logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie transformatory do separacji galwanicznej mp3 z R=32Ω i wzmacniaczem 10kΩ?

Mikolaj_pl 21 Paź 2006 03:31 2106 12
REKLAMA
  • #1 3137542
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam
    Mój problem polega na tym że nie wiem jakie kupić transformatorki. Wiem że mp3 obciążane są słuchawkami o R=32ohm a wejście wzamacniacza zwarte jest „fabrycznie” (chyba samoróba) rezystorem 10kohm.
    Gdybając ten transformator powinien mieć przynajmniej 32ohm trochę więcej też nie zaszkodzi a wzmocnienie to zapewne k=1, jak się mylę to proszę tłumaczyć. Jeszcze jedno proszę zwracać uwagę na wielkość Tr super było by coś o ściance 1,5 cm.

Pozdrawiam i czekam na propozycje
    Załączniki:
    • Jakie transformatory do separacji galwanicznej mp3 z R=32Ω i wzmacniaczem 10kΩ? mpwzm.JPG (28.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3137871
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Wyjście odtwarzacza mp3 możesz śmiało bez problemów podłączyć bezpośrednio pod wejście wzmacniacza. Nie potrzeba Ci żadnych traf
  • REKLAMA
  • #3 3137907
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Witam
    Z pewnych względów nie mogę tego zrobić (za długo by się rozpisywać jakich). Takie podłączenie jest koniecznością więc ponawiam swoją prośbę.
    Pozdrawiam i czekam na pomoc
  • #4 3137982
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    To może po prostu idź do sklepu z częściami elektronicznymi i poproś sprzedawce o trafko o przekładni 1:1 i wymiarach jakie Ciebie interesują. Może coś Tobie on dopasuje.
    Pozdrawiam
  • #5 3138032
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Jeśli ten wzmacniacz samochodowy to zwykłe radio samochodowe to kup nadajniczek z koderem stereo specjalny do mp3 jest tego pełno na allegro.Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie.
    Pozdrawiam Michał
  • #6 3138045
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ewentualnie po prostu mały wtórnik lub wzmacniacz operacyjny z K=2x i również otrzymasz separację galwaniczną.
  • REKLAMA
  • #7 3138380
    clipie
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    @ALTON
    A co to jest separacja galwaniczna?
  • #8 3138438
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Napisałem to troche nie po kolei :). Prosciej mówiąc Jeżeli na przewodzie sygnałowym masz jakieś napięcie bądź podłączenie bezpośrednie mp3 do radia spowoduje uszkodzenie któregoś z nich to można prosto i szybko zrobić to co napisałem w poprzednim poście.
  • #9 3138566
    clipie
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Mikolaj_pl napisał:
    Witam
    Z pewnych względów nie mogę tego zrobić (za długo by się rozpisywać jakich). Takie podłączenie jest koniecznością więc ponawiam swoją prośbę.

jesli tak podchodzisz do sprawy to bedzie trzeba zgadywac :) (a to potrwa znacznie dluzej).

Czy chodzi o skladowa stalą sygnaly z mp3? - na to transformator niestety nie pomoze (dla tych ktorzy by sie pytali mowie: skladową stalą =0V, równą masie).

potrzebna jest tez informacja o tym czy masy ukaldow sa w jakis sposob zalezne (pomoge: jesli podlaczyles tylko tę jedną mp3kę i ta mp3ka ma plastikową obudowę to masy napewno nie są zalezne od siebe).
    Wiec jesli masy nie sa zalezne to mozna sprzegnąc oba uklady po staromodnemu czyli poprzez 2 kondensatory 1uf laczące wyjscie mp3 i wejscie radyjka, a masy na sztywno.

I musze dodac ze mowie to wszytko z przekonaniem ze termin: "separacja galwaniczna" w temacie jest nad intrerpretacją z twojej strony, a jesli faktycznie potrzebujesz tej separacji to ja nie potrafie wyobrazic sobie dlaczego.
  • REKLAMA
  • #10 3139135
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Witam ponownie i dzięki za podjęcie mego tematu
    - po pierwsze primo :) pomagam rozwiązać problem dla mojego kolegi (ważna informacja).
    - po drugie primo mp3 ma metalowe części i jak kolega sobie siedzi w aucie i się trochę powierci to gdy dotknie mp3 to go kopnie i się czasami mp3 wyłącza (moim układem pragnę to zmienić "separacja galwaniczna" :) ).
    - po trzecie primo kolega ma wzmacniacz przerabiany przez kogoś a nawet wydaje mi się że to samoróbka. Czasami jak kolega podpina mp3 do wzmacniacza to mu się ręka do plusa omyka i znowu reset mp3 :) pewnie kiedyś dymek poleci.
    - po czwarte primo wstawiając bezpieczniki między wyjściem transformatorów a kabelkiem służącym do podłączenia do wzmacniacza to przy każdym omsknięciu ręki bezpiecznik poleci a nie mp3.
    - po piąte primo ta mp-trójka lubi jak jest obciążona bo się czasami sama wyłącza pewnie przez te przejścia z resetami :) (Tr lepiej obciąży mp3 niż wejście wzmacniacza )
    - po szóste ultimo Tr to proste i skuteczne rozwiązanie w tym przypadku.

Dziś byłem w sklepie elektronicznym i nic nie kupiłem więc proszę o linki to sobie przez net kupię
    Zaraz i sam coś poszukam może coś znajdę. Ale na wszą pomoc też liczę
  • #11 3139224
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    No właśnie, nie omijajcie tematu, bo sam jestem ciekaw jak się takie trafa oblicza. Mam trochę informacji w książce, dotyczą transformatorów składanych z blach permalojowych. Mogę wrzucić skany tych stron. Jest tam przykład obliczenia ale dotyczy transformatora głośnikowego, nie wiem dobrze jak dobrać parametry przy nawijaniu transformatora sprzęgającego (separacyjnego). Inna sprawa, że trudno jest uzyskać dobre pasmo przenoszenia...
  • #13 3139710
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Jak by nie było też rozwiązanie ale temat transformatora dalej podtrzymuje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru transformatorów do separacji galwanicznej sygnału audio z odtwarzacza mp3 o impedancji wyjściowej 32 Ω, podłączanego do wzmacniacza z wejściem obciążonym rezystorem 10 kΩ. Autor poszukuje transformatora o przekładni 1:1, o wymiarach około 1,5 cm grubości, który zapewni separację galwaniczną i ochronę przed zakłóceniami oraz zwarciami, które powodują resetowanie mp3 i ryzyko uszkodzenia. W dyskusji pojawiły się sugestie, że bezpośrednie podłączenie mp3 do wzmacniacza jest możliwe, jednak z powodów praktycznych (metalowa obudowa mp3, ryzyko porażenia, samoróbka wzmacniacza) separacja galwaniczna jest wymagana. Proponowano użycie transformatora audio o przekładni 1:1, małego wzmacniacza operacyjnego jako bufora, lub kondensatorów sprzęgających sygnał przy zachowaniu wspólnej masy. Wskazano również na możliwość zastosowania gotowych separatorów masy (ground isolator) dostępnych w sklepach elektronicznych i na aukcjach internetowych. Poruszono kwestie techniczne dotyczące obciążenia mp3, wpływu składowej stałej sygnału oraz trudności w doborze transformatora separującego z odpowiednim pasmem przenoszenia. Autor podkreślił, że transformator ma chronić urządzenia i użytkownika, a także stabilizować pracę mp3 poprzez odpowiednie obciążenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA