logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać obwody dwustronne metodą fotochemiczną krok po kroku?

awkp 25 Paź 2006 11:42 6776 5
REKLAMA
  • #1 3151266
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Zamierzam wykonać obwody dwustronne metodą fotochemiczną wykorzystując gotowe płytki z naniesioną emulsją światłoczułą. prosiłbym o podpowiedź, jak to zrobić. Chodzi mi o informację, w jakiej kolejności naświetlać, wywoływać i wytrawiać płytki. Czy np. najpierw wykonać jedną stronę, potem drugą, czy naświetić jedną, potem drugą i wywołać je jednocześnie i jednocześnie trwaić, czy jeszcze jakoś inaczej? (Z wykonaniem płytek jednostronnych nie mam żadnych kłopotów, więc proszę o nie rozpisywanie się na temat samego procesu.)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3153472
    elektrochemik
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Ja to robiłem w ten sposób że wkładałem płytkę między obie klisze sklejone na krawędzi plastrem i po unieruchomieniu płytki względem klisz (też plastrem), naświetlałem po kolei obie strony. Dalej wywoływanie i trawienie tak samo jak dla płytek jednostronnych z tym że z reguły jedna strona wywoływała się szybciej więc musiałem opłukiwać tą "gotową" stronę wodą i dokończyć wywoływanie drugiej strony przez lekkie pocieranie gąbką zamoczoną w wywoływaczu. Trawienie raczej trzeba robić w tym wypadku przy pionowym ustawieniu płytki, ale i tak zwykle któraś strona dochodzi szybciej więc wymaga to pewnej ostrożności. Jeśli stosujesz płytki pokryte fabrycznie to tych problemów będzie mniej z uwagi na jednakową grubość lakieru na obu stronach.
  • REKLAMA
  • #3 3157736
    awkp
    Poziom 17  
    Elektrochemik - dziękuję z podpowiedź. Płytka będzie dosyć duża i obawiam się, że klisza przyklejona plastrem nie bedzie na środku dobrze przylegała (miała być do naświetlania przycisnięta szybą). Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #4 3164884
    elektrochemik
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Widzę że mało kto robi płytki dwustronne, więc jeszcze trochę uzupełnię temat. Płytki naświetlałem między dwiema płytami szklanymi ze szkła hartowanego (takiego jak w bocznych szybach samochodowych). Na obwodzie jednej z szyb trzeba przykleić uszczelkę gumową, może być nawet sklejona z czterech pasków gumy. Po włożeniu płytki z kliszami, zwilża się wodą uszczelkę i nakłada górną szybę. Przez uszczelkę przechodzi dość cienka igła od zastrzyków połączona rurką z pompą. Stosowałem pompkę wodną nakładaną na kran, albo pompę od agregatu chłodzącego. Pompa wysysa powietrze i płyty idealnie dociskają klisze do płytki. Po naświetleniu wpuszcza się powietrze i zdjmuje górną szklaną płytę. Ta technika była stosowana przez kilka lat i sprawdziła się bez problemów.
  • REKLAMA
  • #6 3197054
    awkp
    Poziom 17  
    Ostatecznie płytki wykonałem w nastepujący sposób. Przed naświetlaniem wywieciłem dwa otwory służące do synchronizacji stron. Naświetliłem jedną stronę (klisza pod szybą). Następnie naświetliłem drugą stronę (jak poprzednio klisza pod szybą, płytkę położyłem do naświetloną stroną na czarnym papierze, aby nie było podświetenia). Płytka posiadała ok. 5mm marginesu bezpieczeństwa. Wywołanie obu stron jednocześnie - płytka zanurzona w wywoływaczu, płukana i obracana. Następnie trawienie. Jak widać zastosowana metoda nie wymaga żadnego specjalnego osprzętu. Dokładność zgrania stron ok. 0,2mm.
    Zgodnie z sugestią zamykam temat.
REKLAMA