logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uprawnienia SEP E – czy mogę samodzielnie wykonywać i podpisywać pomiary odgromowe?

piotrekg28 10 Paź 2006 22:20 6921 4
  • #1 3105071
    piotrekg28
    Poziom 1  
    Witam wszystkich mam pytanie jeśli dobrze przeczytałem wasze posty to wnioskuje że jeśli mam uprawnienia E i wpisany punkt. " aparatura kontrolno pomiarowa oraz urzadzenia i instalacje automatycznej regulacji sterowania i zabezpieczeń" to moge podbić zafirmowac własnym nazwiskiem pomiary np. instalacji odgromowej ale tylko z inną osobom posiadającą uprawnienia D, czy ten punkt nie wystarczy w moim świadectwie kfalifikacyjnym a jeśli samemu to musze mieć jeszcze dodatkowo grupe D.
  • #2 3105827
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Do wykonywania prac kontrolno- pomiarowych potrzebne jest zaświadczenie kwalifikacyjne E. W nim wyszczególnione są prace jakie możesz wykonywac: obsługa, konserwacja, remonty, montaż, kontrolno- pomiarowe. Uprawnienia D tzw. dozorowe tak samo uprawniają do prac jak E pod warunkiem oczywiście jeśli w zaświadczeniu są te prace wyszczególnione. Uprawnienia D muszą posiadac: kierownicy , brygadziści, dyspozytorzy, majstrowie itp. kierujący zespołem ludzkim.
    pzd
  • #3 3106641
    jarek555
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam. Uprawnienia E pozwalają tylko na wykonywanie pomiarów ochronnych o ile jest odpowiedni wpis "uprawniony do wykonywania pomiarów ochronnych do 1kV....". Taki wpis istnieje w SEP-ie , a inni wystwcy (np. komisje przy elektrowniach) się buntują , że jest on zbędny bo przepisy tego nie wymagają. Nie mniej uprawnienia E pozwalaja na wykonywanie pomiarów , ale nie do wystawiania protokołów. Do wystawiania protokołów muszą być uprawnienia D o czym niestety nie wszyscy wiedzą i podpisują protokoły nieprawnie mając tylko E. Pozdrawiam.
  • #4 3106697
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    przy wykonywaniu pomiarów elektrycznych należy posiadać uprawnienia D w tym zakresie,(szczerze - to nie widziałem takiego przepisu :oops: ale znam przypadki że tak było)- dodatkowo pomiary muszą wykonywać przynajmniej dwie osoby (rozp.ministra pracy i polityki socjalnej z dn.28-05-1996r) - dalsze przepisy nie regulują tego czy obie muszą mieć E czy D...
    ważne jest aby jeden miał odpowiednie uprawnienia, ale obaj mieli przeszkolenie w zakresie udzielania pierwszej pomocy.
  • #5 3107653
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    pkt 10z grupy 1 o ktorym piszesz kończy sie " ... i instalacji wymienionych w pkt 1-9( lub wymienione są punkty na które masz kwalifikacje) więc chodzi tu raczej o pomiary kontrolne napięć i prądów , dbałośc o poprawne działanie układów sterowania, jeśli chodzi o wykonywanie pomiarów odbiorczych powinieneś mieć to wyszczególnione na czwartej stronie legitymacji( tam gdzie jest napisane "Uprawnienia dodatkowe .......)Co do uprawnień E+ pomiary to rzeczywiście nie masz żadnych praw oprócz prawa ich wykonania bez podpisania protokułu
REKLAMA