Trafiła do mnie do naprawy wieża Panasonic SA-AK210 (takie plastikowe badziewie). Podobno człowiek chciał podłączyć do niego tubę basową i wieża zdechła. Podobno - bo jak rozebrałem i zerknąłem na płytę zasilacza to aż musiałem zrobić fotki bo nie wierzyłem własnym oczom. Zobaczyłem tam dwa grube, miedziane druty zaklinowane między elementami. Wieża po włączeniu pokazuje oczywiście wiele znaczące F61.
Już znalazłem kilka zwęglonych elementów. I tak po kolei:
Q504 czyli A1046 poleciał na zwarcie
Q507 czyli C3199 eksplodował, że praktycznie zostały z niego tylko nóżki
Q508 czyli C8050 poleciał na zwarcie
to na płytce zasilacza natomiast na płytce gdzie jest audio i tuner znalazłem jeszcze zwęgloną diodę SMD D305, której oznaczeń niestety nie udało się odczytać.
Pozostaje teraz pytanie, za co odpowiadają uszkodzone elementy. Najbardziej się boję o Q508 bo z tego co z opisu na płycie znalazłem to daje on załączane napięcie 5V a jak poleciał na zwarcie to mógł dać dużo więcej - a dioda D305 właśnie jest na jego drodze i łączy się do sławnego DCDET (czyli jak stracony port w procesorze to już po walce).
Jak na razie jest nadzieja, że chociaż RSN315H42 żyje więc dlatego walki nie odłożyłem - ale bardzo czekam na podpowiedź do czego są wymienione elementy bo może już nie warto walczyć.
Już znalazłem kilka zwęglonych elementów. I tak po kolei:
Q504 czyli A1046 poleciał na zwarcie
Q507 czyli C3199 eksplodował, że praktycznie zostały z niego tylko nóżki
Q508 czyli C8050 poleciał na zwarcie
to na płytce zasilacza natomiast na płytce gdzie jest audio i tuner znalazłem jeszcze zwęgloną diodę SMD D305, której oznaczeń niestety nie udało się odczytać.
Pozostaje teraz pytanie, za co odpowiadają uszkodzone elementy. Najbardziej się boję o Q508 bo z tego co z opisu na płycie znalazłem to daje on załączane napięcie 5V a jak poleciał na zwarcie to mógł dać dużo więcej - a dioda D305 właśnie jest na jego drodze i łączy się do sławnego DCDET (czyli jak stracony port w procesorze to już po walce).
Jak na razie jest nadzieja, że chociaż RSN315H42 żyje więc dlatego walki nie odłożyłem - ale bardzo czekam na podpowiedź do czego są wymienione elementy bo może już nie warto walczyć.