logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG GSA-4167B - nie wykrywana w BIOS, zasilanie działa, co zrobić?

zyzioo 10 Paź 2006 15:09 1384 6
REKLAMA
  • #1 3103429
    zyzioo
    Poziom 14  
    Witam

Mam następujący problem z nagrywarką.
    A więc tak kiedy podłanczam nagrywarke do komputera nie jest wykrywana w biosie lecz zasilanie w niej działa. Wysuwa tacke, miga dioda. Lecz nie wykrywa jej w biosie.

Mam więc pytanie czy jest jakaś możliwość przywrócenia jej do życia ??
    Jeżeli wiecie co jest uszkodzone to napiszcie co by wypadało w niej wymienić elektronike czy mechanike ??

Z góry dziękuję za zainteresowaie tematem i pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 3103448
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

A w innym komputerze chodzi?

Probowal Kolega podmeic tasme,wrzucic na drugi/pierwszy kanal?

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 3104322
    zyzioo
    Poziom 14  
    Tak próbowałem zmieniać taśmy,zworki itp na kilku kompach to samo :(
  • REKLAMA
  • #5 3106026
    zyzioo
    Poziom 14  
    Niestety ten sposób z drugą taką samą nagrywarką odpada :( bo nie mam z kąd jej wziąść. Istnieje jeszcze jakiś alternatywny sposób naprawy ??

Dzięki za pomoc i za zainteresowanie problemem
  • REKLAMA
  • #7 3109232
    zyzioo
    Poziom 14  
    Udało mi się załatwić identyczną nagrywarke :) Dzisiaj będe tetował pierwszy sposób. Drugi sposób wg mnie odpada z tego względu że bios w formacie hex lub bin nie moge znaleźć .
    Dzięki za pomoc dam znać jak mi poszło

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki LG GSA-4167B, która nie jest wykrywana w BIOS pomimo prawidłowego zasilania, wysuwania tacki i migania diody. Próby podłączenia urządzenia do różnych komputerów oraz zmiany taśm i zworków nie przyniosły efektu. Zaproponowano metody naprawy obejmujące wymianę taśmy, zmianę kanału IDE oraz aktualizację lub przywrócenie firmware za pomocą narzędzi MtkFlash i MtkWinFlash. Jeden z linków prowadzi do instrukcji naprawy optycznych napędów, a drugi do sposobu ratowania napędu po nieudanej aktualizacji firmware. Autor planuje testować metodę z użyciem identycznej nagrywarki, gdyż nie posiada drugiego egzemplarza do bezpośredniej wymiany elektroniki. Brak dostępności plików BIOS w formacie hex lub bin ogranicza możliwość zastosowania niektórych metod przywracania firmware.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA