logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 3100 - "bateria nie jest ładowana"

kadar_86 20 Paź 2006 20:51 1745 7
  • #1 3136650
    kadar_86
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam problem z nokią 3100.
    Przy wkładaniu ładowarki wyskakuje komunikat:
    "Bateria nie jest ładowana"
    i oczywiście nie ładuje.

Czy ktoś spotkał sie z czymś takim?
    Co zrobić w tej sytuacji?
    Proszę o pomoc.
  • #2 3136752
    Jarek78
    Poziom 15  
    Witam!
    Proponuje na początek sprawdzić i wrazie czego wymienić bezpiecznik !!!!

Jak bezpiecznik OK to weż SM i sprawdź jeszcze L100

Pozdrawiam>>>>
  • #3 3136785
    kadar_86
    Poziom 13  
    Mogę prosić o napisanie to w bardziej amatorskim języku - chodzi mi o SM i L100?
    Potrzebowałbym również położenie bezpiecznika.
    Dobrze by było, też mieć schemat serwisowy, może ma ktoś link do niego?
  • #4 3136843
    djmolo
    Poziom 21  
    Częsta usterka. Bezpiecznik masz sprawny bo Ci wykrywa ładowarke. Ja wgrywam świerzego PMa a jeśli to nie pomaga to obstawiam uszkodzony na 90% UEM. A z tym z twoich odpowiedzi wnioskuje że chyba sobie sam nie poradzisz niestety.
  • #5 3136957
    kadar_86
    Poziom 13  
    Mam Tornado, więc może mi się uda ;) A jestem zielony troszeczkę bo zajmuje się tym od niedawna.
  • #6 3137089
    karol0012
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    wymiana uema prawie pewna - miałem to samo - kombinacje z pm-ami, bezpiecznikiem, warystorem - nic nie pomogło
  • #7 3137292
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    A w tym wypadku nawet może nie zadziałać wymiana uem'a. Może to być uszkodzenie softowe, jednak tornadem nic nie zdziałasz. Pbb i kalibracja wartości bateri.
    Pozdrawiam.
  • #8 3138476
    kadar_86
    Poziom 13  
    Czyli nie opłaca się próbować wymiany uema?
    Dzięki za wszystkie wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem "Bateria nie jest ładowana" w telefonie Nokia 3100 może wynikać z kilku przyczyn. Na początek zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę bezpiecznika, który odpowiada za obwód ładowania. Jeśli bezpiecznik jest sprawny, kolejnym krokiem jest diagnoza elementu L100. Często spotykaną usterką jest uszkodzenie układu UEM, które objawia się brakiem ładowania mimo wykrywania ładowarki przez telefon. Próby wgrania świeżego oprogramowania (PM) mogą nie przynieść efektu. Wymiana UEM jest często konieczna, jednak w niektórych przypadkach problem może mieć podłoże softwarowe, wymagające kalibracji wartości baterii i użycia narzędzi serwisowych takich jak Tornado. Wymiana UEM nie zawsze gwarantuje rozwiązanie problemu, zwłaszcza gdy przyczyną jest uszkodzenie softu. Schemat serwisowy i dokładne położenie bezpiecznika są pomocne przy diagnozie, jednak dla osób mniej doświadczonych naprawa może być trudna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA