logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clarion DB158R - sporadyczne działanie podświetlenia przycisków, co sprawdzić?

radioaktiv 10 Paź 2006 16:36 2213 5
REKLAMA
  • #1 3103690
    radioaktiv
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Jak w temacie - w radiu nie dziala podswietlenie klawiszy, raz na jakis czas sie zapali, podwietlenie wyswietlacza dziala bez zarzutu.

Kostka iso podlaczona prawidlowo, pin ILL[illumination] podpiety pod 12v od swiatel - napiecie jest, sprawdzalem. Co robic? Nie chce mi sie wierzyc ze padly diody, w koncu raz na jakis czas podswietlenia sie zapala. Wydaje mi sie ze probowalem wszystkiego. Dodam jeszcze ze gdy podswietlenie sie juz zapali, to niezaleznie od podlaczenia pinu ILL.

z gory dzieki za pomoc,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3103827
    daniel.sz
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Żeby świeciło podświetlanie nie musi być podpięty pin iluminacji jest on przeważnie wykorzystywany do podświetlania przycisków w momencie zapalenia świateł w samochodzie. Jeśli raz świeci raz nie to posprawdzaj czy nie ma przerw
  • REKLAMA
  • #3 3103849
    radioaktiv
    Poziom 15  
    radioaktiv napisał:
    Dodam jeszcze ze gdy podswietlenie sie juz zapali, to niezaleznie od podlaczenia pinu ILL.

z gory dzieki za pomoc,
    Pozdrawiam

niezaleznie! nie ma zadnych przerw, sprawdzilem wszystkie polaczenia.

dodam ze specjalnie odlaczylem illumination gdy podswietlenie dzialalo
  • REKLAMA
  • #4 3104552
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Złącze panela i jego mocowanie. Clariony są montowane dość tandetnie.
  • REKLAMA
  • #5 3107526
    radioaktiv
    Poziom 15  
    rozkrecilem calosc, ogladam sciezki po kolei oraz zlacze panela w radiu i panelu, i nic nie widze, wszystko wyglada dobrze a jestem chyba pierwszym kto to radio rozkreca [radio jest uzywane, nie widac po srubkach zeby byly wyszczerbione]
  • #6 3117563
    Jurand_pif
    Poziom 2  
    miałem kiedyś taki problem winą było "tandetne" wykonanie
    rozkręć radio przytrzymując panel dociskaj elementy smd być może podświetlanie powróci u mnie był niedokładny lut na 2 rezystorach smd początkowo podejrzewałem złącze panelu gdyż po przyciskaniu płyty radia potrafiło coś błysnąć profilaktycznie przelutuj kilka podejrzanych miejsc
REKLAMA