logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znowu te zadania z fizyki...30 Punktów za pomoc...

Cooki13 28 Paź 2006 22:01 1128 1
REKLAMA
  • #1 3163220
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam czy ktoś mógły mi pomóc z zadaniami chodzi mi o zadania o środek masy czyli D oraz z zasady zachowania pędu E w szczególności chodzi mi o D2 oraz D3 oraz zadania E1,E2,E3,E5 za wszelką pomoc dziękuje i oczywiście daje 30 punktów
    Załączniki:
    • zadania.pdf (83.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3164523
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.

D2
    Srodek masy M = [Σm(i)*x(i)]/Σm(i) gdzie i- w tym przypadku przebiega od 1 do 3 wiec M=[m1*x1+m2*x2+x3*m3]/(m1+m2+m3) . Wystarczy podstawic i juz Very Happy Przy czym ja rozumuje to tak ze x1=r1(-1;1;1)m tzn. r1 oraz m traktuje jako pewne stale tzn mozna zapisac to w postaci x1=m*r1(-1;1;1). Chyba ze chodzi oto ze x1=r1=(-1;1;1)m ??? Wkazdym badz razie wzor ktory podalem jest poprawny. Nad wszystkimi "x" oraz"M" powinny byc strzalki bo to sa wektory.

E1
    Moment pedu L=I*ω , I-moment bezwladnosci dla obreczy, wynosi on I=m*r^2 , r-prmien , m- masa. Mase m mozemy policzyc wykorzytujac podana gestosc δ =m/l gdzie l- dlugosc obreczy =2πr, wiec m=δ*2πr.Teraz jest wszystko dane wstawiajac do wzoru na L otrzymamy L=2πr^3 *δ*ω. Wstawiajac wartosci liczbowe pamietaj o zamianie jednostek na jednostki podstawowe. To jest wartosc wektrora momentu pedu.
    E2
    Zeby wyznaczyc pelny wektor nalezy oprocz wartosci (policzonej w zadaniu E1) znac jego kierunek i zwrot , kierunek jest taki sam jak os obrotu, natomiast do wyznaczenia zwrotu potrzebny jest kierunek obrotu obreczy tzn. czy kreci sie ona w prawo czy w lewo, a to w zadaniu E1 nie jest podane.

Tu masz troche teorii:
    http://home.agh.edu.pl/~kozlow/wyklady/w5_mom_pedu.pdf

Pozdrawiam.
REKLAMA