logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego mysz USB z adapterem USB->PS2 nie działa na starym komputerze?

KABAN_DG 09 Paź 2006 17:15 3597 6
REKLAMA
  • #1 3100542
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam. Dostałem mysz z wtyczką USB. Z racji że mam już pare lat ten komp to mam tylko dwa porty USB. Jeden jest zajęty przez Modem a drugi był wolny do czasu. Teraz wpinam tam mysz. kupiłem HUB'a ale nie wszytsko mi przez niego działało. Kupiłem więc adapter USB -> PS2. Tyle że podłączam wszystko i nie działa. Czy ktoś wie dlaczego?

Kupiłem to na aukcji:

http://www.allegro.pl/item130338487_nowe_przejsciowki_z_usb_na_ps2.html
  • REKLAMA
  • #2 3100561
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Ktoś wie. Myszka nie działa z PS2, tylko z USB. Jest jednosystemowa.
  • REKLAMA
  • #3 3103941
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    No ok.. więc po co wogóle takie adaptery w sprzedaży - dla głupców, ok - ale po co takie myszki które mają wejście USB a razem w komplecie adapter na PS2?
  • #4 3105444
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    KABAN_DG napisał:
    po co takie myszki które mają wejście USB a razem w komplecie adapter na PS2?

To są właśnie myszki dwusytemowe.
    Ty masz jednosystemową i nie działa ci z tą przelotką a tamta mysz działa.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #5 3105729
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Czyli nic z tego...? Muszę mieć w USB wpięte?
  • #6 3105866
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Tak, musi byc wpiete w USB.

-Albo zmien mysz na PS/2 lub na dwusystemową (z przejsciowka w komplecie).

-Albo apapter ps2-usb (dla myszy i klawiatury) który kosztuje ok 12-20zł. Wygląda tak (ma w srodku scalak) Dlaczego mysz USB z adapterem USB->PS2 nie działa na starym komputerze?
  • REKLAMA
  • #7 3105945
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    No nic.. dzięki... ale myszy raczej nie zmienię, bo to prezent ;) a jest fajna :)
    Będe musiał jakoś sobie radzić :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy użycia myszy z interfejsem USB podłączanej do starego komputera za pomocą adaptera USB->PS/2. Myszka nie działa, ponieważ jest to urządzenie jednosystemowe, które wymaga bezpośredniego podłączenia do portu USB i nie obsługuje komunikacji przez adapter PS/2. Adaptery USB->PS/2 działają tylko z myszami dwusystemowymi, które mają wbudowaną obsługę obu interfejsów. Rozwiązaniem jest podłączenie myszy bezpośrednio do portu USB lub wymiana na mysz dwusystemową lub PS/2. Alternatywnie można użyć aktywnego adaptera PS/2->USB z układem scalonym, który kosztuje około 12-20 zł i umożliwia konwersję sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA