logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Toschiba MK2018GAP. Tecra 8100 nie wykrywa HDD.

krzysiek40 09 Paź 2006 22:25 3713 25
REKLAMA
  • #1 3101815
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Mam dziwny problem z dyskiem Toschiby. Jakis czas temu kupilem sobie laptopa Compaq nc6000. W komputerze tym mialem uszkodzony dysk i zostal on wymieniony na taki jak w temacie. Dysk ten chcialem zainstalowac w laptopie Tecra 8100 ale okazalo sie ze laptop go nie wykrywa. Nie rozumiem tego w ogole bo mam jeszcze nowy dysk Samung'a 40GB i chodzi on poprawnie zarowno w Tecrze jak i w Compaq'u.
    Dlaczego Tecra 8100 nie wykrywa dysku Toschiba MK2018GAP i jak temu zaradzic?
  • REKLAMA
  • #2 3102414
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Skonfiguruj ten dysk zworką w tryb cable select . Nie powinien być ustawiony jako Master , czy Slave . Dysków Toshiba generalnie , nie konfiguruje się jako Master . Ustawianie albo na dysku , albo w laptopie .
    Pozdrawiam .
  • #3 3104904
    krzysiek40
    Poziom 22  
    No niestaty ustawienie zwory nic nie dalo :( Nie wiem moze jest w biosie jakas opcja do ustawienia tego? Wie moze ktos o tym cos, a moze mial podobny problem?
  • #4 3105660
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Jest jeszcze jedno rozwiązanie , bardziej drastyczne . Odegnij te cztery piny dysku , na które zakłada się zworki . Odegnij całkowicie na boki , ale tak aby się nie zwierały . Mają być tak odgięte , aby nie połączyły się też z taśmą/złączem laptopa . Jeśli to nie zadziała , to pewno pozostanie ci zmiana dysku na inny .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 3105815
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    BIGOLSEN napisał:
    Jest jeszcze jedno rozwiązanie , bardziej drastyczne . Odegnij te cztery piny dysku , na które zakłada się zworki . Odegnij całkowicie na boki , ale tak aby się nie zwierały . Mają być tak odgięte , aby nie połączyły się też z taśmą/złączem laptopa . Jeśli to nie zadziała , to pewno pozostanie ci zmiana dysku na inny .
    Pozdrawiam .

Witam,
    A nie będzie prościej uruchomić MHDD i sprawdzić w MHDD czy dysk jest wykrywany na którymś z portów...
    (sprawdzając wszystkie porty po kolei)
    Wyginanie pinów jest dosyć ryzykowne...

Mikippp
  • #6 3105915
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Jesli chodzi o wyginanie tych czterech nozek to raczej nic to nie da bo w ogole nie lacza sie one polaczone z komputerem.
    Czy mozesz cos wiecej napisac o tym MHDD. Pierwszy raz slysze o czyms takim. Czy to jakis program testujacy?
  • #7 3107659
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Mikippp napisał:
    Witam,
    A nie będzie prościej uruchomić MHDD i sprawdzić w MHDD czy dysk jest wykrywany na którymś z portów...
    (sprawdzając wszystkie porty po kolei)
    Wyginanie pinów jest dosyć ryzykowne...

Mikippp

Póki co miałem tu na myśli tylko i wyłącznie sprawny dysk . Ani nawet przez myśl mi nie przeszło , że może być uszkodzony i przez to nierozpoznawalny na którymkolwiek z portów .
    Jeżeli juz chodzi o wygięcie pinów , to wygięcie jak napisałem wyżej jest drastyczne , ale nie niewykonalne . Jest też jak najbardziej odwracalnym zabiegiem . Chyba , że ktoś się będzie nad nimi pastwił .
    Kolego krzysiek40 , czy z tej twojej wypowiedzi mam rozumieć , że ten laptop nie posiada podpięcia zworek dysku ? Bo jeśli tak , to wyginanie nie ma rzeczywiście najmniejszego sensu .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #9 3109074
    krzysiek40
    Poziom 22  
    No z tego vo widze to nie ma podpiecia tych pinow. Dysk jest sprawny na 100%. W Compaq'u dziala. Niestety w Tecrze nie...
  • #10 3110594
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    krzysiek40 napisał:
    No z tego vo widze to nie ma podpiecia tych pinow. Dysk jest sprawny na 100%. W Compaq'u dziala. Niestety w Tecrze nie...

Na twoim miejscu poszukałbym w instrukcji laptopa , czy nie ma on wewnątrz zworek konfiguracyjnych do dysków . Jeśli nie ma podpięć do zworek dysku , to powinien mieć własne zworki , lub switch-e , aby taki dysk skonfigurować . Inaczej czeka cię wymiana dysku na inny .
    Pozdrawiam .
  • #11 3112020
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam :)

Dysk w laptopie Toshiba Tecra nie powinien mieć żadnych zworek na pinach konfiguracyjnych . Krzysiek40 czy stosujesz tą samą przejściówkę na dysk do Compaq i do Toshiby? Proponuje sprawdzenie czy dysk się wykrywa bez włożonego napędu CD .

Pozdrawiam :)
  • #12 3114290
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Przejsciowki sa rozne, ale zarowno Tecra jak i Compaq nie uzywaja w ogole zworek. Sprawdzilem czy Tecra nie ma jakis zworek lub switch'y i nic z tych rzeczy nie widze. Dysk nie jest wykrywany takze po odpieciu CD...
  • #13 3114555
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Sugeruję w takim razie uszkodzenie przejściówki stosowanej do Tecry . Proponuje również podpięcie dysku pod zwykłego PC-eta , usunięcie wszelkich partycji i ewentualnie założenie tylko jednej - compaq podczas instalacji potrafi robić z dyskiem różne rzeczy (między innymi np partycje serwisową) .Taki dysk później niekoniecznie może być rozpoznawalny przez laptopy innej marki - miałem taki przypadek ale w dużo starszej Toshib-ie
  • REKLAMA
  • #14 3114858
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Tyle ze ta przejsciowka to kawalek plastiku. Nie wiem czy ilosc i roznorodnosc partycji moze wplywac na to ze dysk nie jest wykrywany w biosie, ale sproboje z kompem stacjonarnym.
  • #15 3131624
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Podłaczylem dysk do innego komputera Dell'a i okazalo sie ze po wlaczeniu pojawilo sie okno z napisem PASSWORD. Wynika z tego ze dysk ma zalozone jakies haslo przez Compaq'a tyle ze Compaq o nim nie informuje. Jak to haslo zlikwidowac?
  • #16 3131640
    PitD

Ocena: 233
    Dysk niekoniecznie musi mieć hasło.
    W Dellu też tak kiedyś miałem że pokazywał się komunikat z hasłem a po podpieciu tego dysku do innego laptopa lub PC dysk działał normalnie i był bez hasła.
    Sprawdzałem ATAPWD i nie było hasła.
    Dell znajduje jeszcze najprawdpopdobniej jakieś resztki po starym haśle które kiedyś było założone i zdjęte i stąd ten komunikat.
    Tak samo może być z tą TECRĄ i dlatego nie rozpoznaje dysku.
    Raczej ten dysk z nią nie pójdzie :(

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to upgrade biosu w TOSHIBIE.
    Może to coś pomoże.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #17 3139253
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Podłączylem jeszcze raz dysk do Compaq'a i odpalilem program HDAT2. Okazalo sie ze dysk ma Master Password Revision Code = FFFEh.
    W pierwszym oknie programu mam napisane
    !EDD: NOT_SUPPORTED !DCO: FROZEN
    !SECURITY: FROZEN !SMART: OK
    Czy to przez ten master password Toshiba nie wykrywa mi dysku a ten drugi laptop pokazuje okno ze trzeba wpisac haslo?
    MHDD jakos nie udalo mi sie poprawnie uruchomic bo pokazuje ze nic nie znalazl.
  • #18 3144416
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Czy ktos cos doradzi?
  • #19 3145916
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Jeżeli masz faktycznie założone hasło , to niestety trzeba je najpierw usunąć , aby cokolwiek zdziałać z dyskiem .
    Niestety temat haseł na tym forum , jest tematem niewskazanym .
    Pozdrawiam .
  • #20 3146623
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Chodzi o to ze to haslo jest jawne. Jest to haslo jakie producent dysku nadal sam. Nikt tego hasla nie zmienial. Jest to FFFEh - tak pokazuje program HDAT2.
    Wydaje mi sie tez ze haslo to tkwi w elektronice i dlatego nasunela mi sie mysl ze moze poprostu biosy niektorych komputerow nie obsluguja tego rodzaju zabezpieczen.
  • #21 3147377
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 3147544
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    okzo napisał:
    a pin 28 IDE nic nie mowi panu CSEL w Toshibe nie jest podlaczony do gnd z tego powodu te dyski ne mozliweie polaczyc prosto nawet do pc3000 dos i do nektorych kontrolerow w pc3k win wersii czeba dla tego nakrotko zamknac csel na pcb urzadaenia a zeby podlaczyc do pc3000 dos wystarczy zamknac 28 i 30 pin ide myslia ze tu ten sam problem tak ze nic nie zaszkodzi 28 na 30 i masz swoi dysk w inych komputerach.

Czy aby czytałeś ten temat zanim się wypowiedziałeś ?
    Ten temat poruszyłem na samym początku tego wątku - patrz mój pierwszy post . Czytaj uważnie !

P.S. Kolego krzysiek40 - FFFEh , to nie jest hasło , lecz kod hasła . Oznacza on , że hasło producenta nie zostało zmienione . Nie miałem twego dysku w ręku , więc nie mogę się wypowiaddać co do jego stanu na 100% . To twój osąd na temat hasła na dysku , ty je tam znalazłeś , nie ja . Każdy próbuje ci tu dopomóc , ale nikt na odległość nie jest w stanie określić przyczyn takiego stanu w jakim się teraz dysk znajduje . To ty wykonujesz wszelkie operacje z tym dyskiem osobiście . Skoro twierdzisz , że np. jest hasło , to przyjmuję że tak właśnie jest . Jeśli podasz coś innego , to również wskażesz przez to inną drogę postępowania .
    Pozdrawiam .
  • #23 3147578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 3147809
    Mikippp
    Ocena: 30
    okzo napisał:

a pin 28 IDE nic nie mowi panu CSEL w Toshibe nie jest podlaczony do gnd z tego powodu te dyski ne mozliweie polaczyc prosto nawet do pc3000 dos i do nektorych kontrolerow w pc3k win wersii czeba dla tego nakrotko zamknac csel na pcb urzadaenia a zeby podlaczyc do pc3000 dos wystarczy zamknac 28 i 30 pin ide myslia ze tu ten sam problem tak ze nic nie zaszkodzi 28 na 30 i masz swoi dysk w inych komputerach.

Witam,
    A w jakich dyskach pin 28 jest na stałe połączony z GND...? ;)
    Pin 28 jest połączony do zwory CS i to nie bezpośrednio, ale zawsze przez rezystor...
    Większość dysków Toshiba działa prawidłowo z wysokim stanem na 28 pinie...
    Problem dotyczy jedynie niektórych wersji firmware... które do pracy potrzebują aby na pinie 28 był stan niski...

Mikippp
  • #25 3147875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3566486
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Niestety dysku Tecra nie wykrywa. Kupilem nowy, stary sprzedalem i problem z glowy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Toshiba MK2018GAP, który nie jest wykrywany przez laptop Toshiba Tecra 8100, mimo że działa poprawnie w Compaq nc6000. Dysk nie posiada standardowych zworek Master/Slave i w Tecra 8100 brak jest podłączeń do zworek na pinach dysku, co uniemożliwia ich konfigurację. Próby ustawienia dysku w tryb cable select oraz odgięcia pinów nie przyniosły efektu. Dysk posiada aktywne zabezpieczenie hasłem producenta (Master Password Revision Code = FFFEh), które może powodować problemy z wykryciem w BIOS-ie niektórych laptopów, w tym Tecra 8100. Użytkownik podejrzewa, że BIOS Tecra nie obsługuje tego typu zabezpieczeń. Sugerowano sprawdzenie dysku programami MHDD i HDAT2, podłączenie do PC w celu usunięcia partycji i ewentualne odblokowanie hasła, jednak temat haseł jest trudny do rozwiązania na forum. Możliwe, że problem leży także w przejściówce stosowanej w Tecra 8100. Ostatecznie autor zakupił nowy dysk, rozwiązując problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA