logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Timer Vicomed T5020 przydźwięk w glośniczku.Co robić?

altusman 25 Paź 2006 10:20 2324 12
REKLAMA
  • #1 3151061
    altusman
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jak jest włączony to normalnie wskazuje godzinę,ale z piszczka w obudwie wydbywa się przydźwięk.W dzięń da się to znieść ale w nocy takie nawet ciche buczenie wkurza.Jak to wyciszyć :?: Może jakiś elektrolit wpiąć tylko gdzie :?:
  • REKLAMA
  • #2 3155425
    altusman
    Poziom 17  
    może wie ktoś jak stłumić ten przydźwięk?
  • REKLAMA
  • #3 3156477
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Ten piszczek to jest sygnalizator alarmu ?
  • #4 3156694
    altusman
    Poziom 17  
    Cytat:
    Ten piszczek to jest sygnalizator alarmu ?

Tak dokładnie,wydaje dźwięk o żądanej godzinie niestety w spoczynku leci z niego przydźwięk sieciowy.
  • #5 3160492
    altusman
    Poziom 17  
    Czy ma ktoś może schemat tego timera ?Bo ja go rozebrałem i jest tam na płytce zaraz przy przewodach od wtórnego uzwojenia transformatorka
    taki układ scalony z dziurką na radiator.Grzeje się dosyć mocno i wokół niego jest osmolona na czarno płytka.Nie sposób odczytać co to za układ bo obudowa jest okopcona na czarno.Wygląda to na układ stabilizatora napiecia.Potrzebuje schematu,czy taki układ jeśli sie uszkodził to moze produkować przydźwięk :?:

Eksperymentowałem z kondensatorami elektrolitycznymi włączając je w szereg z piszczkiem by odciąć 50Hz ale te próby spełzły na niczym bo głosnik w ogóle przestawał pisczeć.

Może ma ktoś schemat Vicomed T 5020?

Help!Timer jest sprawny ale ten przydźwięk mnie dobija :(
  • #6 3160769
    Yakuz89
    Poziom 11  
    Altusman - jakby był sprawny toby nie było przydźwięku :P Ja mam ten timer i piszczy tylko wtedy gdy go bez baterii podtrzymującej odłącze z gniazdka......niestety schematu niemam.....pozatym zawiodłem sie na nim bo nie można na nim zaprogramować włączenia sie tunera....szkoda...a juz myslałem że będzie mnie rano ESKA budzić.....
  • REKLAMA
  • #7 3160971
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    :arrow: altusman posprawdzaj elektrolity w zasilaczu pewno ktorys "puszcza sobie"

I nie radio eska tylko (d)eska - najbardziej debilne radio jakie znam (no poza jednym :p) pozluchaj sobie trojki w ostatecznisci radia Z(gr)et lub RF(n)M
  • REKLAMA
  • #8 3161166
    altusman
    Poziom 17  
    Witam

Elektrolit jest tam na płytce w obwodach zasilacza tylko jeden.Jest to 470uF
    Mogę go wymienić nawet na 2200uF,ale to tylko jeden kondensator a co z tym grzejącym się okopconym układem scalonym na trzech nóżkach?

@Yakuz89
    Timer da sie zaprogramować na włączenie tunera ale trzeba mieć magnetofon diory np MDS 502.Tam jest pod gniazdem słuchawkowym taki przełącznik trybów pracy timera.Cały proces jest opisany w instrukcji do magnetofonu.
  • #9 3161750
    Yakuz89
    Poziom 11  
    Altusman - THX o tym z magnetofonem nie wiedziałem....ale jest jeden problem...akurat magnetofonu z wieży 500 nie mam.....:P
  • #10 3161847
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    wstaw ten 2200uF nie powinno byc problemow, byle zeby tylko zgadzalo sie napiecie kondensatora - ten 2200 moze byc na wieksze napiecie, ale nie na mniejsze. Ten uklad scalony to znajac zycie 7805 lub 7812 - niestety tego nie wiem. musialbys przeczytac na jego obudowie i ewentualnie kupic taki nowy i podmienic.
  • #11 3161889
    cofe
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Przydźwięk jest zazwyczaj wtedy kiedy jest zła filtracja napiecia. Większość tych zegarów ma słabe i niestabilizowane napięcia zasilania. Wymiana kontensatora na większy może pomóc. Ale jeśli nie, to jedynie przebudowa zasilania na stabilizowny może pomóc.
  • #12 3167208
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 20022864
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Czy komuś udało się rozwiązać problem?

Podsumowanie tematu

✨ Timer Vicomed T5020 podczas pracy wskazuje godzinę, jednak z głośniczka wydobywa się uciążliwy przydźwięk sieciowy, szczególnie dokuczliwy w nocy. Przydźwięk jest związany z sygnalizatorem alarmu, który powinien emitować dźwięk tylko o zaprogramowanej godzinie, lecz w stanie spoczynku generuje buczenie. W urządzeniu znajduje się jeden elektrolit 470uF w zasilaczu, którego wymiana na większy (np. 2200uF) może poprawić filtrację napięcia i zmniejszyć przydźwięk. Na płytce jest także układ scalony (prawdopodobnie stabilizator napięcia typu 7805 lub 7812), który mocno się grzeje i jest okopcony, co może wskazywać na jego uszkodzenie i wpływ na powstawanie przydźwięku. Próby tłumienia przydźwięku przez kondensatory wpięte szeregowo z głośniczkiem nie przyniosły efektu. Problem może też wynikać ze złego uziemienia lub masy wewnątrz timera. Schemat urządzenia nie jest dostępny, co utrudnia diagnozę. Timer można zaprogramować do włączania tunera, ale wymaga magnetofonu Diora MDS 502 z odpowiednim przełącznikiem trybów pracy. Wymiana elektrolitu i ewentualna wymiana uszkodzonego stabilizatora napięcia to sugerowane kroki naprawcze. W przypadku braku poprawy konieczna może być przebudowa zasilania na stabilizowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA