logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak pliku NTLDR podczas instalacji Windows XP - co robić?

gnaciak 22 Paź 2006 16:30 1869 10
REKLAMA
  • #1 3142049
    gnaciak
    Poziom 2  
    Mam problem z zainstalowanie xp Otóż tak płyta bootująca wszystko ok zaczyna kopiować pliki potrzebne do instalcji i kolejny krok to restart kompa po 15 sek. w normalnej sytuaji po tym restarcie powienien komp sie odpalic i instalować xp ale w mojej sytacji komp sie odpala i jest :
    Veryfing DMI Pool data
    Brak pliku NTLDR
    i juz nic nie moża zrobić. nie sądze ze jest to wina instali bo sprawdzałem na 2 innych. NIgdy sie z takim czyms nie spotkałem POMOCY!!
  • REKLAMA
  • #2 3142095
    bimber
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    miałem kiedyś zainstalowane dwa systemy XP i ME partycję aktywną miałem tą na której był ME po sformatowaniu tej partycji wyskakiwało mi dokładnie to samo. musisz sprawdzić którą partycję masz ustawioną jako aktywną powinna być to ta na której instalujesz system
  • REKLAMA
  • #3 3142127
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    a nie masz może dysku SATA ( I lub II )
  • #4 3142230
    trawqu
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam.
    Z tym problemem spotkałem się dwa razy.
    Jedno to złe kopiowanie plików z płyty z XP(płyta z błędami lub słabo cztający napęd),drugie to złe partycje (przy dysku SATA musi być NTFS )
  • #5 3142679
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego gnaciak, wybacz mi pytanie: czy nie zostawiłeś dyskietki w stacji?
  • REKLAMA
  • #6 3142724
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    gnaciak napisał:
    Mam problem z zainstalowanie xp Otóż tak płyta bootująca wszystko ok zaczyna kopiować pliki potrzebne do instalcji i kolejny krok to restart komputera po 15 sek. w normalnej sytuaji po tym restarcie powienien komputer sie odpalic i instalować xp ale w mojej sytacji komputer sie odpala i jest :
    Veryfing DMI Pool data
    Brak pliku NTLDR
    i juz nic nie moża zrobić. nie sądze ze jest to wina instali bo sprawdzałem na 2 innych. NIgdy sie z takim czyms nie spotkałem POMOCY!!

inne naiwne pytanie: a może wyjąjeś płytkę za wcześnie z cd rom?
  • #7 3142753
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Sprawdź ustawienia biosu czy masz CDROM jako pierwszy ustawiony !
    Pozdrawiam !
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #8 3142791
    gnaciak
    Poziom 2  
    odpowiadam na sugestie płytka jest a dyskietki w stacji nie ma a jako pierwszy jest ustaiony cd-rom
    Nie wiem czy sie dobrze doczytałem ale chyba chodzi o cos z dyskiem a ściślej mówiąc o partycje itp poczytam jeszcze może cos znajde ale jak możecie poradzić to piszcie
  • #9 3142849
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Przez ten weekend składałem kompa.... zeszło mi ok 30 godz(4 sprzęt+...) Też miałem problem z systemem. (win2000) Na dysku poprzednio był linux. Zostawił mi rozwalony bootsector... obiawy były takie jak u Ciebie, tylko napis "Brak systemu operacyjnego"... Po 18 godzinach pracy doszedłem do wniosku, że muszę przekopiować dobry bootsector z identycznego dysku na ten, bo nie udało mi się go naprawić.
    Sprawdź ja z tym jest u Ciebie.
  • #10 3142926
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 673
    xutywx napisał:
    Przez ten weekend składałem komputera.... zeszło mi ok 30 godz(4 sprzęt+...) Też miałem problem z systemem. (win2000) Na dysku poprzednio był linux. Zostawił mi rozwalony bootsector... obiawy były takie jak u Ciebie, tylko napis "Brak systemu operacyjnego"... Po 18 godzinach pracy doszedłem do wniosku, że muszę przekopiować dobry bootsector z identycznego dysku na ten, bo nie udało mi się go naprawić.
    Sprawdź ja z tym jest u Ciebie.

bez cudów z konsoli płyta xp wpiać fixmbr
    albo usunąć przy pomocy dyskietki win 98 wszystkie partycje spoza dosa,
    albo użyć mbr work -można tam wyzerować mbr
    ruwnie dobrze można zresetować cały dysk-zerowanie np :wd clear
  • #11 3142948
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    jannaszek napisał:

bez cudów z konsoli płyta xp wpiać fixmbr
    albo usunąć przy pomocy dyskietki win 98 wszystkie partycje spoza dosa,
    albo użyć mbr work -można tam wyzerować mbr
    również dobrze można zresetować cały dysk-zerowanie np :wd clear

fixmbr; fixboot - jak bym tego nie używał to jeszcze bym siedział

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem "Brak pliku NTLDR" podczas instalacji Windows XP pojawia się po restarcie komputera, gdy system próbuje kontynuować instalację. Przyczyny mogą obejmować nieprawidłowo ustawioną aktywną partycję (powinna być ta, na której instalowany jest system), błędy w kopiowaniu plików instalacyjnych (uszkodzona płyta lub problem z napędem), niewłaściwy system plików na dysku SATA (zalecany NTFS), pozostawioną dyskietkę w stacji lub zbyt wczesne wyjęcie płyty instalacyjnej. Dodatkowo problem może wynikać z uszkodzonego sektora rozruchowego (bootsector) na dysku, zwłaszcza po wcześniejszym używaniu innych systemów operacyjnych (np. Linux). Rozwiązania obejmują sprawdzenie i ustawienie aktywnej partycji, użycie narzędzi konsolowych takich jak fixmbr i fixboot z płyty XP, wyzerowanie MBR za pomocą narzędzi typu MBR Work lub resetowanie dysku (np. WD Clear). Ważne jest także ustawienie w BIOS-ie napędu CD-ROM jako pierwszego urządzenia bootującego oraz upewnienie się, że w stacji nie ma dyskietek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA