logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Flashowanie Nokia 6030 - problemy z dźwiękami i obrazkami po aktualizacji

bialy_16 15 Paź 2006 21:12 1459 10
REKLAMA
  • #1 3120342
    bialy_16
    Poziom 10  
    Witam!
    Juz od jakich 4 godzin probuje zflashowac nokie 6030, tato przywiozl z niemiec i trzeba ja przystosowac do polskich warunkow :) Ale... przeczytalem juz chyba wszystkie watki na ten temat i dalej mam ten sam problem, mianowicie po zflashowaniu niby wszystko jest ok, simlocka niema, pl menu jest tylko ze nie da sie zaladowac zadnego tematu, nie dzialaja obrazki, niektore dzwieki mid dzialaja, ale jak chce ustawic jako dzwonek albo przesluchac standardowy "nokia tune.mid" to wyskakuje nieprawidłowy typ wybranego pliku. Niektore jpg tez dzialaja, a niektore nie. Probowalem juz chyba wszystkiego, zainstalowalem DCTxBB5_Setup_v1.4_d, flashowalem z cnt i bez, wersje flaschy 3.44 i 4.10 probowalem - ciagle to samo. Mam oczywiscie tornado ufs-3. Czy moze ktos mi pomoc w rozwiazaniu tego problemu ??
  • REKLAMA
  • #2 3120485
    anton23
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zrób najpierw full erase, potem przeflaszuj MCU, PPM, CNT i zrób FULL FACTORY SETTINGS. Plik CNT zgodny z pakietem jezykowym.
  • #3 3120658
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    uzyj instalki ufs suite v3.01 plus hwk kilerek 2.1
    ten zestaw zrobi porządek z plikami cnt bo to ich wina
    i masz wszystko załatwione :)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3120960
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    dokladnie, sa 2 typy cnt do tego modelu ;)

pozdrawiam
  • #5 3121009
    bialy_16
    Poziom 10  
    anton23 napisał:
    Zrób najpierw full erase, potem przeflaszuj MCU, PPM, CNT i zrób FULL FACTORY SETTINGS. Plik CNT zgodny z pakietem jezykowym.

zrobilem full erase (granice domyslne - Adjust start Address: 01000000 i Adjust end Address: 01FFFFFF) i telefon nie dziala i nie da sie go zflashowac :/ co dalej ??
  • #6 3121043
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Zczytałes wcześniej PM?.Zaznacz MCU PPM i CNT naciśnij flash oraz przycisk power w telefonie.
  • #7 3121088
    bialy_16
    Poziom 10  
    nie zczytalem PM, nie wiedzialem ze trzeba, a bylo to konieczne ??

Dodano po 4 [minuty]:

mam gdzies na dysku chyba pm do tego telefonu, kiedys byl mi do czegos potrzebny, sciagnelem wszystkie pmy do nokii i mam, ale niepamietam nawet po co one byly :/

Dodano po 2 [minuty]:

fischer8 napisał:
    Zczytałes wcześniej PM?.Zaznacz MCU PPM i CNT naciśnij flash oraz przycisk power w telefonie.

przycisniecie power tez nie zmienia sytuacji, co trzeba zrobic ??

Dodano po 22 [minuty]:

moze trzeba zaktualizowac program do DCTxBB5_Setup_v1.4_e ?? sprobowal bym, ale nie moge nigdzie znalesc instalki, czy moze ktos podac link albo wrzucic plik ?? A moze jakis inny pomysl ktos ma ??
  • REKLAMA
  • #8 3123096
    anton23
    Poziom 14  
    Tutaj masz www.softgsm.pl najnowsza instalke pakietu UFS Suite. Dalej tak jak napisal komismaja HWK killer i do roboty.
  • REKLAMA
  • #9 3124993
    bialy_16
    Poziom 10  
    ok, sciagne te instalki, sprobuje to zrobic jeszcze raz i dam znac, czy sie udalo

Dodano po 32 [minuty]:

nic z tego, nadal jest tak, ze jak wlacze UFS Suite, podlacze telefon, to go wykrywa - 1st boot ok, i jak nacisne flashuj to nie reaguje, rezygnuje dopiero po ok. 10 minutach i po tym zabiegu juz nie wykrywa wogule telefonu, dopiero jak zamkne i uruchomie jeszcze raz UFS Suite to wykrywa i tak w kolko... :/

Dodano po 47 [minuty]:

ok, zainstalowalem UFS_Suite_Setup_v03.01.000 i udalo mi sie zflashowac telefon, tylko ze w galerii nic niema ani w tematach ani w dzwiekach :/ wgralem CNT rm94__04[1].10.image_b_128, moze on niema zadnych dzwiekow ani nic w sobie, bo to chyba od tego pliku zalezy ?? ALE NAJGORSZE JEST TO, ZE TERAZ TELEFON NIEMA ZASIEGU, JAK GO PRZYWROCIC ??

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

zflashowalem jeszcze raz i nadal niema zasiegu, co z tym da sie zrobic ??
  • Pomocny post
    #10 3126075
    anton23
    Poziom 14  
    A zrobiłeś Full Factory?? Zrob wszystko UI Settings, Set Full, i Init simlock. JAk to nie pomoze to wgraj PM. Aha i jeszcze jedno. A jak flashowales to pokazywał ze jest 128k?? Bo z tego co widze wgrywales CNT na 128k. Moze to jest 64k. Jesli bedziesz flashował to zwróc uwage.

Pozdrawiam
  • #11 3135073
    bialy_16
    Poziom 10  
    ok, juz jest ok, mialem zly plik cnt dlatego nie dzialaly te tapety, a zasiegu nie bylo bo po full erase nie wgralem PMa, juz jest ok, pozdrawiam. Dziekuje wszystkim , ktorzy pomogli w rozwiazaniu problemu, temat uwazam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył flashowania telefonu Nokia 6030 sprowadzonego z Niemiec i przystosowania go do polskich warunków. Po flashowaniu SIM-lock został zdjęty, a menu było w języku polskim, jednak nie działały tapety i dźwięki – niektóre pliki MID i JPG były odtwarzane, inne nie, a standardowy dzwonek "nokia tune.mid" był odrzucany jako nieprawidłowy typ pliku. Próby flashowania z różnymi wersjami oprogramowania (DCTxBB5_Setup_v1.4_d, 3.44, 4.10) oraz różnymi plikami CNT (w tym rm94__04[1].10.image_b_128) nie rozwiązały problemu. Zalecano wykonanie pełnego wymazania (full erase), a następnie flashowanie MCU, PPM, CNT oraz wykonanie pełnych ustawień fabrycznych (Full Factory Settings) z odpowiednim plikiem CNT zgodnym z pakietem językowym. Wskazano, że istnieją dwa typy plików CNT dla tego modelu. Konieczne było również wgranie pliku PM, który wcześniej nie był wgrywany, co powodowało brak zasięgu po flashowaniu. Użycie narzędzi UFS Suite v3.01 wraz z HWK Killer 2.1 pomogło uporządkować pliki CNT i poprawnie przeprowadzić flashowanie. Po poprawnym doborze plików CNT i wgraniu PM problem z brakiem tapet, dźwięków i zasięgu został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA