logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana neonu i diod w panelu radia Panasonic FX44 - gdzie kupić?

Krisstoferes 11 Paź 2006 13:25 2339 5
REKLAMA
  • #1 3106392
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam serdecznie.
    Potrzebuję pomocy w związku z przepalonym neonem w panelu radia Panasonic FX44. Czy da się go gdzieś kupić i wymienić? Jest jeszcze jeden problem bo nie świecą się diody pod klawiszami (21 szt), co może być tego przyczyną?
    Panel działa i wyświetla informacje na ekranie ale są słabo widoczne bo nie podświetlone.
  • REKLAMA
  • #2 3106853
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Być może brak podswietlania nie lezy po stronie panelu.Mialme wlasnie Panasonic`a nie pamietam modelu CD ,zdejmowany panel w ktorym nie bylo podswietlania a w dodatku na LCD nie bylo wszystko widoczne.Przejrzalem panel i znalzlem 1 zimny lut (1 noga od kondensatora idacego do LCD)i problem z LCD sie rozwiazal ale brak bylo jakiego kowiek podsiwietlania (swiecila tylko dioda power)To zabralem sie do radia a tam okolo 30 moze wiecej zimnych lutow(odziwo radio w takim stanie dzialalo bezproblemowo)wszystko polutowalem i podswietlanie sie znalazlo ^^.Byc moze neon (jak rozumiem podswietlanie LCD w tym radiu)tez jest zasilany z tego samego miejsca co raszta panelu.Przyjrzyj sie lutą w panelu i radiu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3107074
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Ciekawe jak ma się przepalić CFL jak tam jest tylko 2 elektrody i gaz. Nie ma żarnika jak w klasycznych świetlówkach. Częściej pada zabezpieczenie lub trafko i tranzystory kluczujące.
  • REKLAMA
  • #4 3108307
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Lub zimne luty na transformatorze. Raz miałem też przypadek oderwania się uzwojenia od wyprowadzenia transformatora.
  • REKLAMA
  • #5 3110656
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam.
    Zrobiłem tak jak radziliście i sprawdziłem luty w panelu, wylutowałem i pomierzyłem trafo. Nasuneło mi się pytanko czy rezystancja 1.2k na uzwojeniu wysokiego jest dobra?
    Poprawiłem kilka lutów i podświetlanie klawiatury wróciło ale wciąż nie ma podświetlania ekranu, neon nie świeci.
    Jak go można sprawdzić?
  • #6 3110976
    vigor48
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Proponuję Koledze sprawdzić napięcie zasilające na transformatorku zasilającm świetlówkę,na płytce panela jest bezpiecznik typu SMD, taka mała kosteczka z napisem Fuse. Miałem dwa razy takie przypadki w tym raz był zwarty transformatorek bardzo się nagrzewał. Pozdrawiam.
REKLAMA