logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie urządzeniem RS232 przez Internet lub GSM – czy są gotowe rozwiązania?

gp power 08 Paź 2006 22:04 2322 14
  • #1 3098596
    gp power
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    niewiem czy to dobry adres ale mam pytanie???
    Czy jest możliwe napisanie programu który połączy urządzenie które jest sterowane przez port RS232 - ale jest na drugim końcu polski...
    Transmisja danych nie ma znaczenia .... internet lub nawet sieć GSM...
    Pytanie tylko czy jest to wykonalne a może takie modemy są dostępne na rynku..
    Proszę o pomoc i podpowiedz.....
  • #2 3098698
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Mozliwość jest ja się łączę z kotłownią w zakładzie poprzez PC (odpowiedni program choć można poprzez terminal) modem sieć telefoniczną modem i dopiero sterownik kotłowni. Urządzenia uszą mieć tylko mozliwośc odbierania sygnału dzwonienia ,hasła (bo się każdy w dzwoni) i mozliwośc zakończenia połączenia.
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #3 3098762
    gp power
    Poziom 12  
    a czy jest na rynku taki modem który będzie realizował takie połączenie przez internet ???
    tz. PC połączony do modemu X a on do internetu i 300km dalej modem X podłączony do internetu i mojego urządzonka..
    ???????????????????
  • #4 3098832
    Molejnic

Poziom 21  
    Pewnie są. Jeżeli chcesz się łączyć poprzez net z urządzenie oddalonym to widziałbym to tak
    PC z odpowiednim softem łączy się z określonym adresem IP. Na tym adresie wisi urządzenie zawierające w sobie stos IP i obsługujące coś tam dalej (to co masz). Można też podwieśić tam kompa który by sterował urządzeniem. Jednak wiem, że stały adres IP to problem i większość możliwości to dynamiczny adres i tu pozostaje tylko mozliwośc odpalenia zdalnej administracji ale to już inna bajka i inne problemy. Napisz co dokładnie chcesz zrobić.
    Konto firmowe:
  • #5 3102265
    gp power
    Poziom 12  
    pierwsze rozwiązanie wydaje mi się bardziej realne do zrealizowania...
    tylko pytanie czy przez LAN nie będzie zbyt wielkich opóźnien w komunikacji pomiędzi moim urządzeniem a komputerem...
    dodam że jak zastosuje prześciówke USB-RS232 to urządzenie nie jest obsługiwane... prawdopodobnie że USB wprowadza opóźnienia w komunikacji????
  • #6 3102374
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    witam

troche takie te wypowiedzi enigmatyczne
    usb jest wieloktrotnie szybsze od rs więc nie ma takiej możliwości żeby coś na szwankowało na konwerterze chyba że jest po prostu błędnie wykonany
    necik też będzie pracował wieloktrotnie szybciej od rs

tak to już jest że gdy urządzenie ma tylko port rs232 to komunikacja odbywa się przewaznie poprzez zamiane tego protokołu na ethernet i tutaj jest bardzo dużo takich rozwiązań np. firma moxa sprzedaje takie konwerterki ale oczywiscie można znaleźć inne, z drugiej strony możemy dać taki sam konwerterek albo zainstalować sobie programik (dostarczany przez sprzedawce) który jest jakby wirtualnym portem rs232 (dodatkowym comem) i ot cała filozofia
    stosuje takie rozwiązania na codzień działają wyśmienicie
    radze poszukac sobie producentów i poczytać
    pozdrawiam
    :D
  • #7 3102586
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Każdy modem ma możliwość wybrania dowolnego numeru telefonu i połączenia się z innym modemem.
    Poza tym modem to "przedłużenie" rs232. Połączenie uzyskuje się za pomocą tzw. komend Hayes'a, lub za pomocą okienka windows, a dalej obsługujesz go jak zwykłe rs 232.
  • #8 3103583
    Molejnic

Poziom 21  
    Autor dalej nie poinformował co chce zrobić
    To, że urządzenie nie działa na przelotce usb -com to inny problem. Te konwertery dokonują tylko zamiany danych (tx i rx) a nie konwertują danych sterujących (rts cts,ri itd) ale to napewno jest napisane w opisie konwertera. Szybkość działania urządzenia na rs232 nie jest taka ważna, gdyż żadko kiedy jest to komunikacja ciągła, urządzenia najczęściej są na nasłuchu i jak coś odbiorą (np zapytanie o temperature) to wyślą co trzeba (tę właśnie temperature - jej wartość). Oczywiście są procedury kontroli uprawnień itp..
    Konto firmowe:
  • #9 3105211
    gp power
    Poziom 12  
    dziękuje bardzo za wasze pomocne opinie.
    Mam teraz - pytanie kto z was może podjąć się zrobienie mi takiego połączenia oczywiście zapłace i kupię szystko co będzie trzeba...
    Jestem ze Śląska a firme prowadzę w Chorzowie.
    Będę potrzebował około 11 takich połączeń.
    proszę o maila na privat
    volvocars(_at_)interia.pl

prawdopodobnie będę potrzebował stałego doglądania tej psełdo-sieci więc można liczyć na stałe zajęcie...dodatkowe
  • #11 3137368
    romantv
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witaj kolego jak cie interesuje sterowanie przez tel. to mogę pomóc.
    Projektowałem uklad na Atmedze8 mam nawet schemat plytki dr.
    można robić cuda za pomocą teko ukladu. Kwestia oprogramowania uC.
    Możesz nawet sterowac 8 szt. DVD przełączać sygnał Audio i video.
    Mam nawet do tego napisany program w VB 6 .
    Uklad jest 100% zaprojektowany przeze mnie i mogę go przekazać dalej.

Pozdrawiam
    Roman Biadała
  • #12 3986134
    eros81
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam,
    Nie jestem orłem w programowaniu ( wprawdzie troche C znam),

Czy ma ktoś jakieś przykładowe kody do obsługi portu Com w linuxie ??

Chodzi mi o to że planuje sobie zrobić taki "inteligentny dom" i chciałbym cyklicznie odczytywać informacje przychodzące z portu RS a w razie takiej potrzeby wysyłać ramkę sterującą, niestety sam dobrego programu nie napisze,
    nie wiem nawet jak odebrać ramkę co np 300ms nie blokując pracy tegoż programu, bo w miedzy czasie może się okazać że trzeba coś wysłać.
  • #13 3986212
    romantv
    Poziom 17  
    Pod XP mogę ci pomóc a nawet mogę ci wysłac płytki i schemat doś rozbudowanego systemu. Sterowane może być z lin tel. jak i z PC.
    Sporo możliwości otwarta konf. sys kwestia wymiany oprogramowania w uC.
    Projekt mój.
  • #14 3986255
    eros81
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    romantv napisał:
    Pod XP mogę ci pomóc a nawet mogę ci wysłac płytki i schemat doś rozbudowanego systemu. Sterowane może być z lin tel. jak i z PC.
    Sporo możliwości otwarta konf. sys kwestia wymiany oprogramowania w uC.
    Projekt mój.

Wprawdzie nadal planuje to zrobić na linuxie (osobiście bardziej go lubię) lecz myslę że pewne algorytmy da się wykorzystać w obu systemach,

zapodaje majla : eros81(_at_)o2.pl
  • #15 3986281
    romantv
    Poziom 17  
    Linux fajny ja jednoak nic w nim nie robię , Mogę się jednak dowiedzieć coś na ten temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdalnego sterowania urządzeniem wyposażonym w port RS232 na odległość, wykorzystując Internet lub sieć GSM. Potwierdzono, że jest to wykonalne, stosując modemy lub konwertery RS232 na Ethernet, które umożliwiają komunikację przez sieć IP. Wskazano, że urządzenia muszą obsługiwać sygnał dzwonienia, hasła i możliwość zakończenia połączenia. Problematyczne może być uzyskanie stałego adresu IP, co komplikuje bezpośrednie połączenia przez Internet. Rozwiązaniem są urządzenia z wbudowanym stosunkiem IP lub komputery sterujące podłączone do urządzenia. Zwrócono uwagę, że konwertery USB-RS232 mogą wprowadzać opóźnienia lub nie obsługiwać wszystkich sygnałów sterujących (RTS, CTS, RI). Polecono stosowanie dedykowanych konwerterów RS232 na Ethernet, np. firmy Moxa, które oferują wirtualne porty COM i stabilną komunikację. Modemy tradycyjne działają jako przedłużenie RS232 i łączą się za pomocą komend Hayes’a. W dyskusji pojawiły się także propozycje projektów układów mikroprocesorowych (np. na Atmedze8) do sterowania przez telefon lub PC oraz prośby o przykładowe kody do obsługi portu COM w systemie Linux. Podsumowując, istnieją gotowe rozwiązania sprzętowe i programowe umożliwiające zdalne sterowanie urządzeniami RS232 przez Internet lub GSM, jednak wymagają one odpowiedniej konfiguracji sieci i sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA