logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2,4 GHZ (wi-fi) antena kierunkowa tak jak parobla tylko mini

bomber 28 Paź 2006 20:33 5856 10
REKLAMA
  • #1 3162877
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam
    Przepraszam ze pisze to o technice zwiazanej z sieca ale tu bardziej chodzi o antene na 2,4 ghz .. tak wiec podchodzo pod radiotechnika moim zdaniem.
    Problem jest taki : Potrzebuje jakas niewielka antenke do laptopa (powiedzmy max wielkosci sloika litrowego :D ) ktora ma mi zapewnic taki efekt jak parbola tzn Bardzo waski kąt promieniowania szukalem na allegro ale tam sprzedawcy zawsze podja nieprawdziwe dane ... Szukalem na google i tez nic... Moze ktos spotkal sie z czym takim
    Zaznaczam ze mi nie zalezy na duzym zysku dBi tylko na kierunkowosci i rozmiarawch najlpiel wygldala jak panel (plaska :D )
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3163336
    bomber
    Poziom 24  
    tak tylko ze mnei intersuje cos wilkosci maxymalnie sloika a nie sloik :D
    Mam aktualnei na stanie promiennik od paraboli i jakas yage alu ale jak na moje potrzeby maja za duzy kont promieniownia potzrbuje cos takiego jak ten promiennik ale zeby mialo mniejszy kąt promieniowania .. moze jakies pomysly na przerobieni tego promiennika ( jest typu kawalek rury pcv(nie ten kwadratowy)
  • #4 3163352
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Może wypróbuj taką małą antenę panelową z laminatu do płytek drukowanych:
    http://www.wardriving.pl/new.php?nr=173
    Ew. tzw bi-QUAD(2 kwadraty-ramki), zwany też DL7KM z reflektorem
  • #5 3163400
    bomber
    Poziom 24  
    Drogi keloego widze ze chcesz na siele mi pomoc i dobrze :D jednak ja potrzebuje czegos co ma kat promieniowania mniejszy niz yagi a podobny (lub nawet mniejszy od paraboli) a z czego to ja wiem panelowe maja wiekszy nawet od yagi juz nei wspomne o paraboli...
  • #6 3163435
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    bomber napisał:
    tak tylko ze mnei intersuje cos wilkosci maxymalnie sloika a nie sloik :D
    Wymiary są uzależnione od długosci fali i nic na to nie poradzisz, niektóre prawa fizyki są jakie są.
    bomber napisał:
    Mam aktualnei na stanie promiennik od paraboli i jakas yage alu ale jak na moje potrzeby maja za duzy kont promieniownia potzrbuje cos takiego jak ten promiennik ale zeby mialo mniejszy kąt promieniowania .. moze jakies pomysly na przerobieni tego promiennika ( jest typu kawalek rury pcv(nie ten kwadratowy)
    Z jakiej częstotliwości ten promiennik, pytanie Nr 1. Promiennik jest dopasowany do średnicy paraboli i jej ogniskowej, dlatego kąt promieniowania ma taki a nie inny. Jest obudowany W PCV ale co w środku :?:
    Można zrobić antenę wielopanelową z takich anten panelowych i zawęzić wiązkę, ale konia z rzędem temu kto to zfazuje, aby taką wiązkę osiągnąć.
  • REKLAMA
  • #7 3163761
    bomber
    Poziom 24  
    promiennik jest uniweraslny (tak bylo napisane na aukcji) dobrze dzialal mi na 60(2km) i 120(12km)(odleglosci przy widocznosci optycznej) wiec tak naprawde jest
    Nie wiem co jest bo nie rozbieralem : ladnie sklejony i kosztowal 55 zl bez kabla (jak dla mnei jakos rewelacja)
    Moze zbudowac jakas yege przerobiona albo owinac ten prominnik folia polaczona zewnetrzna strona kabla .... Zeby tylko kat promieniowania byl maly i nie bylo trzeba tego taleza... (nawet malego...)
    Wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl uzyc miski metalowej z carefure zamiast taleza od ant. satelitarnej ale czy przy tak malej srednicy by to bylo dobre ??
    A moze dac sobie z tym spokoj bo jest to niewykonywalne ...
    Drogi kolego jezeli twierdzisz ze praw fizyki nie da sie oszukac to dlaczego udalo mi sie wykonac projek (gdzies znalalzem) anteny z patyczka od lodow i spinaczy 7dbi ?? tylko ze ona jakas taka dziadowa jest lecz dziala lepiej niz taka dolaczana do karty wi-fi od dlinka ?? :lol:
  • #8 3163798
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Dokładnie praw fizyki nie oszukasz.Ten Twój "promiennik" to nic innego
    jak tzw. oświetlacz który ma za zadanie równomiernie opromieniować
    falą parabolę lub offset które są niczym innym jak zwierciadłem dla fal radiowych-tak jak w optyce .Wiekszy talerz-większy zysk i WĘŻSZA wiązka (niektóre anteny paraboliczne mają szerokość wiązki rzędu kilku stopni kątowych).Sam promiennik posiada jakis mały zysk (zależnie od konstrukcji) i szeroka wiązkę. Jeżeli zależy na małych wymiarach proponuję zrobić antene Yagi 9el. na 2,4GHz lub tubową.Proponowana wcześniej "puszka" też jest niezła i kieunkowa, duzo lepsza od większości
    badziewia antenowego na 2,4 z Allegro-materiały ze śmietnika a jaka satysfakcja z samodzielnego wykonania ! :)
  • #9 3163842
    Driver-
    Poziom 38  
    bomber napisał:
    promiennik jest uniweraslny (tak bylo napisane na aukcji) dobrze dzialal mi na 60(2km) i 120(12km)(odleglosci przy widocznosci optycznej) wiec tak naprawde jest
    Nie wiem co jest bo nie rozbieralem : ladnie sklejony i kosztowal 55 zl bez kabla (jak dla mnei jakos rewelacja)
    Nie wiem co rozumiesz przez 60 i 120 usciślij proszę.
    bomber napisał:
    Moze zbudowac jakas yege przerobiona albo owinac ten prominnik folia polaczona zewnetrzna strona kabla .... Zeby tylko kat promieniowania byl maly i nie bylo trzeba tego taleza... (nawet malego...)
    Wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl uzyc miski metalowej z carefure zamiast taleza od ant. satelitarnej ale czy przy tak malej srednicy by to bylo dobre ??
    A moze dac sobie z tym spokoj bo jest to niewykonywalne ...
    Yaga 12 ementowa będzie mieć wymiary mniej więcej 25 cm długości zysk około 19 dBi charakterystyka poniżej. Foliami nie ma sobie co głowy zawracać. Natomiast z talerzem jest jak pisałem średnicę i ogniskową trzeba byłoby dokładnie dopasować.
    bomber napisał:
    Drogi kolego jezeli twierdzisz ze praw fizyki nie da sie oszukac to dlaczego udalo mi sie wykonac projek (gdzies znalalzem) anteny z patyczka od lodow i spinaczy 7dbi ?? tylko ze ona jakas taka dziadowa jest lecz dziala lepiej niz taka dolaczana do karty wi-fi od dlinka ?? :lol:
    Zgadza się bo 1/2λ fali przy 2,4GHz to 5,8 cm uwzględniając współczynnik skrócenia dla dipola w powierzu dwa spinacze akurat się w tym wymiarze mieszczą.
    Załączniki:
    • 2,4 GHZ (wi-fi) antena kierunkowa tak jak parobla tylko mini 2441.jpg (23.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 3163874
    bomber
    Poziom 24  
    przez 60 i 120 rozumiem srednice moich parabolek :D
    Pytam po raz ostatni czy istnieje taki sprzet : Nie uzywa taleza i ma taki kąt promieniowania jak parabola ???
    A jakb ten promiennik owinac uziemiona folia to by nie pochlonela promieniowania na boki ??(podobno wystarczy plyta cd zalonic antene panelowa i promieniowanie zostanie pochloniete to folia tym bardziej ..)
    Czy pomysl z miska alminiowa + ten promiennik bylby mozliwy ?? chyba jakbym trafil na srodek kuli to bym mial wiazke na duza odległosc o srednicy taleza (jednak powiedzmy ze nei trafie wtedy kąt wyniesie max. jakies 5 st < takie zjawisko zachodzi w optyce :idea: ... a na 2.4ghz by tez zaszlo? :lol::D
  • Pomocny post
    #11 3163935
    Driver-
    Poziom 38  
    bomber napisał:
    A jakb ten promiennik owinac uziemiona folia to by nie pochlonela promieniowania na boki ??(podobno wystarczy plyta cd zalonic antene panelowa i promieniowanie zostanie pochloniete to folia tym bardziej ..)
    Twoje rozumowanie wynika z nieznajomości działania promiennika i zjawisk w nim zachodzących. Promiennik to swego rodzaju soczewka elektromagnetyczna połączona z falowodem podobnie jak w antenie Waveguide (tej z puszki). Fale radiowe odbijają się od zwierciadła pod rożnymi kątami oraz przebywają niejednakowe odległości tworzą się różne przesunięcia fazowe ale promiennik jest zrobiony bardzo precyzyjnie i tak że sumuje fale radiowe w punkcie gdzie zamieniane są one na prąd wysokiej częstotliwości. Jeśli zasłonisz go wokoło to droga fal zostanie zniekształcona, zmienią się przesunięcia fazowe fal i może to doprowadzić do zmiejszenia albo braku możliwości odbierania/nadawania. Kat promieniowania może być jeszcze większy, wszystko będzie zależeć od przypadkowych wymiarów, a tu na przypadek nie można liczyć.
    bomber napisał:
    Czy pomysl z miska alminiowa + ten promiennik bylby mozliwy ?? chyba jakbym trafil na srodek kuli to bym mial wiazke na duza odległosc o srednicy taleza (jednak powiedzmy ze nei trafie wtedy kąt wyniesie max. jakies 5 st < takie zjawisko zachodzi w optyce :idea: ... a na 2.4ghz by tez zaszlo? :lol::D
    Miska nie miska, parabola i tak promiennik musi być w pewnej od niej odległości i nie spłaszczysz tego tak czy tak. Już pisałem że można wykonać płaska antenę wykonaną z anten panelowych (wielodipolowych), ale połączenie i zfazowanie w warunkach bardzo amatorskich nie jest możliwe. Przy tak wysokich częstotliwościach liczą się dziesiąte mm nie tylko w odległościach pomiędzy antenami ale i w kablach połączeniowych oraz w sumatorach. Takie anteny są wykonywane przez fabrykę ale są zbyt drogie i dlatego nie są oferowane dla odbiorcy detalicznego. Zwykle robione sa na specjalne zamówienie. Podobnie jest ze zwierciadłem zmiana jego geometrii powoduje zmiany zysku kąta promieniowania itp. sam widziałeś różnicę na 60 i 120. Oczywiście gdybyś trafił z geometria zwierciadła to możliwość uzyskania kata 5° jest możliwa, ale musiał byś długo eksperymentować z różnymi wymiarami i ogniskowymi (powodzenia). Prościej poszukać w necie danych tego promiennika i parabol z którymi może pracować.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania niewielkiej, kierunkowej anteny 2,4 GHz do laptopa o rozmiarach maksymalnie wielkości słoika, która zapewni bardzo wąski kąt promieniowania podobny do anteny parabolicznej, ale bez użycia dużego talerza. Użytkownik posiada promiennik od anteny parabolicznej oraz antenę Yagi, jednak ich kąt promieniowania jest zbyt szeroki. Wskazano, że fizyczne prawa fal radiowych ograniczają możliwość uzyskania bardzo wąskiej wiązki w małych rozmiarach. Proponowano wykonanie anteny Yagi 9- lub 12-elementowej, anteny tubowej lub konstrukcji z puszki (waveguide), które są bardziej kierunkowe niż typowe anteny panelowe. Anteny panelowe mają zwykle szerszy kąt promieniowania niż Yagi i parabole. Próby modyfikacji promiennika, np. owijania go folią uziemioną, mogą zaburzyć charakterystykę fal i pogorszyć działanie anteny. Pomysł użycia metalowej miski zamiast talerza parabolicznego jest mało realny ze względu na konieczność precyzyjnego dopasowania ogniskowej i kształtu zwierciadła. Podkreślono, że promiennik jest elementem o szerokim kącie, który oświetla parabolę, a to parabola nadaje wąską wiązkę i wysoki zysk. Wykonanie płaskiej anteny o bardzo wąskim kącie jest trudne, a uzyskanie efektu parabolicznego bez talerza jest praktycznie niemożliwe. Wskazano również na projekty anten bi-quad i waveguide jako alternatywy, ale z szerszym kątem promieniowania. Ostatecznie potwierdzono, że ograniczenia fizyki fal radiowych nie pozwalają na znaczące zmniejszenie kąta promieniowania przy jednoczesnym zachowaniu małych rozmiarów anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA