Witam.
Mam prosty programik na PC napisany w Visual C++, który komunikuje się z urządzeniem zewnętrznym przez port COM. Urzytkownik ma mieć możliwość wyboru portu i tu pojawia się problemik. Chciałbym aby w rozwijanej liście pojawiały się tylko te porty COM, które są dostępne w danym PC, na którym odpalamy programik, a nie cała lista zawierająca 9 pozycji. W tej chwili wygląda to tak:
-dodanie COM'ów do listy:
m_portCtrl.AddString("COM1");
m_portCtrl.AddString("COM2");
m_portCtrl.AddString("COM3");
m_portCtrl.AddString("COM4");
m_portCtrl.AddString("COM5");
m_portCtrl.AddString("COM6");
m_portCtrl.AddString("COM7");
m_portCtrl.AddString("COM8");
m_portCtrl.AddString("COM9");
-otwarcie portu:
param->m_portCtrl.GetLBText(param->m_portCtrl.GetCurSel(),param->m_port);
param->portHandle = CreateFile( (LPCTSTR)param->m_port,
GENERIC_READ | GENERIC_WRITE,
0,
0,
OPEN_EXISTING,
0,
NULL
);
Doda, żę moja wiedza na temat programowania w Visual jest praktycznie zerowa - niestety nie ja pisałem program, a osoba która to robiła jest teraz powiedzmy "niedostępna". Czy można zrobić to w prosty sposób, czy trzeba się ostro namęczyć?? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Robert
Mam prosty programik na PC napisany w Visual C++, który komunikuje się z urządzeniem zewnętrznym przez port COM. Urzytkownik ma mieć możliwość wyboru portu i tu pojawia się problemik. Chciałbym aby w rozwijanej liście pojawiały się tylko te porty COM, które są dostępne w danym PC, na którym odpalamy programik, a nie cała lista zawierająca 9 pozycji. W tej chwili wygląda to tak:
-dodanie COM'ów do listy:
m_portCtrl.AddString("COM1");
m_portCtrl.AddString("COM2");
m_portCtrl.AddString("COM3");
m_portCtrl.AddString("COM4");
m_portCtrl.AddString("COM5");
m_portCtrl.AddString("COM6");
m_portCtrl.AddString("COM7");
m_portCtrl.AddString("COM8");
m_portCtrl.AddString("COM9");
-otwarcie portu:
param->m_portCtrl.GetLBText(param->m_portCtrl.GetCurSel(),param->m_port);
param->portHandle = CreateFile( (LPCTSTR)param->m_port,
GENERIC_READ | GENERIC_WRITE,
0,
0,
OPEN_EXISTING,
0,
NULL
);
Doda, żę moja wiedza na temat programowania w Visual jest praktycznie zerowa - niestety nie ja pisałem program, a osoba która to robiła jest teraz powiedzmy "niedostępna". Czy można zrobić to w prosty sposób, czy trzeba się ostro namęczyć?? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Robert