logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mostka prostowniczego: które nóżki to AC, + i –?

michał 1985 16 Paź 2006 18:46 5460 10
REKLAMA
  • #1 3123129
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam mam pytanie jak się podłącza mostek prostowniczy taki kwadratowy srwbrny z metalu.On ma 4 nóżki jedna to + a na drugiej napis AC.I nie wiem jak podłączyc to AC czy na krzyż czy jeden pod drugim.Dałem jeden pod drugim i zrobiło mi zwarcie i już nic nie działa.Więc jak to ma być???
  • REKLAMA
  • #2 3123144
    seba222
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam,

Tam gdzie jest napis AC ( Amplitude Change ) podłączasz prąd zmienny.

Tam gdzie jest + to masz plus obok minus.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3123172
    seba222
    Poziom 18  
    Kolega karlos79 dobrze napisał, nie jesteśmy czarodziejami.

Jest wiele modeli.

Dasz ładne zdjęcie to Ci opiszemy.
  • #5 3123191
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Tak dokładnie taki jak w tym linku nawet te same parametry.Pomyliłem się i podłączyłem inaczej i co z nim teraz musze iść po nowy tak?
  • #6 3123199
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Zawsze na krzyż

Dodano po 4 [minuty]:

Był taki znany zespół AC/DC .Nic innego jak - prąd zmienny/prąd stały
  • REKLAMA
  • #8 3123219
    banach
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    potwierdzam zawsze po przekatnej, a nawet plus jest inaczej oznaczony, inaczej skrecony wtyk do pozostalych, to tak informacja gdyby nie byl podpisany
  • #9 3123221
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Dokładnie tak ! Po nowy !

Dodano po 53 [sekundy]:

Chyba,że zrobisz sobie nowy na diodach
  • #10 3123242
    seba222
    Poziom 18  
    Nie każdy, np selenowy nie jest na krzyż.

Cytat:
    Dokładnie tak ! Po nowy !

Ja swój pierwszy źle podłączyłem, rozgrzał się, myślałem że przepalony ale patrze chodzi jak złoto.

Co za problem wpiąć go na chwile i sprawdzić miernikiem czy "prostuje".
  • #11 3124833
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    michał 1985 napisał:
    Witam mam pytanie jak się podłącza mostek prostowniczy taki kwadratowy srwbrny z metalu.On ma 4 nóżki jedna to + a na drugiej napis AC.I nie wiem jak podłączyc to AC czy na krzyż czy jeden pod drugim.Dałem jeden pod drugim i zrobiło mi zwarcie i już nic nie działa.Więc jak to ma być???

Ten temat to już chyba szczyt zaniżania poziomu nawet tego działu, dlatego zostaje zamknięty.
    Załączniki:
    • Podłączenie mostka prostowniczego: które nóżki to AC, + i –? mostek prostowniczy.jpg (3.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Mostek prostowniczy o czterech nóżkach oznaczonych jako AC, + i – należy podłączać tak, że zaciski AC podłącza się do źródła napięcia zmiennego (prądu przemiennego), a wyjścia + i – to bieguny napięcia stałego. Połączenie powinno być wykonane "na krzyż", czyli zaciski AC mostka łączy się z przewodami napięcia zmiennego na przemian, co zapewnia prawidłowe prostowanie. Błędne podłączenie, np. jeden pod drugim, może spowodować zwarcie i uszkodzenie mostka. W przypadku uszkodzenia konieczna jest wymiana mostka lub samodzielne wykonanie prostownika z diod. Zaleca się sprawdzenie mostka miernikiem, czy diody przewodzą tylko w jedną stronę. Przykładowy model mostka prostowniczego to KBPC2506, którego schemat i sposób podłączenia można znaleźć na stronach internetowych, np. w linkach do Wikipedii. Niektóre starsze typy, np. mostki selenowe, mogą mieć inne zasady podłączenia, dlatego zawsze warto zweryfikować model i oznaczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA