logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy któryś z tych schematów jest dobry? Który zadziała?

magdamichał 17 Paź 2006 21:24 2872 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3127356
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    1. Akumulator 7mAh nie zasili żadnej żarówki, jest za słaby. Sens może mieć akumulator 100 - 1000 razy silniejszy.
    2. Rozumiem, że to ma być schemat sygnalizacji kierunkowskazów (do roweru?). Niestety, żaden z narysowanych układów nie będzie działał poprawnie.
  • #3 3127448
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • #4 3128548
    magdamichał
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    na tym forum poradzili mi właśnie akumulator 7 mAh.
    a mogli byście podrzócić prawidłowy schemat
  • REKLAMA
  • #5 3128656
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    oba zamieszczone schematy są błędnie narysowane (wszystko równolegle).
    Akumulator powinien mieć pojemność minimum 7, ale Ah (amperogodzin), a nie mAh (miliamperogodzin).
    Nie mogę Tobie dalej pomóc, ponieważ nie znam funkcji łączenia narysowanego na zamieszczonych schematach przerywacza (sposobu łączenia przełącznika mogę domyślać się).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3128950
    magdamichał
    Poziom 11  
    acha to trzeba było być kupić akumulator 6v 7Ah lub powyżej 7Ah. to maja być połazenie kierunkowskazów.
  • #7 3129116
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    mówisz, masz ... :D

Czy któryś z tych schematów jest dobry? Który zadziała?

Mam tylko uwagę odnośnie zaproponowanego przerywacza kierunkowskazów; powinien być na moc dwóch żarówek 6V/21W połączonych równolegle, a wtedy przy przepaleniu się jednej będzie sygnalizował ten fakt inną częstotliwością migania.
    Pozdrawiam
  • #8 3129186
    magdamichał
    Poziom 11  
    "Nie mogę Tobie dalej pomóc, ponieważ nie znam funkcji łączenia narysowanego na zamieszczonych schematach przerywacza (sposobu łączenia przełącznika mogę domyślać się)" O MIAŁEŚ NA MYŚLI??
    ale może być taki przerywacz ?? czy koniecznie musze zmienić?? dzięki za schemat
  • #9 3129236
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    magdamichał napisał:

[ ... ] ale może być taki przerywacz ?? czy koniecznie musze zmienić?? dzięki za schemat

niestety, ale tego nie wiem. Nie znam tego przerywacza, który posiadasz i jak nie sprawdzisz sam, to nie będziesz wiedzieć.

Wiem natomiast, iż częstotliwość przerywania jest w takich (prostych) przerywaczach wyznaczana poprzez nagrzewanie się drutu oporowego przepływającym przezeń prądem.
    Wobec tego, przy przepływie prądu dwa razy większego możesz taki przerywacz zwyczajnie zniszczyć.
    Pozdrawiam
  • #10 3129333
    magdamichał
    Poziom 11  
    czyli co musze zobaczy na tym przerywaczu??®®

Dodano po 7 [minuty]:

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawione schematy sygnalizacji kierunkowskazów są błędne i nie będą działać poprawnie, głównie z powodu niewłaściwego połączenia elementów (wszystko równolegle) oraz zbyt małej pojemności akumulatora (7 mAh jest niewystarczające). Zalecane jest użycie akumulatora o pojemności co najmniej 7 Ah, najlepiej 6V/7Ah lub większej. Przerywacz kierunkowskazów powinien być dostosowany do mocy dwóch żarówek 6V/21W połączonych równolegle, co umożliwi sygnalizację przepalenia jednej z nich poprzez zmianę częstotliwości migania. Częstotliwość pracy prostych przerywaczy jest zależna od nagrzewania drutu oporowego, dlatego stosowanie przerywacza o niewłaściwej charakterystyce prądowej może go uszkodzić. Konieczne jest sprawdzenie specyfikacji posiadanego przerywacza, aby uniknąć uszkodzenia i zapewnić prawidłową pracę układu.
REKLAMA