logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RS 485 - problem z wysyłaniem i odbiorem danych, różnice w diodach BAT 43/46

rzuber 12 Lip 2003 16:29 1641 3
REKLAMA
  • #1 286119
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Pozgromadzeniu wiadomości podjąłem pierwsze próby z rs 485. I zdażyło
    się coś, czego chyba każdy elektronik nie nawidzi. Coś, co powinno działać nie działa........ próbowałem kilku sposobów, sprawdzałem schemat i pytkę.... i nic.....używam tminala. mogę tylko odebrać dane z układu ,nie mogę ich wysłać. Mało tego odebrane dane nie są adekwatne do wysłanych. Pomocy ....
    załączam pliki ze schematami oraz listing programu w bascom

PS. w konwerterze powinno zastosować się diodę BAT 43, a jest BAT 46. Czy to może mieć wpływ na pracę układu?
    Dioda przyspiesza rozładowanie kondensatora, co jeśli miało by wpływ, to tylko na wysyłanie danych, a ja nie mogę także poprawnie odebrać.......
    Załączniki:
    • 485.rar (72.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 286176
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Odłącz połączenie sterujące kierunkiem przepływu danych i sprawdz czy zadziała przy "ręcznym" przestawianiu. Pozatym rs485 lubi mieć połączoną mase (nie pytaj dlaczego poprostu tak radzą)
  • REKLAMA
  • #3 286210
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    dzięki

spróbuje

HM. zrobiłem jak powiedziałeś. połączyłem masy układów, konwerter przestawiłem ręcznie w tryb nadawania a scalak w tryb odbioru. do wizualizacji użyłem diód LED, które ilustrowały liczbę przesyłaną do atmela.
    Jedna itak transmisja nie następuje...........
    Co robić........ :(
  • #4 286353
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Jeśli możesz to pomiń cały tor RS485 i sprawdź czy działa Ci transmisja przy pomocy RS232. Dodatkowa uwaga: sprawdź czy masz włączony pull-up na nóżce RXD atmela. Jest to potrzebne podczas gdy wyjście odbiornika MAX481 jest w stanie wysokiej impedancji.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
REKLAMA