logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony HCD-RXD5 - problem z odczytem płyt CD, komunikat non disc

Emilus20 20 Lip 2002 20:58 3972 9
REKLAMA
  • #1 27849
    Emilus20
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    W tej wierzy jest bardzi dziwna usterka. Po wlaczenu zasilania kompakt probuje jeden raz oczytac plyte (laser sieci) ale zanim to skonczy opuszcza ja i kreci talerzem. Podaje kolejna plyte podnosi ja na chwile i OPUSZCZA nie zasiweca sie laser i tak 3 razy na wyswietlaczy pojawia sie non disc. Co moze byc przyczyna tego?
  • REKLAMA
  • #2 27859
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Brudny lub uszkodzony laser, ew. wyłącznik krańcowy.
  • REKLAMA
  • #3 27872
    Emilus20
    Poziom 18  
    mam pewnoe podpowiedz. Druga wierza hcd-h771 ma ten sam problem. Zmieniacze sa identyczne i obydewa sprawdzielem chyba ok. Dodatkowo jest najprawdopodobniej strzelony procek dziweku. Nie mam schematu :( nie wiem co moze byc przyczyna tych usterek
  • #4 27879
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    PODSTAW LASER
  • REKLAMA
  • #5 27883
    Emilus20
    Poziom 18  
    laser jest dobry bo raz odczytal plyte i zawsze po wlaczeniu do kontaktu pierwsza plyte czytac zaczyna ale servo sie myli i ja opuszcza
  • #7 28000
    Emilus20
    Poziom 18  
    Schematu nie udalo mi sie sciagnac. Zrodlo sie sypie strasznie zrwywa transfer. Ale przyczyna faktycznie byl kondensator 1000u/6.3v. Zmontuje ta i zabieram sie za druga. Tam wydaje mi sie byc gorzej. bo wodole nie dziala korektor graficzny ale tez zaczne od elkow. THX!!!
  • #8 28107
    Emilus20
    Poziom 18  
    Wkradl sie maly blad...:( Wierza ktora miale wyschniete elki to hcd-h771. Natomiast ta w tytule ma znacznie powazniejsze uszkodzenia. Spalone dwa traznystory w stabilizatorze -7V. Spalony tranzystor w ukladzie mute.
    Po wymianie tych elementow zacza czytac CD. Ale koncowka mocy jest wyciszona. Z ukladu IC501 z pin 1 nie ma sygnalu odblokowujacego. Co ciekawe wszystkie mechanizmy dzialaja ale nie ma dzwieku anie z magnetofonu anie z tunere i z wejsci MD. Na wyswietlaczy jest sygnalizowana zniana zrodla i zanika sygnal z CD a nie pojawia sie inny. Przy odtwarzaniu z CD dziala glosnosc i Equalizer. Co moze byc przyczyna takiego stanu?
    Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #9 28118
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    czy sprawdzałeś złącza, szczegulnie łączące panel przedni z resztą, iskrzenia na nich powodowało palenie stabilizatorów i kluczy przełanczających, dopuki wszystkie napięcia i klucze niebędą prawidłowe, wyświetlane będą bzdury. serwisówkę lepiej ściągać w nocy, albo założyć sobie free konto na tenbicie.pl i skożystać z "ściągnika" Kąto 20Mb bez ograniczeń czasowo - plikowych i narazie szybkie.
  • #10 28209
    Emilus20
    Poziom 18  
    Servisowke juz udalo mi sie sciagnac. DOkladnie wszystkie polaczenia dopiero dzis postrawdzam, ale caly czas nie daje mi spokoju nieprawidlowa praca obydwu ukladow SMD IC501 i IC101. Czy mozliwe zeby obydwa byly uszkodzone. IC501 main control, IC101 soud procesor.
    Posprawdzam dzis oscyloskopem gdzie ginie dzwiek i napisze wieczorem.
    Cala sprawa jest o tyle utrudniona ze nie jestem pierwszy w tym sprzecie.
    Pozdrawaim i THX.

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Sony HCD-RXD5 pojawia się problem z odczytem płyt CD, objawiający się komunikatem "non disc". Po włączeniu zasilania laser próbuje odczytać płytę, lecz mechanizm opuszcza ją i obraca talerzem, powtarzając ten cykl kilka razy bez skutku. Możliwe przyczyny to brudny lub uszkodzony laser, uszkodzony wyłącznik krańcowy, a także problemy z serwomechanizmem, który błędnie opuszcza płytę mimo sprawnego lasera. W podobnych modelach, np. Sony HCD-H771, występowały usterki związane z wyschniętymi elektrolitami w zasilaniu, zimnymi lutami oraz uszkodzeniami procesora dźwięku. W przypadku HCD-RXD5 stwierdzono poważniejsze uszkodzenia, takie jak spalone tranzystory w stabilizatorze -7V oraz w układzie mute, co po wymianie pozwoliło na odczyt płyt, lecz końcówka mocy pozostaje wyciszona, a sygnał dźwiękowy nie jest obecny z żadnego źródła. Zalecane jest sprawdzenie połączeń, szczególnie złącza panelu przedniego, które mogą powodować zwarcia i uszkodzenia stabilizatorów. Diagnostyka powinna obejmować kontrolę układów scalonych IC501 (main control) i IC101 (procesor dźwięku) oraz pomiary oscyloskopem. Dostępne są serwisówki i schematy, które mogą pomóc w naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA