logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 21B1-SC: Niezsynchronizowany obraz i brak dźwięku po kliknięciu wyłącznika

Zolti 14 Lip 2003 20:15 1805 4
REKLAMA
  • #1 288643
    Zolti
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam grono. Mam dziwną usterke w tym sharpie , z ktora sobie nie moge poradzic. Przyczyna usterki bylo kilkukrotne klikniecie wylacznikiem sieciowym przez synka i cos padlo ale do zeczy: obraz wydaje sie jak by niezsynchronizowany(ukosne pasy drgajace w pionie), osd jest prawidlowe, teletext jest takze zly czyli ukosnie i plynie.przy odborze z anteny dodatkowo nie ma glosu, jak i nie zatrzymuje sie na stacji podczas przeszukiwania pasma -podejzewam ze jest to efektem braku impulsow synchro, ktore procek rozpoznaje i zatrzymuje sie na stacji podczas przeszukiwania, tak samo z glosem (chyba jest w trybie MUTE), z powodu braku tych impulsow. przy odbiorze z gniazda AV glos jest ok , obraz takze ukosny. Tv ma na pokladzie TDA8362 3Y .moze ktos znajacy ten uklad wytlumaczy mi troszke i naprowadzi co moze lezec w nim.zastanawia mnie fakt iz teletext i osd sa doprowadzane do tych samych wejsc rgb tda 8362(sa sumowane diodami przed wejsciami) i teletxt jest zly , a osd dobry, co moze byc nie tak? Dziekuje za szybka odpowiedz. ZOLTI
  • REKLAMA
  • #2 288862
    RM
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Może byc z TXT Jak sie da to omin text-zewrzyj synchro z video
  • REKLAMA
  • #3 290540
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    witam
    schematu do 21 B1 nie znalazlem --podpieram sie schematem 20 B -SC--moze podobny
    koniecznie sprawdz Q202-2sc945a
    Q205 -2sa1015-,Q210 -2sa1015
  • REKLAMA
  • #4 290742
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Sprawdż czy nie jest przestawiony przełšcznik systemów. Zdarzyła mi się taka niby "usterka" w terenie w sharpie. Nie pamiętam już dokładnie, ale chyba pod klapkš z przodu miał ręczny przełšcznik systemów.
  • #5 292416
    Zolti
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dzieki wszystkim za zainteresowanie , ale przyznam sie ze nie odczytalem waszych odpowiedzi, bo forum jakos mi nie dzialalo chyba we wtorek , a wlasnie wtedy mocno siedzialem nad tym sharpem , i sprawdzilem wiekszosc elementow obok tda 8362 ktore by mogly miec jakis zwiazek z ta usterka ale nic nie znalazlem. Z problemami dostalem TDA8362 3Y jaki tam siedzial i go podmienilem i tv ruszyl od kopa.
    Nadal nie moge uwierzyc , ze w scalaku w ktorym jest kilka glownych blokow tv padl tylko jeden odpowiedzialny za synchro , cala reszta w nim pracowala - dziwne mi sie to wydaje , ale jednak prawdziwe. Dzisiaj tv smiga jak nowy.
    Pozdrawiam Zolti
REKLAMA