logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reduktor Emmegas. Jaki to reduktor? Wymiana membrany i reszty. Zestaw naprawczy.

rae0113 08 Paź 2006 12:09 17988 18
REKLAMA
  • #1 3096463
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    jaki to reduktor?zgubiłem papiery od instalacji a muszę kupić zestaw naprawczy do tego parownika.I drugie pytanie-czy dam radę sam wymienić membranę i całą resztę?Aha,i jeszcze jedno.Gdzie najtaniej kupię oryginalny zestaw naprawczy?
    Załączniki:
    • Reduktor Emmegas. Jaki to reduktor? Wymiana membrany i reszty. Zestaw naprawczy. reduktor.jpg (48.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3104753
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Widziałem zestawy do emmegas na aukcjachallegro cena oscyluje ok 70 zł
  • REKLAMA
  • #3 3104777
    rae0113
    Serwisant RTV
    no tak, ale czy do każdego jest ten sam zestaw?
  • #4 3105322
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Zestaw jest ten sam wystarczy EMMEGAZ. Założyć też nic trudnego tylko traf na oryginalny zestaw
  • #5 3105376
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    daj sobie spokuj ten Emme nawet jak dobrze zregenerujesz to 40.tys i problemy będą -chyba że autko dużo jeżdzi bo na jazdę miejską to tak jak pisze lepiej wymien na inny -nowy
  • #6 3114385
    rae0113
    Serwisant RTV
    dużo nie jeżdzę ale jak do tej pory było ok.teraz wzrosło spalanie,pływaja obroty i ogolnie nie do ustawienia.wielkiej folozofii tam nie ma-wyczyścić,wymienić gumy i będzie jak nowy-więc po co drugi.
  • #7 3115076
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    A ja się z tym nie zgodze. Mam taki sam reduktor i od założenia do pierwszej regeneracji bylo zrobione ponad 60tys z czego duża większość w cyklu miejskim. Nie była by robiona regeneracja gdyby nie fakt ze wlasnie obr jałowe pływały. To jeden z lepszych reduktorów bo jest przeznaczony o ile pamiętam do mocy silnika max ok 150KM.
    Warunkiem długiej żywotność po regeneracji szczeglnie w miescie jest odpalanie na pb i przełączanie na lpg jak silnik osiągnie ok 40 stopni bo w przeciwynym razie membranki parcieją i wracają stare objawy.
    Zestaw naprawczy do reduktora kupilem na allegro w cenie 70zł i był to oryginalny zestaw. Wpisz w wyszukiwarke na allegro emmegas i i napewno znajdziesz.
  • #8 3115992
    zibi70
    Poziom 18  
    Pokaż mi ilu użytkowników w procentach uzywa zawsze benzyny do nagrzania do 40 stopni -oprócz tych co mają zamontowane czujniki tem .to bedzie może z 3 góra 5 procent . reszta pali bezpośrednio na LPG albo po uruchomieniu przełącza zaraz na LPG a EMMA tego nie lubi-w porównaniu do innych > Oczywiście wiadomo iż każdy reduktor powinien miec min ok.30 stopni .
  • REKLAMA
  • #9 3116069
    rae0113
    Serwisant RTV
    jeżdżę 4 lata na LPG z czego od 2 lat nie palę na benzynie.Zimą palił od kopa,spalanie 8 w trasie 10,5 w mieście przy silniku 1,8.
    to chyba nie jest taki zły ten reduktor.zresztą co osoba to inna opinia.
  • #10 3116169
    Krzysi0
    Zibi70 to czy ktoś pali na pb czy lpg to jego sprawa ale poniżej +5 stopni dla reduktora jak i dla silnika lepiej palić na PB. Jak jest reduktor zimny to gaz idzie w postacji ciekłej do spalania bo nie ma gdzie odparowac. Kiedyś przez pare dni bylem zmuszony palićna lpg bo nie działała mi pompa paliwa to spalanie mialem grubo ponad 2 litry większe na 100km. Ja pb zawsze tankuje za okolo 30zł miesięcznie i mi starcza na odpalanie na tyle zeby silnik dogrzał sie do ok 40stopni. (silnik 1.6)
  • #11 3120785
    zibi70
    Poziom 18  
    Więcej w tym temacie nie będę zabierał głosu ponieważ w odrużnieniu do użytkowników wypowiadających sie tu ja jestem monterem i nie to że mam zal do Emme ,ale jest jeszcze kilka typów reduktorów których w życiu nie wezmę do ręki i nie polecę klientowi.To wszystko co mam do powiedzenia.
  • REKLAMA
  • #12 3120882
    rae0113
    Serwisant RTV
    Skoro jesteś monterem to napisz jaki reduktor warto kupić?A druga sprawa to ile bierzesz za regenerację?Bo mnie lekko ścięło jak pani w serwisie powiedziała mi że 250zł.Rozumiem że zakład powinien zarobić,ale to chyba lekko bandyckie ceny.Jestem ciekaw opini człowieka z branży.
  • #13 3121344
    Krzysi0
    zibi70
    Tak się składa że mam znajomych monterów lpg i rozmawiam czasem jakie reduktory najczęściej wracają do regeneracji itp Najczęsciej dostają do regeneracji lovato, sporo bylo tez tomasetto najmniej dostają emmegas i brc

U mnie w mieście regeneracja reduktora emmegas ok 150zł
    W tej cenie jest wymiana zestawu naprawczego, czyszczenie i na końcu regulacja.
  • #14 3122160
    zibi70
    Poziom 18  
    Wszystko zależy od tego ile ktoś chce zarobic i jakie materiały zastosuje.Zestaw za 70 zł będzie wyrobem rzemieślniczym jeżeli zestaw Oryg. kosztuje np.120 zł ( a np. do Landi Renzo żaden rzemieślniczy zestaw nie ma dżwigni I-ego stopnia to po jakiego fraka go regenerowac jak i tak działac nie będzie)do róznego typu reduktora to niektórych nie opłaci się naprawiać .Wcześniej już napisąłem że jeżeli wystarczy ci prawidłowego działania na 40 -50 tys to nie ma problemu regeneruj go i to wszystko.W firmie gdzie pracuję regeneracja tego reduktora wachała by sie w granicach 180 zł gdyz trzeba wziąc pod uwagę wymianę filtru LPG ,wymiane węży wody które po kilku latach są tak twarde że pękają w trakcie demontazu ,czasem wskazana wymiana trójników ( obecnie tylko metal lub miedż ) Nie mówiąc o czyszczeniu i regulacji a nawet próba drogowa (jeżeli trzeba i jest pod co się podpiąć) to wszystko w/w cenie[/url]
  • #15 3136563
    jacekczewa
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam

Poniewaz temat sie lekko rowinął mam pytanie. W moim autku opel omega B silnik 2.0 16V mam zamontowaną instalkę emmegas sekwencja ICS 03 i powiem tyle ze ona wymaga nagrzania silnika do min 20-25 stopni (programowo) inaczej sie nie przałaczy ( chyba ze sie mylę i nie wiem jak tozrobic ). Dodatkowe zuzycie pb jest wkurzające - kiedys w passacie pb za 30 zl starczało mi na 2 miesiące a teraz za 30 zł - 10 dni.
    Ale nie to jest problemem. Problemem są wolne obroty. Jak zatrzymuję sie na światłach to po kilku sekundach powoli sie obnizają od 900 do 550 pozniej podksakuja do 850 i spadaja do 600 a pózniej znowu skacza na 800 i stabilizują sie gdzies na 700. Co z tym zrobic - instalak ma 3 trzyla i wylatane ok 60 tys. Czy wystarczy jakas regulacja. Reduktor wygląda jak walec o srednicy ok 12 cm i grubosci 10 cm, u góry jakiś węzyk podcisnieniowy wychadzacy z "kieliszka" a od dołu kabelek do "czegoś" z boku zainstalowany e-zawór.
    Prosze o jakieś opinie.
  • #16 3136754
    zibi70
    Poziom 18  
    zalecany pożadny przegląd ,czyszczenie i regulacja LPG,z scczególnym zwróceniem uwagi na listwę wtryskiwaczy.
  • #17 5818192
    narcyz6913
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam wszystkich uzytkowników emmegas mam takie pytanko! czy może ktoś posiada oprogramowanie do sterownika ics-03 i schemat połączeń! bo kupiłem ostatnio auto z taką instalacją gazu na 6 cylindrów ale nie działa ta instalka bo poprzedni właściciel gdzieś posiał przełącznik od niej i kopał w okablowaniu! A i jaki przełącznik muszę kupić do tej instalki? za pomoc z góry dziękuję! i pozdrawiam!
  • #18 5989602
    singusek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    ja mam oprogramowanie do emmegas wygląda jak OMVL :)
  • #19 6894381
    zomo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam odświeże troche temat aby nie zaśmiecan forum nowymi ;)

Posiadam reduktor Emmegas ML94 i podczas wymiany filtra gazu (VALTEK) okazało się że w obudowie nie mam magnesika i teraz nie wiem czy tak powinno byc a jeżeli nie to czy ktoś ma może zdjęcie gdzie ten magneisk powinien sie znajdować i czym grozi jego brak?.

Pozdrawiam.

Regulamin, p.15. Popraw treść postu, lub trafi on do kosza. ElpigazN

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy reduktora gazowego Emmegas, jego identyfikacji, wymiany membrany i zestawu naprawczego. Reduktor Emmegas jest popularny i zestawy naprawcze można znaleźć na aukcjach internetowych, np. Allegro, w cenie około 70 zł. Zestaw naprawczy jest uniwersalny dla tego modelu, a samodzielna wymiana membrany i elementów jest możliwa, choć ważne jest, aby użyć oryginalnych części. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z pływającymi obrotami i wzrostem spalania, które często można rozwiązać przez czyszczenie i wymianę gumowych elementów. Eksperci podkreślają, że długotrwała żywotność reduktora zależy od prawidłowego nagrzewania silnika i przełączania na LPG po osiągnięciu temperatury około 40°C, co zapobiega uszkodzeniu membran. Regeneracja w serwisie kosztuje od 150 do 250 zł i obejmuje wymianę zestawu naprawczego, czyszczenie, regulację oraz wymianę filtrów i węży. Wymiana i regulacja są szczególnie ważne przy problemach z niestabilnymi obrotami. W dyskusji pojawiły się także inne marki reduktorów, takie jak Lovato, Tomasetto i BRC, z których Emmegas jest oceniany jako mniej awaryjny. Wątki dodatkowe dotyczą oprogramowania sterownika ICS-03 oraz problemów z instalacją LPG w konkretnych modelach samochodów, np. Opel Omega B 2.0 16V.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA