeden lub dwa ekspandery wyjść, czyli 8 lub 16 wyjść.
    Należy oprogramować odpowiednio te wyjścia w centrali i po kłopocie.
    jjjanek
    Level 18  
    SP2QVX mam pytanie w expanderze mam 5 zworek do ustawiania adresów jak najlepiej ustawić adres expandera manipulator mam na adresie 0 ustawione
    czujek w systemie 13 wyjść wykorzystanych 9
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    jjjanek
    Level 18  
    Dziękuje za odpowiedzi centrala pojechała do serwisu myślę, że za 7 dni będzie z powrotem wraz z opisem, co zostało uszkodzone jeszcze raz chciałem podziękować osobom chcącym pomóc dziękuje i pozdrawiam Janusz