logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sanyo CEM 2130PV-20 - jak poprawić ostrość po wymianie elektrolitów?

narutowicz 19 Paź 2006 23:11 1919 14
REKLAMA
  • #1 3134048
    narutowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Posiadam ten super telewizorek, ale regularnie tracił ostrość, aż do teraz kiedy jest fatalnie.
    Wymieniłem wszystkie elektrolity (non-polar'e także), ale nie pomogło na tę dolegliwość.

Służę schematem w razie czego:
    http://hypnos.biezanow.net/down
    plik sanyo.rar

Będę bardzo zobowiązany za jakieś sugestie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3134092
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Jak wygląda regulacja potencjometrem na trafopowielaczu?
  • #3 3134161
    fontek
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.
    Proszę sprawdzić czy reguluje potencjometr ostrości na trafopowielaczu.
    Może być przerwa rezystora 1M na płytce kineskopu w szereg do siatki 3 kineskopu (nie patrze na schemat), lub podstawka kineskopu a nawet sam kineskop. Sprawdziłbym jeszcze napięcie zasilania wzmacniaczy wizyjnych
    ok . 180 - 200V na płytce kineskopu ( tu elektrolit ok. 10uF/250V), zbyt niskie napięcie może powodować, że obraz jest rozmyty , mało ostry.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3135699
    wiemal77
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    przerwy na podstawce kineskopu,potencjometr ostrości na trafie lub kinolek!!
  • #5 3144839
    narutowicz
    Poziom 11  
    Póki co troszkę poprawiłem ostrość regulując potencjometrami na trafopowielaczu... Ale przy skrajnych ustawieniach jest jedynie źle (a nie fatalnie). Na płytce kineskopu jak szukać przerw? Czy są jakieś typowe miejsca/przyczyny przerwy? Czy po prostu omomierzem wszystko posprawdzać?
  • #6 3144850
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Nie omomierzem tylko poprawć brzydko wyglądające luty.
  • REKLAMA
  • #7 3144911
    wiemal77
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Jak jest saby kineskop to niewiele poprawisz ,chyba że regeneracja
  • #8 3148873
    narutowicz
    Poziom 11  
    Przelutowałem na płytce kineskopu wszystko. Regulacja na trafopowielaczu troszkę pomogła, ale nadal jest źle. Teraz albo zawalczę jeszcze z badaniem wzmacniaczy wizyjnych (tego 10µF na 250V nie mogę namierzyć), albo pogodzę się z tym, że to kineskop...
  • #9 3165428
    narutowicz
    Poziom 11  
    Nie wiem czy elementy się wygrzały czy co, ale kolejna próba dostrojenia trafopowielacza się powiodła. Jest wyraźnie lepiej, choć ciągle niewyraźnie...

Zauważyłem, że gradacja jest słaba (w poziomie): znaczek TVP zostawia blady cień za sobą lekki. I tu niektóre programy są znośne (np. tvp2), a np. TVN jest fatalny - rozjazd jest głęboki a przejścia kolorów czarne/białe prawie tworzą coś na kształt efektu Emboss ;) Czym regulować?
    Z góry dzięki za wskazówki.
  • #10 3165751
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    A czy wymieniłeś podstawę od kineskopu ? Od tego powinieneś zacząć.
  • #11 3169606
    narutowicz
    Poziom 11  
    Przelutowałem jedynie płytkę kineskopu (więc zimne luty tam odpadają)... Nie za bardzo mogę na necie się dogrzebać co to w ogóle jest podstawa kineskopu (czyli też nie wymieniłem jej). Proszę o dalsze informacje.
  • #12 3173790
    zonko
    Poziom 23  
    To jest to gniazdo , które wpycha się na nóżki kineskopu (na płytce kineskopu). Dochodzi do niej również z boku kabel z trafopowielacza (S3). Właśnie S3 jest odpowiedzialna za ostrość - i właśnie przy niej wewnątrz podstawki lubi się zbierać zielona śnidż od jonizacji, która powoduje spadek ostrości, a nawet zanik obrazu. Koniecznie trzeba wstawić nową podstawkę.
  • #13 3175809
    wm1960
    Poziom 14  
    Może tv złapał wilgoci trzeba podsuszyć suszarką i sprawdzić
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #14 3175918
    zonko
    Poziom 23  
    Jak by był wilgotny to by strzelał po wysokim i efekty by były tragiczne.
  • #15 3420777
    narutowicz
    Poziom 11  
    No i trzeba było odczekać parę dni po wymianie wszystkich kondziorów (w tym jednego, co mi umknął wcześniej) i dopiero regulować trafopowielacz. Jest dużo lepiej - porównywałem z identycznym modelem u koleżanki i tamten się nie umywa. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu utraty ostrości obrazu w telewizorze Sanyo CEM 2130PV-20 po wymianie wszystkich elektrolitów, w tym kondensatorów non-polar. Pomimo wymiany kondensatorów problem rozmytego obrazu utrzymuje się. Sugerowane rozwiązania obejmują regulację potencjometru ostrości na trafopowielaczu oraz sprawdzenie przerw w rezystorze 1M na płytce kineskopu, podstawce kineskopu oraz samym kineskopie. Zalecane jest także sprawdzenie napięcia zasilania wzmacniaczy wizyjnych (około 180-200V) na płytce kineskopu, gdyż zbyt niskie napięcie może powodować rozmycie obrazu. Wskazano na konieczność przelutowania płytek oraz zwrócenie uwagi na stan podstawki kineskopu, która może być zanieczyszczona zielonym nalotem jonizacyjnym powodującym spadek ostrości i zaniki obrazu. Podstawka ta jest gniazdem na nóżki kineskopu, do którego dochodzi kabel S3 z trafopowielacza odpowiedzialny za ostrość. Zalecane jest jej wymienienie. Po wymianie kondensatorów i odczekaniu kilku dni, ponowna regulacja trafopowielacza poprawiła ostrość obrazu. Dodatkowo zauważono problemy z gradacją poziomą i rozmyciem znaków na niektórych kanałach, co może wymagać dalszej regulacji. Wilgoć została wykluczona jako przyczyna problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA