Załozyłem ostatnio posta odnosnie kart graficznych i okazało się ze zeby kupic wydajna karte z powiedzmy sredniej półki trzeba wydac 450-600zł jako iż przymierzam sie do zmiany platfomry taka suma jest duza jak dla samej k. graficznej aktualnie posiadam Radeon 9550 Gigacubie i zastanawiam się jaka jest róźnica w wydajności pomiedzy nim a Geforce 7300GT na zalmanie 1,4 ns za 350 zł a np Geforsice 6600GT co proponujecie kupic i dlaczego danej karty wydajnosc jest wieksza??
Wszystko zależy od tego, do czego owy sprzęcio ma być wykorzystywany... kiedyś czytałem taką opinię, że benchmarki mącą w głowach, bo zwykły śmiertelnik połowy (albo i więcej) nie zobaczy z tego co grafiki i komputery dają po uszach i wyświetlają, a biorąc pod uwagę badania i fakt, że daltonizm jest typowo męską dolegliwością, dużo facetów niestety mało barw rozróżnia (może niektórzy się na mnie za to obrażą), chyba jest w tym ziarenko prawdy. Wracając do tematu, może nie jest to miarodajne źródło, ale jakąś opinię może sobie wyrobisz porównując rankingi na tej stronie: http://rankingi.chip.pl/ranking_7928.html , chyba że już tam zaglądałeś..Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
A zobacz może co na PCLabie o 6600 piszą, niektóre komentarze może coś podpowiedzą : http://pclab.pl/art13696.html , i na temat ogólnie grafik na : http://www.nvision.pl/. Ja ostatnią grafiką jakiej używałem do gier na kompie (teraz mam laptopa i już nie gram) Radeona 9200 chwaliłem i byłem bardzo zadowolony, na temat nowości wiedzę mam tylko teoretyczną, praktycznie nie wypowiadam się.
Niestety na podanej stronie nie ma wyzej wymienionych kart bynejmniej wszystkich a zalezy mi na waszej opini a nie testach i 3d markach poprostu która karta według was jest lepsza itp i zasługuje na uwage... za te małe pieniązki
Proponuje np. Palita 7600GS z 256MB DDR2, bardzo wydajna karta za stosunkowo nieduże pieniądze około 450zł, jeśli nie planujesz zmiany platwormy na PCI-E to chyba jedna z ostatnich okazji zmiany karty, niestety kart pod AGP coraz mniej.
A to podstawowe parametry;
Opis Techniczny:
Kod producenta NA+7600S+TD21
Nazwa producenta karty PALIT GeForce 7600GS
Nazwa producenta chipsetu nVidia
Typ Chipsetu GeForce 7600GS
Złącze AGP x 8
Wielkość pamięci 256
Typ pamięci DDR II
Szerokość magistrali pamięci 128
Czas dostępu pamięci 2,5
Ilość potoków Pixel Shader 12
Ilość jednostek Vertex Shader 5
Taktowanie procesora 400
Taktowanie pamięci w 3D 800
Technologia wykonania 90
RAMDAC 400
Chłodzenie chipsetu Aktywne
Chłodzenie (opis) Wentylator
Wyjścia DVI na karcie 2
Przejściówka z DVI na D-Sub 1
Obsługa wielu monitorów 2
Wyjście HDTV 3szt Cinch z adapterem
Wyjście TV S-Video na karcie oraz Cinch z adapterem
Wejście Video Nie
Zgodność programowa DirectX 9c, OpenGL, Shader Model 3.0
Dodatkowe oprogramowanie Brak
Wyposażenie Driver CD, przewód HDTV/Component Out (3xcinch RCA )+Composite Out (1xcinch RCA)+S-Video Out, kabel zasilający
Ja szczerze mówiąc zastanwaielm sie na 6800gs palit który chyba jest wydajniejszy od 7600gs a cena to około 480zł z ddr3 niby 1,4 ns i taktowniami 450/1200 co wy na to ?? tylko niestety 128mb i na 128 szynie bo z 256 pamieci jest 200zł droższy
Proponuje strone Tom'sHardware, a dokladnie http://www23.tomshardware.com/graphics.html. Znajdziesz tam wszystkie karty, mozesz porownac dwa wybrane przez siebie modele wzgledem roznych gier i aplikacji testowych.
✨ Dyskusja dotyczy porównania wydajności kart graficznych Radeon 9550, GeForce 7300GT oraz GeForce 6600GT w kontekście zakupu karty z średniej półki cenowej (450-600 zł). Radeon 9550 jest znacznie słabszy od obu kart GeForce. GeForce 7300GT jest szybszy od GeForce 6600GT, a obie te karty przewyższają wydajnością Radeona 9550. Wskazano również alternatywę w postaci Palit GeForce 7600GS 256MB DDR2 na złączu AGP, oferującą dobrą wydajność za około 450 zł. Poruszono także model Palit GeForce 6800GS 256MB DDR3/128bit, który jest wydajniejszy od 7600GS, lecz droższy i z mniejszą pamięcią. Zwrócono uwagę na ograniczenia platformy AGP oraz malejącą dostępność kart pod to złącze. Polecono także serwisy z benchmarkami i testami kart graficznych, takie jak Tom's Hardware, PCLab oraz rankingi Chip.pl, jednak autor preferował opinie użytkowników zamiast testów syntetycznych. Ostatecznie temat został zamknięty bez jednoznacznej rekomendacji, ale z podkreśleniem, że 7300GT i 6600GT to znaczący krok naprzód względem Radeona 9550. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.