Jak chcesz przesyłać dźwięk na odległość, to prześlij go normalnie drogą radiową(modulacja FM jak w zwykym radio). Trzeba zbudować nadajnik i odbiornik(albo kupić taką gotową zabawkę na Allegro).
Tylko, że odległości 2-3 metry to chyba nie problem, aby po prostu położyć kabel, co?
Moze lepiej kup sobie najtansza wieze, teraz stoja po 150 zł w hipermarketach albo allegro Allegro › RTV i AGD › Sprzęt audio dla domu › Wieże . Bedziesz mial efekt nieporownuwalny. Albo zmien wzmacniacz w glosnikach, na 1.5 - 2 razy wieksze. Tylko ze przy tym wiecej roboty i trzeba sie troszke znac. Ale tylko nie wiem po co ty to robisz...
Jest to taka sprawa że ja nigdy nie robiłem radia a na ten pomysł wpadłem na lekcji fizyki.
Pomyślałem że mógłbym poeksperymentować i udało mi się przesłać dźwięk na odległość 5cm do 20cm z gorszą jakością. Działa to tak jak radio ale to nie jest do końca ono. jeden elektromagnes wysyłą fale elektromagnetyczne które trafiają do drugiego. Przy wzmocieniu uzyskujemy dźwięk taki jak z mp3 playera.
Jeżeli bym zwiększył uzwojenie to czy by mi się zwiększyła odległość między jednym elektromagnesem a drugim.