logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego monitor LG CB777G-EA okresowo piszczy podczas użytkowania?

mazomen 12 Paź 2006 20:28 963 5
REKLAMA
  • #1 3110937
    mazomen
    Poziom 16  
    Ocena: 205
    Mam monitor LG Model: CB777G-EA i mój problem polega na tym że w czasie użytkowania (nie zawsze ale okresowo) zaczyna piszczeć. Pisk po chwili milknie lecz po krutkim czasie znowy sie odzywa. Nieraz pomaga pożądne uderzenie w bok monitoru, ale zazwyczaj słychać go jeszcze bardziej lub zmienia sie tylko ton dźwięku. Nieraz doprowadza to do szału:!:.Nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna. Prosze o pomoc wszystkich miejących kiedyś do czynienia z piszczącymi monitorami oraz tych któży wiedzą co może mieć wine w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • #2 3111267
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Zazwyczaj elementem, który piszczy jest transformator wysokiego napięcia. Aby zminimalizować piski, można go wzmocnić mechanicznie np. poprzez dokręcenie nakrętek jeśli istnieje taka możliwość. Niestety nie zawsze jest to możliwe.
    Piski tego typu dają o sobie znać szczególnie przy pewnych rozdzielczościach ekranu i niektórych częstotliwościach odświeżania.
  • REKLAMA
  • #3 3111603
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Rdzeń w trafopowielaczu można zalakierować, trzeba tylko wiedzieć jak.
    Proponuje zmianę częstotliwości odświeżania, dość często pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 3112848
    mazomen
    Poziom 16  
    Zauważyłem że piski milkną gdy odpalam jakomś gre i i nieraz gdy włączam film.Czy to ma coś wspulnego z tą rozdzielczością?
  • REKLAMA
  • #5 3114498
    de_mon
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    mazomen napisał:
    Zauważyłem że piski milkną gdy odpalam jakomś gre i i nieraz gdy włączam film.Czy to ma coś wspulnego z tą rozdzielczością?

Tak. To ma związek z rozdzielczością obrazu i częstotliwością odświeżania ekranu. W momencie uruchamiania gry, monitor przyjmuje taką rozdzielczość jaka jest ustawiona w grze, lub zoptymalizowaną dla karty graficznej, natomiast częstotliwość odświeżania zazwyczaj jest narzucona przez DirectX, lub jest ustawiana optymalna dla danego monitora.
    Parametry te w większości przypadków można zmieniać samodzielnie.
    Najlepiej drogą eksperymentów, zmieniając rozdzielczość i odświeżanie we właściwościach karty, ustal przy jakich parametrach piski są najmniej dokuczliwe albo wcale nie występują i po porostu korzystaj z takich ustawień. Małą niedogodność może stanowić fakt, że piski mogą ustąpić przy rozdzielczości i odświeżaniu, które uniemożliwiają wygodne korzystanie z monitora.
  • #6 3265528
    mazomen
    Poziom 16  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Niestety nie moge zidentyfikować ''piszczącego'' elementu z tego powodu że nadszedł ''okres ciszy''.
    Zajmę się tym jak znowu zacznie. Jeszcze raz dzięki.
REKLAMA