logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PWA 820 nie działa, neonówka świeci, brak napięcia na blokadzie

postrzepiony 07 Paź 2006 14:25 4070 8
REKLAMA
  • #1 3093941
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 132
    Po załączeniu do sieci w włączeniu przycisku on/off świeci neonówka, ale praleczka stoi. Tylko proszę nic nie mówić o blokadzie, bo na kostkę blokady nie wchodzi nawet pół volta napięcia, więc nie ma jej co załączyć. Jakie mogą być koszty nowego programatora ( hybrydowy ) ? Czy ta praleczka to przypadkiem nie Whirlpool z serii AWT ? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3094276
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    tak to jak AWT>>>>sprawdź silnik i wiązke silnika w tym nadzieja
  • REKLAMA
  • #3 3096957
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Witam, dzięki za podpowiedź, nie mam doświedczenia z AWT i PWA. Może moje pytanie zabrzmi głupio, ale co mi tam, człowiek uczy się całe życie. Czy w tych praleczkach jest tak, że jak jest przerwa w ciągłości obwodu silnika to nie załącza blokady ? Pozdrawiam.
  • #4 3099236
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    postrzepiony napisał:
    Czy w tych praleczkach jest tak, że jak jest przerwa w ciągłości obwodu silnika to nie załącza blokady ?

Akurat jest odwrotnie.Jak brak jest zasilania na blokadę (lub jest uszkodzona) to silnik nie działa.
    Sprawdz blokadę i silnik tak jak pisał kolega "eeban" (w szczególności szczotki).
    Powodzenia POLO2
  • REKLAMA
  • #5 3099348
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Witam, no ale chyba się nie zrozumieliśmy. Pod pojęciem "pralka stoi" miałem na myśli, że nie blokuje drzwi, nie pobiera wody i w ogóle stoi :D .Blokada sprawdzona w pierwszej kolejności. Na kostkę zasilania blokady nie jest podawane jakiekolwiek napięcie. Sprawdzę silnik tak jak radzi kolega "eeban". Pozdrawiam.
  • #6 3099568
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1623
    postrzepiony napisał:
    Witam, no ale chyba się nie zrozumieliśmy. Pod pojęciem "pralka stoi" miałem na myśli, że nie blokuje drzwi, nie pobiera wody i w ogóle stoi :D .Blokada sprawdzona w pierwszej kolejności. Na kostkę zasilania blokady nie jest podawane jakiekolwiek napięcie. Sprawdzę silnik tak jak radzi kolega "eeban". Pozdrawiam.

Witam
    Schemat pralki jest w bazie a punktów masz wystarczającą ilośc by pobrać,a zdrugiej strony jeśli sprawdziłeś blokadę i stwierdziłeś,że nie dochodzi napięcie na nią to sprawdż gdzie znika,to może być uszkodzony wył.główny sprawdż go.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3100793
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Witam, Panowie dzięki za podpowiedzi. Napięcie na blokadę nie będzie wychodzić bo elektronikę programatora hybrydowego trafił najoględniej mówiąc szlag. Pralka była systematycznie zalewana, stoi obok umywalki. Pani dopiero dziś mi się przyznała, że jak zrobiła zwarcie pierwszy raz to mąż wymienił bezpieczniki na tablicy na 20 A, a jak zrobiła zwarcie drugi raz to na jeszcze większe :D . Cena 450 zł za naprawę jest odstraszająca, więc sprawę zakończyłem. Pozdrawiam.
  • #8 3100964
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Naprawę za szybko zakończyłeś.
    Z informacji dotychczasowych można wyciągnąc następujące wnioski dla Ciebie i dla innych kolegów,którzy będą mieli taki przypadek.
    1.Świecenie kontrolki (neonówki) świadczy o ciągłości przyłączenia przewodu blokady do sieci (jedna strona sieci 230V).Jest to przewód sieciowy przyłączony do jednego zacisku pozystora blokady (ten środkowy).
    2.Brak napiecia na blokadzie spowodowany jest prawdopodobnie upaleniem się styków w części mechanicznej programatora ,jest to zestyk E1 (przerwa na drugim przewodzie sieciowym 230V)
    Dlatego brak napiecia na blokadzie.
    Zwarcie spowodowane było prawdopodobnie od blokady drzwi (zwarł pozystor).Założenie większego bezpiecznika spowodowało pewnie wypalenie zestyku E1.
    Jest to do naprawy.
    Część elektroniczna pewnie jest dobra.
    Załączniki:
    • Polar PWA 820 nie działa, neonówka świeci, brak napięcia na blokadzie PWA 820Fr.JPG (47.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3101052
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    No niestety nie jest dobra bo popalone rezystory widoczne są gołym okiem, woda z umywalki wlewała się na płytkę obok części mechanicznej. Zalewany był również wyłącznik, podstawiłem dziś nowy Deefs, żeby mieć pewność zanim rozbiorę "hybrydę". Blokadę wyjąłem z pralki podłączyłem na krótko i sprawdziłem czy zamyka obwód. Zamyka. Dla pewności rozebrałem ją, w środeczku wygląda jak nowa, poza tym ten bitron jest o takiej konstrukcji, że zalanie go przez otwór w ramie wsadowej jest raczej niemożliwe. Pozdrawiam i dziękuję. Przyda się na przyszłość.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Polar PWA 820 po włączeniu przycisku on/off świeci neonówka, lecz nie uruchamia się – nie blokuje drzwi, nie pobiera wody i nie działa silnik. Na kostce blokady nie ma napięcia, co wyklucza jej załączenie. Podejrzenia padły na uszkodzenie programatora hybrydowego, zwłaszcza części mechanicznej (zestyk E1), który mógł ulec przepaleniu wskutek zwarć i podniesienia bezpieczników na tablicy. Silnik i jego wiązka również wymagają sprawdzenia, szczególnie szczotki. Blokada drzwi po wyjęciu i rozebraniu działa poprawnie, a jej konstrukcja uniemożliwia zalanie wodą. Uszkodzenia widoczne są na płytce programatora – popalone rezystory i ślady zalania wodą z umywalki. Wymiana programatora jest kosztowna (ok. 450 zł), co zniechęciło do naprawy. Schemat pralki dostępny jest w bazie, co ułatwia diagnozę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA