logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic SA-AK210 - uszkodzone tranzystory i dioda, kod błędu F61

djlj24 09 Paź 2006 10:27 4112 8
REKLAMA
  • #1 3099483
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Trafiła do mnie do naprawy wieża Panasonic SA-AK210 (takie plastikowe badziewie). Podobno człowiek chciał podłączyć do niego tubę basową i wieża zdechła. Podobno - bo jak rozebrałem i zerknąłem na płytę zasilacza to aż musiałem zrobić fotki bo nie wierzyłem własnym oczom. Zobaczyłem tam dwa grube, miedziane druty zaklinowane między elementami. Wieża po włączeniu pokazuje oczywiście wiele znaczące F61.
    Już znalazłem kilka zwęglonych elementów. I tak po kolei:
    Q504 czyli A1046 poleciał na zwarcie
    Q507 czyli C3199 eksplodował, że praktycznie zostały z niego tylko nóżki
    Q508 czyli C8050 poleciał na zwarcie
    to na płytce zasilacza natomiast na płytce gdzie jest audio i tuner znalazłem jeszcze zwęgloną diodę SMD D305, której oznaczeń niestety nie udało się odczytać.
    Pozostaje teraz pytanie, za co odpowiadają uszkodzone elementy. Najbardziej się boję o Q508 bo z tego co z opisu na płycie znalazłem to daje on załączane napięcie 5V a jak poleciał na zwarcie to mógł dać dużo więcej - a dioda D305 właśnie jest na jego drodze i łączy się do sławnego DCDET (czyli jak stracony port w procesorze to już po walce).
    Jak na razie jest nadzieja, że chociaż RSN315H42 żyje więc dlatego walki nie odłożyłem - ale bardzo czekam na podpowiedź do czego są wymienione elementy bo może już nie warto walczyć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3101511
    djlj24
    Spec od car audio
    Dzięki piękne. Szukałem dzisiaj sporo czasu ale nie znalazłem. Widocznie źle szukałem (za to odkryłem 3 pliki, których nie ma a są w spisie).
    Na razie kupiłem odpowiedniki tranzystorów - ciekawe czy zwalczę to F61 czy będziemy uczyli Panasonica latać z 10 piętra :D/
  • REKLAMA
  • #4 3102875
    djlj24
    Spec od car audio
    Niestety nie mogę za nic otworzyć tego pliku. Raz się udało na jednym komputerze i tyle. Próbowałem to co jest w ogłoszeniach i nic.
  • REKLAMA
  • #5 3102998
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Jeśli podasz adres e-mail wyślę Ci rozpakowany, bo na PW nie da się wysłać rozpakowanego.
  • #6 3103074
    djlj24
    Spec od car audio
    To nie była wina pliku a Acrobata. Musiałem zainstalować wersję 6.0.
    Optymistyczne jest to, że wszystkie uszkodzone elementy są w jednej gałęzi - widocznie dostała zwarcie na masę co spowodowało zanik napięcia opisanego jako SW 5V. Widzę światełko w tunelu i jest nadzieja, że jednak da się sprzęt postawić.
    Acha jeszcze do kompletu uszkodzona na przerwę jest dioda zenera D509 pozostaje pytanie w jakim stanie jest Q506 (jest z rezystorem w środku więc trudno go pomierzyć).
  • #7 3106112
    djlj24
    Spec od car audio
    No dobrze, wymieniłem uszkodzone elementy, pojawiły się zasilania ale dalej miałem F61. Tyle, że było coś inaczej co zwietrzył mój kiepski nos. Coś się grzało, chwila pykania włącznikiem i już widziałem okolice gdzie jest niedobrze. Dziurawy jeszcze jest driver do CD (TA7291P) na szczęście dostępny i niedrogi ale... nie mam pojęcia jak wysunąć szufladę aby zdjąć z niej osłonę bo jak jej nie zdejmę to nie wymontuję mechanizmu CD.
    Po dokładnych dalszych pomiarach okazało się, że linia DC_DET jest zwarta do masy i już podejrzewałem port w procku ale odpięcie taśmy ujawniło, że problem jest w innym miejscu. Zwarte były tranzystory zabezpieczające przez pojawieniem się składowej stałej czyli Q512 i Q513 (czyli D2144 a według schematu B1AAGC000007), po ich bryutalnym odcięciu (i tak są do kosza a nie chciało mi się już rozbierać znowu całości) i włączeniu zasilania zobaczyłem HELLO a za chwilę CHANGE.
    No i teraz są 2 problemy. Jak wyjąć osłonę szuflady CD (mechanizmu na czynniki pierwsze nie chce mi się rozbierać a tym bardziej składać). A drugi to brak wysterowywania elektromagnesu w magnetofonie i przez to brak możliwości otwarcia klapki na kasetę.
    Po przełączeniu na tuner mam dźwięk na wszystkich 4 wyjściach więc już nie jest tragicznie.
  • Pomocny post
    #8 3107221
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Jeżeli da się to ręcznie wysun kieszeń cd kręcąc kółkami lub zobacz w serwisówce gdzie podłączyc zewnętrzny zasilacz po odłączeniu przewodów od sterownia a kaseta magnetofonu to mozna recznie otworzyć małym wkrętakiem popchnij dzwignię kręcąc recznie mechanizmem i dzwignią elektromagnesu.
    Przed chwilą mi się przypomniało ze w tym modelu jest taka mała zebatka przyczepiona w mechanizmie którą zakłada sie na wkrętak i otwiera kieszeń cd jeżeli dobrze pamietam.
  • #9 3109314
    djlj24
    Spec od car audio
    Już sobie poradziłem z wysunięciem szuflady. Odkręciłem od góry mechanizm od plastiku mocującego (ten co jest pod mechanizmem a trzyma tył i przód obudowy) i ponieważ mam wysadzony i tak driver to podałem zasilanie z zasilacza na silnik i trochę wysunąłem szufladę więc i nakładkę mogłem zdjąć. No i kolejna ciekawostka - w mechaniźmie siedział sobie jakiś patyk, który nie jest na pewno produkcji Panasonica. Na szczęście wygląda, że cały układ z serwo dla CD jest sprawny ale to się okaże przy podłożeniu drivera. Pozostaje jeszcze zagadkowe zachowanie magnetofonu.

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Panasonic SA-AK210 po próbie podłączenia tuby basowej doszło do uszkodzenia kilku elementów elektronicznych, co skutkowało pojawieniem się kodu błędu F61. Uszkodzone zostały tranzystory Q504 (A1046), Q507 (C3199), Q508 (C8050) oraz dioda SMD D305 na płytce audio i tunerze. Tranzystor Q508 odpowiada za napięcie 5V, co budziło obawy o dalsze uszkodzenia. Dodatkowo stwierdzono uszkodzenie diody zenera D509 oraz zwarcie tranzystorów zabezpieczających Q512 i Q513 (D2144). Po wymianie uszkodzonych elementów zasilanie zostało przywrócone, jednak kod F61 nadal występował. Problemem okazała się linia DC_DET zwarta do masy, a także uszkodzony driver CD TA7291P. W celu wymontowania mechanizmu CD konieczne było ręczne wysunięcie szuflady poprzez odkręcenie mocowań i zasilenie silnika z zasilacza. W mechanizmie znaleziono obce elementy, które mogły wpływać na działanie. Po usunięciu uszkodzonych tranzystorów zabezpieczających i wymianie drivera CD pojawiły się oznaki poprawy działania urządzenia.
Dostępny jest schemat serwisowy na forum elektroda.pl, co ułatwia diagnozę i naprawę.
REKLAMA