logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-X2991D AE2F - migające diody 1 i 3 razy, co oznaczają?

Tracer2 24 Paź 2006 17:23 1290 7
REKLAMA
  • #1 3148939
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Jak w temacie. Daje się uruchomic i na kineskopie widać poziomą linię ..słabo a potem migają diody jedna 1 raz i 2ga 3 razy.
    Gdzie mozna znależć co to znaczy ???
  • REKLAMA
  • #2 3149055
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Cytat:
    Daje się uruchomic i na kineskopie widać poziomą linię ..słabo

Witam. Brak odchylania pionowego. Uszkodzony scalak lub brak napięcia zasilającego. Niewykluczone zimne luty.
  • REKLAMA
  • #3 3149200
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Dzieki. Że nie ma pionu po kineskopie to ja wiem, tylko mnie ten kod błędu migających diod intryguje ...????
    Jak diody migaja to tv sie wyłacza. tylko diody migają.
    Startuje, wykrywa uszkodzenie i miga diodami.

Już wiem ;)
    W instrukcji tego chasse jest odpowiedz
    3 błyski to uszkodzenie tuner PLL SDA3202
    ;)
  • #5 3150805
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Kol. mirex ma racje kod 13 oznacza uszkodzenie ramki.
  • REKLAMA
  • #6 3150914
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Moze i kierowany złym odczytem ,a co za tym wskazówkami z innego postu podmieniłem moduł z pamięcią M3 i miganie diod zniknęło.
    Natomiast macie racje ochalanie nie pracuje i to żadne :(
    Natomiast widać miganie diody przy zmianie kanałow i regulacje głośności.
    Wiem ze na odchylaniu jest jakies zabezpieczenie....
    Od czego zacząć ?????
  • REKLAMA
  • #8 3151724
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Wymieniłem IC1509 i słychać cicho ze cewki pionowego pracują .
    Tv daje się właczać i wyłaczyć- prawa dioda swieci przy tym albo jest zgaszona jak właczony.
    Znowu lewa miga 1 raz a srodkowa 3 razy i przy włączonym i przy wyłaczonym.
    Po właczeniu przez chwilkę w glośnikach słychać szym jak przy wyszukiwaniu stacji.
    Po pozostawieniu tv na sdanby po kilku godzinach spróbowałem go włączyć i ruszył tylko obraz był wąski tak 1/4 szerokości.
    nawet numer kanału sie pokazał .
    Pochodził tak chwilę i zgasł.
    Teraz jak go włacze do 230V to cicho cos tyka w okolicy tego scalaka co go wymieniłem:cry:
    dioda stendby sie nie zapala :|

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-X2991D AE2F uruchamia się z widoczną słabą poziomą linią na kineskopie, po czym diody migają: pierwsza raz, druga trzy razy, a urządzenie się wyłącza. Miganie diod jest kodem błędu sygnalizującym problem z odchylaniem pionowym, co potwierdzają odpowiedzi wskazujące na uszkodzenie układu scalonego lub brak napięcia zasilającego odchylanie pionowe, możliwe zimne luty oraz uszkodzenie ramki. W instrukcji chassis kod 3 błysków odnosi się do uszkodzenia tunera PLL SDA3202, jednak dyskusja wskazuje, że problem dotyczy pionu. Wymieniono moduł pamięci M3, co wyeliminowało miganie diod, ale odchylanie pionowe nadal nie działa. Sugerowano sprawdzenie rezystorów R818, R819 (4R7/0.25W) oraz układu IC1501 (STV9379). Po wymianie IC1509 słychać pracę cewek pionowego odchylania, lecz diody nadal migają, a telewizor po pewnym czasie pracy wyłącza się. Po dłuższym czasie w standby telewizor uruchamia się z obrazem o zmniejszonej szerokości, a następnie gaśnie. Obserwowane jest ciche tykanie w okolicy wymienionego układu oraz brak zapalania diody standby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA