logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matlab ----->Co oni wogóle do mnie mowia.------> HELP

karolinkaaa 28 Paź 2006 22:27 1917 9
REKLAMA
  • #1 3163322
    karolinkaaa
    Poziom 11  
    Zestaw bloków simulinkowych do symulacji zbioru filtrów ortonormalnych.
    Spośród nich mają się znaleść wielomiany Czybyszewa, Hermite'a Legendre'a.
    I to jest koniec zadania.
    Czy ktoś wie jak to zrobic :(
    I ma to być napisane jeszcze w sfunkcji
    I do tego wykresy w simulinku z filtracja

HELPPPPP.....
  • REKLAMA
  • #2 3163366
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    i owszem, tylko napisz co ma być filtrowane?
    Przecież to jest Twój wolny wybór, nie chcesz nauczyć się, nie musisz ... :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3201124
    karolinkaaa
    Poziom 11  
    Witam
    Może ktoś mnie chociaż naprowadzi jak to zrobić....bo ja nie mam zielonego pojęcia...a filtrowane maja byc te wykresy np. jak sie wpisze zakres od 2 do 5 to maja byc pokazane tylko te linie w tym zakresie... Czy jest ktoś kto byłby mi w stanie pomóc??please :(
  • #4 3201261
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    karolinkaaa napisał:
    Witam
    Może ktoś mnie chociaż naprowadzi jak to zrobić....bo ja nie mam zielonego pojęcia...a filtrowane maja byc te wykresy np. jak sie wpisze zakres od 2 do 5 to maja byc pokazane tylko te linie w tym zakresie... Czy jest ktoś kto byłby mi w stanie pomóc??please :(

no cóż, trzy lata nabywanej wiedzy na studiach, tu w jednym poście nie da się przedstawić.
    Chcesz postępować jak przyuczony do jednej czynności automat, a w takim przypadku żaden będzie z Ciebie inżynier ... :roll:
    Skoro, jak sama napisałaś, jesteś "zielona", to może zastanów się co tam Ty jeszcze robisz... :cry:
    Przecież rozmowa nasza zaczyna upodabniaś się do "rozmowy ślepego z głuchym ..." [bez urazy] :D
    Natomiast ja daru jasnowidzenia i na odległość jeszcze nie posiadłem (choć może kiedyś ...) :|
    Jasnowidz z Bytowa takimi sprawami nie zajmuje się, więc skoro chcesz pomocy to pisz do mnie językiem ogólnie stosowanym (w technice i nauce) i dla ogółu zrozumianym ... :cry:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3202995
    karolinkaaa
    Poziom 11  
    Witam,

Po pierwsze to, tak potrzebuje pomocy ale to nie ja sformułowałam taką treść zadania tylko prowadzący zajęcia i to co napisałam to tak mi przekazał tzn tak powiedział co mam zrobić więc to on powinien sie dokształcić z języka "ogólnie stosowanego w technice i nauce"......więc ja też nie wiem o co chodzi....A po drugie, to nie musisz mnie obrażać...:( nie jestem tak dobra jak ty więc dlatego szukam i prosze o pomoc i jak jesteś w stanie mi pomóc rozwiązać te zadanie to byłabym bardzo wdzięczna...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3203097
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    obrażalska Karolino, czy to są Twoje słowa:
    "
    Witam
    Może ktoś mnie chociaż naprowadzi jak to zrobić....bo ja nie mam zielonego pojęcia...a filtrowane maja byc te wykresy np. jak sie wpisze zakres od 2 do 5 to maja byc pokazane tylko te linie w tym zakresie... Czy jest ktoś kto byłby mi w stanie pomóc??please

"
    czy może nie Twoje? Ja powyższej treści nie rozumiem, koniec, kropka.
    Choć znam MatLaba i Simulink, to nie wiem co tam robisz, o jakich wykresach piszesz. Więc po co te pretensje?
    Jak wygląda zbiór wartości i według jakich kryteriów ma być filtrowany?
    Zadałem Tobie w pierwszej mojej odpowiedzi zapytanie, i gdzie Twoja odpowiedź?

Pozdrawiam
  • #7 3203363
    karolinkaaa
    Poziom 11  
    W treści zadania podane sa 3 wielomiany Czebyszewa,Hermite'a Legendre'a.Na podstawie tych wielomianów są wzory i wykresy.Najpierw trzeba sie zapoznac z teorią o tych wielomianach..po raz kolejny tłumaczę że tak jak napisałam ''a filtrowane maja byc te wykresy np. jak sie wpisze zakres od 2 do 5 to maja byc pokazane tylko te linie w tym zakresie..."to dokładnie mi tak prowadzący powiedział na podstawie wielomianu Czebyszewa bo pokazałam mu to co mialam wydrukowane z teori (wzięłam to z wikipedii tam jest opisane http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielomiany_Czebyszewa) i powiedział ze te wykresy maja być filtrowane..ale to na poczatku chyba nie jest najważniejsze...[/i]
  • #8 3203946
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    ależ Kasiu, jak wyglądają wykresy Wielomianów Czebyszewa i to do n-tego stopnia, to ja doskonale wiem i nie potrzeba mnie odsyłać do WikiPedii ... :cry:
    Jeszcze raz (teraz po raz ostatni) zapytam; co ma być tu filtrowane?
    Twoja odpowiedź via PW była co najmniej nie na miejscu ... :D
    To, że tu dalej piszę jest tylko przejawem mojej dobrej woli, ale jestem technokratą i bywa, iż muszę być konsekwentym aż do jednej kropki, ponieważ ta "kropka" ma istotne znaczenie dla działania, lub niedziałania algorytmu.
    Natomiast Ty, np. napisałaś:
    "...wykresy maja być filtrowane..ale to na poczatku chyba nie jest najważniejsze... "
    Wobec powyższego, co dla Ciebie jest tu najważniejsze?
    Pominę milczeniem składnię tego zlepku słów ... :cry:

Pozdrawiam
  • #9 3204409
    karolinkaaa
    Poziom 11  
    Dziękuje za dobrą wolę...
    Naprawdę tak mi powiedział prowadzący o tym filtrowaniu..nie wiem nic więcej..będę na zajęciach to sie dopytam.A najgorsze w tym projekcie jest to, że trzeba to napisać w c++ wszystko.
  • #10 3240234
    karolinkaaa
    Poziom 11  
    Witam,

Pan prowadzący zajęcia powiedział, że na początek mam narysować w simulinku dla 20 pierwszych wielomianów Czebyszewa, Hermite'a i Legendre'a i jeżeli to już będę mieć to wtedy musze użyć funkcji generującej która to zamieni na język c (tylko on sam nie wie gdzie to jest, bo sam jej nie używał )..... I co do filtrowania to teraz powiedział, że nic nie ma byc filtrowane.Prosze o pomoc w tym zadaniu.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest zadanie polegające na stworzeniu zestawu bloków Simulink do symulacji zbioru filtrów ortonormalnych opartych na wielomianach Czebyszewa, Hermite'a i Legendre'a. Zadanie wymaga również implementacji w postaci funkcji S-funkcji oraz generowania wykresów filtracji w Simulinku. Początkowo pojawiły się niejasności dotyczące zakresu filtrowania wykresów, jednak ostatecznie prowadzący zajęcia wyjaśnił, że filtrowanie nie jest wymagane. Kluczowym etapem jest narysowanie w Simulinku 20 pierwszych wielomianów wymienionych typów oraz użycie funkcji generującej kod w języku C++, choć prowadzący nie wskazał dokładnie narzędzia do konwersji. Dyskusja podkreśla potrzebę zrozumienia teorii wielomianów ortonormalnych oraz praktycznej implementacji w środowisku Matlab/Simulink z wykorzystaniem S-funkcji i generowania wykresów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA