logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa wzmacniacza Sony Ta-ax310 - wymiana STK 465 czy tranzystory?

Jasie-k 06 Paź 2006 23:36 1323 4
REKLAMA
  • #1 3092632
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Dostałem do naprawienia wzmacniacz jak w tytule. Pod wpływem długotrwałej pracy na 4 ohm padła końcówka scalona Stk 465. Rozważam kilka opcji naprawienia go i jestem ciekawy co doradzicie:
    - wstawienie podróbki scalaka z jednoczesnym obniżeniem napięcia zasilania
    - wstawienie innego układu stk z większym zapasem mocy (czekam na propozycje)
    - dobudowanie końcówki na tranzystorach bo miejsca jest sporo (umiem uruchomić taką ale nie bardzo wiem jak ją później podłączyć)
    Może macie inne pomysły?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3094748
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Jak jest z jakością tych serii układów? Znasz ewentualnie jakiś mocniejszy egzemplarz tak by miał zapas mocy?
    POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3094830
    Jose11
    Poziom 21  
    Z tej serii ten jest najmocniejszy.Trudno mi coś powiedzieć o jakości, ale jak będzie oryginał to nie powinien się spalić.
    Jak wstawisz mocniejszy to gość spali kolumny.
    Pozdrawiam
  • #5 3096610
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Bez zmian w zasilaniu nie grozi mi wzrost mocy. Słyszałem o słabej jakości tych układów i chcę zamontowac taki z zapasem. Można wstawić tam np. stk 4913 ( inna obudowa ale taka sama liczba nóżek) albo cos dużego np stk 4241? Oryginalnie układ zamontowany jest na płytce połączonej przewodami z płyta główną więc mam pewne możliwości manewru ew. przeróbek.
    Pozdrawiam
REKLAMA