logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SP0411N - PRIMARY MASTER DRIVE FAILS po restarcie, BIOS wykrywa dysk

anetawojtek1 10 Paź 2006 14:12 2356 9
REKLAMA
  • #1 3103299
    anetawojtek1
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1
    Witam
    Mat taki problem z moim dyskiem SAMSUNG SP0411N mianowicie
    Podczas pracy komputera był załączony program do ściągania z Internetu p2p
    Sam się wyłączył po ponownym włączeniu pojawił się komunikat
    „PRIMARY MASTER DRIVE FAILS” i oczywiście komp dalej się nie uruchamia
    Po naciśnięciu F1 przechodzi dalej ale już dysku nie widzi dodam że bios go wykrywa idealnie .
    Wykonałem następujące czynności:
    - podstawiłem inny dysk komp działa poprawnie
    - sprawdziłem ustawienie biosu przywróciłem ustawienia fabryczne ponownie ustawiłem i nic
    - podstawiłem zasilacz bez zmian
    Dodam jeszcze że mam płytę ASUS P4B533-E dysk jest podłączony na osobnym kanale a Cd Rom jest podłączony na drugi zmieniałem podłączenia na odwrót i nic nie pomogło dalej ten komunikat zamieniałem taśmy dalej nie wiem co mam robić
    Najdziwniejsze jest to że jak zakładam ten dysk do innego kompa to działo on poprawnie
    Najdziwniejsze jest że jak uruchamiam instalkę win xp to mogę dzielić dysk na partycie formatować ale gdy przychodzi do ponownego uruchomienia to znowu DRIVE FAILS

Proszę o jakieś sugestie
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #3 3103388
    anetawojtek1
    Użytkownik obserwowany
    robiłem ale nia nie pomogło

poczytam posty z podanego linka może coś się wyklaruje

Wojtek
  • REKLAMA
  • #4 3103440
    zyzioo
    Poziom 14  
    Witam

A kombinowałeś z zworkami ?? Zobacz czy taśma nie jest uszkodzona (u mnie tak było)
    Miałem taki dysk i często gubił dane pomaga low level format

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3105731
    anetawojtek1
    Użytkownik obserwowany
    Witam
    Jeżeli chodzi o zworki na dysku to zmieniałem i nic, taśma została zmieniona i też nie pomogło a jeżeli chodzi o low level format to robiłem programem HUTIL i tez nic
    Już mi ręce opadają.

Wojtek
  • #6 3105794
    mlody45
    Poziom 12  
    A czy na dysku jest ustawiona aktywna partycja? Uruchom komputer z dyskietki startowej, wlacz program fdisk i sprawdz, jezeli nie ma to ustaw i powinno byc po problemie.
  • #7 3105949
    anetawojtek1
    Użytkownik obserwowany
    problem z tym że na mojej płycie nie widzi dysku program fdisk
    ale jak przekładam do innego kompa dysk to już można używać programu fdisk , formatować i używać normalnie dysk
    a partycja jest ustawiona
  • #8 3161118
    bambamfcorp
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    mam taki problem ze mojego nie widzi
    ale jak sie jemu przysluchamy to slychac jak rozkreca talerze troche brzdeknie (wszysto slychac z uchem na dysku) no i talerze zwalniaja jakby pradu nie bylo ... co ciekawe .. lampka dysku miga 5 długich odstęp 10 krótkich, ma ktos moze oznaczenia dysku migniec diod dla samsunga ?? bylbym wdzieczny .. moze to co pomoze PS procz dysku nie mam nic innego podlacozne zworki nic nie pomagaja, raz zalogowal sie jak polozylem go do gory nogami ... obrót 180stopni w poziomie ale tylko sie zalogowal w biosie, a po chwili to samo ... czekam na pomoc :D
  • #9 3164213
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    anetawojtek1 napisał:
    problem z tym że na mojej płycie nie widzi dysku program fdisk
    ale jak przekładam do innego komputera dysk to już można używać programu fdisk , formatować i używać normalnie dysk
    a partycja jest ustawiona

Moja propozycja dla ciebie , to podmiana zasilacza na inny - markowy i to o dobrych parametrach . Podejrzewam , że to właśnie wina zasilacza , lub braku styku na złączu Molex .

bambamfcorp napisał:
    raz zalogowal sie jak polozylem go do gory nogami ... obrót 180stopni w poziomie ale tylko sie zalogowal w biosie

Na twoim miejscu przyjrzałbym sie dokładnie złączu taśmy na elektronice dysku , oraz złączu Molex . Może to być tzw. zimny lut , lub inaczej brak styku na choćby jednym pinie . Możesz też spróbować przelutować styki na tych złączach .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #10 3167884
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Samsung SP0411N wyświetla komunikat "PRIMARY MASTER DRIVE FAILS" po restarcie komputera, mimo że BIOS wykrywa dysk poprawnie. Problem pojawił się podczas pracy programu p2p, a po naciśnięciu F1 system próbuje kontynuować, lecz dysk nie jest widoczny w systemie. Próby rozwiązania problemu obejmowały: podmianę dysku i zasilacza, reset BIOS do ustawień fabrycznych, zmianę zworków i taśm IDE, wykonanie low level format programem HUTIL oraz sprawdzenie aktywnej partycji za pomocą fdisk. Dysk działa poprawnie po podłączeniu do innego komputera, gdzie można go formatować i partycjonować. Wskazano możliwe przyczyny takie jak uszkodzona taśma, problemy z zasilaniem, zimne luty na złączach Molex lub taśmy, a także błędy serwisowe dysku sygnalizowane miganiem diody LED. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualne przelutowanie złącz oraz wymiana zasilacza na markowy o stabilnych parametrach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA